НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1930 г-1940 г Из беседи, лекции и други

Част III АСТРОЛОГИЯТА В МАТЕРИАЛНИЯ И ДУХОВНИЯ СВЯТ ТОМ 19
Алтернативен линк

1930 г. - 1943 г.



220. ПЪТИЩАТА НА ПРИРОДАТА: 17 лекция от Учителя, държана на 3 януари 1930 г., София. - В: Служене, почит, обич:Младежки окултен клас, Г. IX (1929 ÷ 1930), т. I. София, 1940, с. 278 ÷ 280, 288 ÷ 290

„Човек носи в себе си всичко: и музиканти, и поети, и учени, и философи. Следователно, каквото пожелае, той може да го постигне. Ако иска да слуша хубава музика, може да слуша не само от Земята, но и от Юпитер, от Венера, от Сириус, от Сатурн, от Марс и т. н. - Кога ще дойде това време? - В бъдеще. Обаче, при сегашните условия тази опитност не ви се дава. Да се говори върху нея, като приказка, това се позволява. Сведенборг е писал за онзи свят, за съобщение с духовете. Значи, той имал тази опитност. Той имал вътрешно радио, чрез което се съобщавал сьс съществата от другия свят. Оттук виждаме, че това, което човек търси вън от себе си. съществува и в самия него. Тайните, които се крият в природата, съществуват и в човека. Чрез астралното си тяло човек може да проникне в астралния свят и да види това, което за физическото зрение е недостъпно, Докато е на Земята, човек мисли, че другият свят е идеален. В същност не е така. Има идеални неща и на онзи свят, но те са достъпни само за онзи, които има будно съзнание, да вижда ясно и да разбира.

Съвременният свят е пълен с хора, на които съзнанието още не е пробудено. За тях науката още не е достъпна. Какво остава тогава за онези възвишени знания и опитност за които се искат широки разбирания? Много астрономи гледат с телескопи, но всички не виждат еднакво. Някои виждат само външността на планетите, а други виждат и вътрешността им. Които виждат вътрешността на планетите, мълчат, нищо не казват. Ония, които виждат повърхността на планетите, казват, че Юпитер е препасан с някакви пояси, Венера е обвита в було; не се вижда ясно. Защо Венера не се отвори, т. е. защо не хвърли булото си? Много естествено, затворила се е нещо.”

"Много от съвременните хора са небрежни към тялото си. Те мислят, че могат да бъдат здрави и без специални грижи към него. Някои даже се стесняват да правят упражнения. Има ли нещо срамно в упражненията7 Единственото нещо, от което човек трябва да се стеснява, това е злоупотреблението със свободата на разумните същества. Никога не злоупотребявайте с доверието, което някои човек има към вас. Тъй, щото, грижете се за тялото си, като за машина, която ви е дадена за работа, и не се стеснявайте от нищо. В тази машина са вложени възможностите на всички минали култури, както и тия на настоящите и бъдещи култури. Човек може да се съобщава с невидимия свят само чрез физическото си тяло.

Хората на шестата раса, или на новата култура ще се отличават от сегашните по това, че техните радиостанции ще бьдат отворени. Радиостанциите на сегашните хора са затворени, вследствие на което те не могат да влязат в общение с възвишения сеят. В това отношение те се намират в положението на блокирани държави, чиито граници са затворени за външния сзят. Казано е в Писанието: „И направи Бог човека по образ и подобие свое”. Къде седи подобието на човека с Бога? Първото подобие е в тялото. Човек е съвкупност от системи с различни функции, които учените и до днес още не познават. Те знаят само тяхната физическа страна и функции, и то отчасти. Един ден, когато станете господари на тялото си, ще се домогнете до една велика наука, която ще разкрие разумните закони, които управляват човешкото тяло Тази наука ще покаже, какво представя човек като физическо и духовно същество.

Стремете се към великата наука на Битието, чрез която ще познаете себе си, своя ближен и Бога.”


221. КАКТО СВЕТЪТ ДАВА: 27 беседа от Учителя, държана на 2 март 1930 г., София. - В: Делата Божии:
[Неделни беседи, серия XІІI], т. III. София, 1940, с. 41 ÷ 42, 48 ÷ 49

„Сега, аз говоря като човек, които разглежда научно въпросите, без да имам някого пред вид. Някои, обаче, мислят, че знаят всичко и намират, че не е нужно да слушат какво им се говори. Като знаят толкова, нека кажат какво е отношението на среброто кьм Луната, кьм кръвта на човека и към неговия организъм изобщо. Колкото повече сребро има човек в кръвта си, толкова повече ще се ползува от енергиите на Луната Среброто е най-добрият проводник на енергиите, които идат от Луната. Тия енергии чистят човешкия организъм. Който иска да се очисти от греховете си, той трябва да се свърже с Луната. Луната пък може да действува само върху онзи човек, който има сребро в кръвта си. Новите учени са забелязали, че когато минава през своите фази на пьлнене и празнене, Луната оказва различно действие върху среброто: когато се празни, тя произвежда върху него едно действие, когато се пълни - друго действие. Различни са реакциите между среброто и Луната в периодите на нейното пълнене и празнене.

Следователно, каквито са отношенията между среброто и Луната, такива са отношенията между златото и Слънцето. Ако човек няма злато в кръвта си, Слънцето не може да му действува. Има хора. които не могат да се лекуват на Слънце. Защо? Те нямат нужното количество злато в кръвта си. Слънцето влияе още и върху интелигентността на човека. Обаче, всички хора не са еднакво интелигентни, понеже нямат и организма си ония елементи, нужни за проява на интелигентността. Съвременните физиолози правят опити със секрециите, които се отделят от някои жлези на организма. Те искат да видят какво е влиянието на тия секреции върху мозъка. Те са забелязали, залример, че една от тия жлези оказва голямо влияние върху мозъка. Отнеме ли се действието на тази жлеза върху мозъка, човек оглупява. Започне ли човек да оглупява, лекарите взимат секреция от същата жлеза на някое животно и я впръскват в кръвта на човека. Докато тази жлеза действува нормално върху организма, човек мисли право, разумно и минава за умен човек.

Като се говори върху тия въпроси, хората не могат да си ги обяснят научно, вследствие на което се разделят във възгледите си; едни от тях гледат на живота и на всички живи същества като на неща, произволно създадени; други - като на същества, създадени от една Велика разумност. Първите гледат на Бога като на отвлечено същество, което няма отношение към Земята. Вторите гледат на Бога като на Велика разумност и реалност. Бог е Велика реалност, Която изпълва цялата вселена. Докато си свързан с Него, ти Го чувствуваш, и животътти се осмисля. Усъмниш ли се в Него, Той се оттегля, скрива се някъде, и ти оставаш самотен, чужд за окръжаващите, за всичко, което те обикаля. Празен е животът на човека без Бога. С Бога ли е, човек има всичко; здраве, богатство, сила, любов. Всички хора търсят любовта, без да подозират, че тя е в самите тях. Бог е Любов, а Той е скрит в човека, във всичко живо, в цялата вселена.”

"Искате ли да свържете приятелство с някои човек, търсете такъв, който да обича първо Бога, а после себе си. Щом обича Бога, той може да обича и своя ближен.

Това са социални въпроси, които чакат времето на своето разрешаване. Когато се срещат, хората се запитват: Женен ли си, имаш ли деца, какво работиш? Лесно се задават такива въпроси, но как ще се отговори? Каква полза от това, че си женен, а между тебе, жена ти и децата ти няма никакво разбиране? Имаш жена, но другарка ли ти е тя? Имаш деца, но знаеш ли какво носят те в себе си? Нито жена ти е твоя другарка, нито децата си познаваш. Да родиш едно дете по физически начин, това е лесна работа: важно е да го родиш духовно. Истинското раждане подразбира да родиш детето си едновременно в четири свята в света на истината, в света на мъдростта, в света на любовта и най-после във физическия свят, да се облече в плът. Toвa значи, роден от Бога, Само роденият от Бога има бъдеще.

И тъй, иска ли да създаде здраво, способно дете, човек трябва да се отнася сериозно към женитбата и раждането. В древните времена, при решаване на тия въпроси, хората са се ползували от окултните науки, специално от астрологията. Те са се допитвали до опитни астролози кога, с кого и как трябва да се оженят. Изобщо, те се ползували от астрологията при възпитанието и самовъзпитанието си. Днес малко хора се интересуват от окултните науки. Те се отнасят към тях с недоверие. Съвременните хора не подозират, че всичко е определено на човека: кога ще се роди, от какви родители, с какви дарби и способности ще разполага, при какви учители ще се учи, как ще свърши живота си и т. н. Опитният астролог може да предскаже всичко това с най-големи подробности. Какво правят някои хора? Те отварят Евангелието да видят какво ще им се падне и четат: „Повярвай в Господа Исуса Христа и ще бъдеш спасен”. Щом прочетат този стих, те се успокояват. Защо? Защото били вярващи. Това. което те наричат вяра, ние го наричаме вярване. Като вярват в Христа, видели ли са Го? Ще каже някои, че чувствувал присъствието на Христа, Чувствуването не решава въпросите. Човек трябва да има ясна представа за нещата, да ги разбира в техния вътрешен смисъл. Не е достатъчно само да прочетете един - два стиха от Евангелието и да мислите, че всичко знаете и разбирате. Ако си баща или майка, на място трябва да бъдеш. Като баща, или майка, Ти трябва да предадеш едно от ценните си качества на своето дете. Ако си свещеник, трябва да внесеш светлина в ума на детето. Вземеш ли детето в ръце да го кръстиш, ти трябва да имаш съзнание за този акт, който извършваш. Кръщението е свещен акт. Ако си учител, трябва да научиш ученика да мисли право и да му посочиш пътя на истината. Какво дават днес родителите, проповедниците и учителите на младото поколение?

Съвременният свят се нуждае от нов морал, от ново разбиране на живота, от нов начин за възпитание на младото поколение.”

222. С БЛАГОДАТ И ИСТИНА: 29 беседа от Учителя, държана на 16 март 1930 г., София. - В: Делата Божии; [Неделни беседи, серия XIII], т. III. София, 1940, с. 78 ÷ 80, 85

„И в най-красивите работи се крие нещо грозно. И най-светлите неща произвеждат тъмнина. Слънцето, източник на най-голямата светлина, произвежда чернота. Ако два-три месеца наред се излагате на слънчевите лъчи, кожата ви ще почернее. Това не трябва да ви обезсърдчава. Радвайте се, че сте почерняли Почерняването показва, че Слънцето може да ви лекува. Хора, които не почерняват от Слънцето, не могат да се лекуват от него.”

„Всяко нарушаване на здравословното състояние на един от удовете на човешкия организъм произвежда вътрешна дисхармония в него. Органите на човешкия организъм са създадени от известни добродетели. Следователно, всяко заболяване на някой от органите на човешкия организъм оказва влияние върху онази добродетел, която го създала.

Като знаете това, вие можете да си обясните на какво се дължи стремежът на човешката душа. Всеки човек се стреми към развиване на своите добродетели. Като развива добродетелите си, едновременно с тях човек развива и своите органи. Не може ли да се развява, човек е недоволен от себе си, от окръжаващата среда, от живота. Благодарение на вътрешното недоволство, човек има условия да минава от една форма в друга, като фази на живота, и да се развива.”

„Дръжте в ума си мисълта за Божественото начало, което е вложено във всеки човек като сила, която може да го спаси от злото в света. Като знаете това, работете върху себе си, да събудите Божественото съзнание, да бъдете спасители сами на себе си. Не можете ли сами да се спасите, злото ще разруши формата, в която днес живеете. Дълго време трябва да чакате, докато съградите нова форма, в която да продължите живота си.

В една легенда за създаването на света и за първите човеци се говори за желанието на Луцифера или сатаната да се състезава с Бога. Като видял небесната дева, създадена от Бога, Луцифер се влюбил в нея и пожелал да я открадне. Като знаел, че Бог е създал цялата вселена, Луцифер решил да скрие oт Hero своя план за открадването на небесната дева. Той успял да реализира плана си, заради което бил изпъден от рая. И до днес още Луцифер не може да се вьрне на небето. След създаването на първите човеци. Бог създал
втори свят, в които били поставени да живеят Адам и Ева. Доколко са верни тия легенди, това е въпрос, който предстои на изучаване.”


223. ПРАВА МИСЪЛ: 32 лекция от Учителя,държана на 2 април 1930 г., София. - В: Степени на съзнанието: Общ окултен клас, Г. IX (1929 ÷ 1930), т. II. София, 1939, с. 300 ÷ 301

„Да мисли човек, че от него зависи бъдещето му, е право; но да мисли, че всичко може да превъзмогне сам, това е крайност. Каквито знания и възможности да има, ако не е свързан с разумния свят, човек не може да се ползува нито от възможностите си нито от външните условия. Какво се ползува човек от добрите условия, ако съзнанието му е заспало?

Мнозина мислят, че като знаят астрология, като разбират съчетанията на планетите, могат да изменят настоящето си и да подобрят бъдещето си. Въпреки всичкото си знание, те не успяват да подобрят живота си. За да си помогне сам, човек трябва да разбира условията и възможностите, които се крият във физическия, в духовния и в Божествения свят. Значи, той трябва да разбира хороскопите на физическия, на духовния и на Божествения свят. Ако се ползува само от първия хороскоп, човек може да подобри положението си на една трета. Ако познава хороскопите на двата свята, той ще подобри положението си два пъти повече от първия случай. Най-после, ако познава трите хороскопа, той ще подобри живота си изцяло. Който разбира астрология, той лесно ще се справи с планетните влияния върху себе си. Като види, че Юпитер започва да му заповядва, той ще апелира към неговото благородство и ще каже, че и без закон е готов да изпълни заповедите му. Като дойде до разсъжденията и критиката на Сатурна. той ще му каже, че е готов на критика, но само по отношение на човешкото. Започне ли да критикува Божественото, той се излага на големи страдания и противоречия. Дойде ли до Венера, богинята на любовта, човек трябва да е готов да я постави на мястото й. Той трябва да й каже: Не искам само да паля чергите на хората, но да любя. както Бог люби. Венера трябва да внесе мир и радост в човешката душа. Тя може да постигне това, като запали свещения огън в олтаря на човешката душа.”

224. A3 И ОТЕЦ ЕДНО СМЕ: 34 беседа от Учителя, държана на 20 април 1930 г, София. - В: Делата Божии: [Неделни беседи, серия XIII], т. IІІ, София, 1940, с. 194, 207 ÷ 208

„Сегашните хора живеят повече материален живот, малко мислят за духовното, вследствие на което искат да бъдат богати, да въдворят Царството Божие на земята по материален начин. Това е невъзможно. По механически начин Царството Божие не може да дойде. Материята на физическия свят не е още организирана. Докато се организира, с нея заедно и човек минава през различни промени, които ще нарушат щастието му. Това не трябва да ви обезсърдчава. Щастие, което се губи и отново се явява, не е истинско. Човек неизбежно минава през различни промени, за да се издигне на по-високо стъпало, т. е. да влезе в духовния живот. Духовният живот не е нищо друго, освен разширяване на физическия, а Божественияте разширяване на духовния. Значи, човек трябва постоянно да се разширява, да стане господар на вътрешните възможности в себе си и на външните условия. Който постигне това, той владее магическата пръчица.”

„С думи само не можете да убедите човека в реалността на нещата. Достатъчно е човек до се вгледа в това, което го обикаля, за да разбере, че е потопен в реалността. Слънцето, което изгрява и залязва, звездите, които светят вечер: водите, които текат - всичко това е създадено за човека - да се учи, да расте и да се развива. - Възможно ли е това? - Възможно е. Ако човек е най-високата форма, създадена от Бога, защо да не приемете, че светът е създаден за него? Като изучава тия форми, човек се свързва със силата. която ги управлява. Това значи, да прониква човек в разумността на природата. Разумното се отличава с това, че както тоновете, има свой отзвук. При това, като излиза от своя източник, движи се из пространството, докато един ден пак се връща в източника си. В пътя на движението му, всеки се ползува от него дотолкова, доколкото може да го възприеме. Който е готов да възприема разумността, той я вижда навсякъде. Погледне ли към звездите, той се разговаря с тях като с разумни същества.

Мнозина се чудят, как може човек да говори със звездите. Както се разговаря с хората, така може да се разговаря и със звездите. Всяка звезда представя разумно същество, което е завършило развитието си на Земята Небето пък не е нищо друго, освен съвкупност от разумни същества, които изпълняват волята Божия. Някои от звездите са се проявили, а някои още не са проявени. Астрономите виждат само проявените звезди. Обаче, мъдреците, т. е. хората на великите добродетели, виждат без телескоп и непроявените звезди. Следователно, ако искате да оправите живота си, да излезете от света на заблужденията, достатъчно е да се свържете със светлината на една от тия звезди.”

225. ДОВЕДЕТЕ МИ ГО ТУК: 35 беседа от Учителя, държана на 27 април 1930 г., София. - В: Делата Божии: [Неделни беседи, серия XIII], т, lІІ. София, 1940, с. 224, 226 ÷ 227

„В зависимост от това, какви елементи преобладават в човека, от астрологическо гледище хората се делят на различни типове: земен тип; юпитеров, меркуриев, сатурнов, венерин и т. н. Всеки тип е представител на известни сили, които се сьдържат в човека. Колкото по-прост е човек, толкова по-малко планети му влияят. Великите и гениални хора са обикновено смесени типове, те, намират се под влиянието на много планети. Те са многостранчиви и широкогърди хора. Всички органи - мозък, дробове, сърдце, стомах са съразмерно развити Съотношението между тях е нормално. Гениалността или светостта на човека зависи от правилното и нормално съотношение между мозъка, дробовете и стомаха му. Мозькът, дробовете и стомахът са съставени от милиарди клетки, които съзнателно изпълняват своята работа. По отношение на своята служба, те представят химиците в човешкия организъм. Ако човек не се меси в работата им, те биха изпълнили предназначението си по-добре и от най-опитния химик.”

„Лесно е да се каже, че гова е праздна работа, онова е праздна работа, но нека каже този човек, какъв е смисълът на живота. Той мисли, че знае много, а като го питат какъв е смисълът на живота, нищо не може да отговори; какъв е смисълът за съществуването на човешката душа, на човешкия дух, на човешкия ум и на човешкото сърдце и това не знае. Много неща не знаят хората, но въпреки това, учените правят изчисления, след колко милиони години Слънцето ще изгасне: след колко милиони години Земята ще изгуби своята енергия, и животът на нея ще се прекрати. Същевременно те доказват, че на Луната няма живот. - Отде знаят всичко това? - По известни предположения. Някои учени подържат, че на месечината има живот. Те съдят това по някакви промени, които ставали там. Тези разногласия във възгледите стават причина за научни спорове. Човек не трябва да спори, но да разглежда планетите като разумни сьщества, на които има живот. Ако са разумни същества, има живот на тях, ако не са разумни, няма живот.
Това са твърдения, които нито отричаме, нито доказваме. Едно трябва да се знае: ако има живот на планетите, например на Луната, на Венера, на Марс, на Юпитер, животът на всяка планета ще се различава коренно от живота на Земята. Във всички планети, като отделни организми съществува голямо разнообразие. Според някои учени, жителите на Марса били с пo-ниска култура от хората на Земята. Дали е вярно това не знаем. Обаче, известно е, че марсианците са войнствени същества. На тях се дължат войните, които стават на Земята. Значи, Марс влияе върху Земята така, че предизвиква войните. Всяка планета оказва специфично влияние върху Земята и върху отделните личности, вследствие на което се дължи голямото разнообразие между хората.


Сега ние ви навеждаме тези мисли, за да видите, как хората се смущават от някои мисли, които нямат нищо общо с техния живот. За пример, някои се смущават от мисълта, че някога планетите ще воюват помежду си, и Земята ще бъде победена. Да се смущават от тези мисли, това е все едно, да се безпокои човек, как ще се нареди животът му на старини, или какво ще стане с него след 20 ÷ 30 години. Ако от изгряването на Слънцето до залязването му ти прекарваш деня добре, отнасяш се с всички хора и животни правилно, и следният ден ще бъде за тебе добьр Ако предният ден не си живял добре, и следният няма да живееш добре. От теб зависи да си създадеш добро или лошо бъдеще. Затова именно казват, че човек сам кове съдбата си.

Като изучава законите на природата, човек дохожда до положение да различава разумните закони от неразумните. Значи, има разумни и неразумни закони, на които се дължат различните явления в природата. За пример, съвременните учени са забелязали, че Земята, както всички живи същества, диша. Земната кора се повдига и спада на височина 25 см., те, става дълбоко дишане. Значи, един велик, разумен закон регулира дишането на Земята и на всички живи същества, които живеят на нея. При това. ако ритмусът в дишането на хората съвпада с ритмуса при дишането на Земята, в техния живот настава пълна хармония. Ако ритмусът при дишането на хората не се съвпада с ритмуса на Земята, явява се дисхармония в целия живот. И Слънцето диша. Това. което учените наричат бури на Слънцето, не са никакви бури, но дишане. Повърхността на Слънцето се вдига и слага, както кората на Земята Дишането на Земята и на Слънцето е свързано с разумни закони, вследствие на което не може да се обясни по механически начин. Съществуват и органически процеси, които също са разумни, но те се различават от дишането на Земята и на Слънцето, което се управлява от друг род разумни закони.

Сега. не е нужно човек само да вярва, защото, ако вярва в това, което не съществува, той изпада в заблуждения. Друго нещо е, ако той вярва в това, което съществува. Това значи, да се домогне човек до истината. Който не възприема истината, дохожда до положение да вярва в това, което сам отрича. Без вяра в нещо, положително или отрицателно, човек не можеда живее.”

226. ПОЛОЖИТЕЛНО ЗНАНИЕ: 36 лекция от Учителя, държана на 30 април 1930 г, София. - В: Доброто оръжие: Общ окултен клас, Г. IX (1929 ÷ 1930). т. ІІІ. София, 1939, с. 26 ÷ 28

„Съвременните хора се нуждаят от положителни знания и разбирания за живота. Като не разбират нещата правилно, мнозина се запитват, защо понякога природата изменя отношенията си към тях, а не се запитват, защо те изменят отношенията си към природата. Къде е причината за промяната на тия отношения: в човека, или в природата? Ако времето се изменя, кой е виновен за това? Трябва ли да мислите, че времето е лошо разположено към вас, защото вятърът духал, или дъждът валял? И вятърът, и дъждът, и Слънцето имат своите добри страни. Някои се оплаква, че хората не го обичат. Ако вятърът духа, той пак се оплаква. Когато вятърът духа, благодарете, че се е намерило същество, което ви милва, което гали косите ви. Когато дъждът ви мокри, благодарете на естествената баня. която природата ви създава. Ако Слънцето грее силно и се изпотявате, благодарете на хубавите потни бани, които правите. Когато някой се оплаква, че изгорял от Слънцето, той не разбира законите. Невъзможно е Слънцето, което стои на милиони километри от човека, да изгаря. Почерняването не става от Слънцето Чернотата се дължи на лошото, което се крие в самия човек. Слънцето изтегля нечистото, лошото, което е скрито в човека. Ако то не излезе навън, човек ще се изложи на големи страдания и нещастия. Когато почернява, човек трябва да се радва, защото Слънцето го лекува. Хора, които не почерняват, не могат да се лекуват от Слънцето.

Мнозина се оплакват от Слънцето, но те се лъжат. Слънцето не причинява никакви повреди. Казват, че някой пострадал от слънчев удар. Слънчевият удар се дължи на известна дисхармония между човека и Земята. Когато се движи, човек трябва да регулира своя код, с движението на Земята. Щом се хармонизира сьс Земята, той ще се хармонизира и със Слънцето, защото между Слънцето и Земята има известно отношение. При това положение човек никога няма да пострада от слънчев удар.

Човек трябва да знае, че материята на неговото тяло може да се уподоби на материята, от която Земята е направена. Всяка частица от човешкото тяло има свойствата на материята на Земята. Следователно, ако не може да се хармонизира с материята на Земята, човек усеща едно бълникане, колебание между частиците на тялото си. И в резултат на това колебание или бълникане той се усеща физически неразположен. При това положение той не може да мисли, да чувствува и да постъпва добре. За да се хармонизира с материята на Земята, човек трябва да спре движението си за една - две минути. Това спиране ще му помогне така, че работите му през целия ден ще вървят добре. За да се справи със силите и теченията на природата, човек трябва да познава себе си, но трябва да изучава и Земята, с всички нейни сили и закони, които я управляват. Като се изучава, човек забелязва, че между промените, които стават в природата, и тия, които стават в него, - има известно съотношение.”

„От тук можем да извадим следния закон: благоприятните условия всякога дават добри резултати. Земеделецът знае този закон и се съобразява с него. Той знае кога и при какви условия какви семена да сее. Това подразбира благоприятни условия. С този закон се обяснява, защо едни хора са богати, а други бедни. Богатият е роден при условия да стане богат - при благоприятни условия. Бедният е роден при неблагоприятни условия, затова не може да стане богат. Каквото да правите, вие не можете да станете богати, ако сте родени при бедни, неблагоприятни условия. Някои се ражда в бедно семейство, но условията на раждането му са благоприятни. Не се минава много време, случва се, че неговият богат чичо умира и му остава всичкото си наследство. Друг някой се ражда в богато семейство, но случва се, че бащата изгубва всичкото си богатство, и синът вместо да наследи нещо от баща си, нагърбва се да изплаща дълговете му.

Като живее на Земята, човек минава от благоприятни в неблагоприятни условия и обратно - от неблагоприятни в благоприятни - да се учи, Йосиф беше продаден, след това пежа в затвор две години и най-после зае високо място в двореца на фараона. Добра беше зодията на Иосифа. Каквото да прави, човек трябва да мине през противоречията на живота, да мине от едни условия в други. На окултен език казано: за да подобри съдбата си, човек трябва да се роди изново. Може ли отново, човек може ли да измени условията на живота си. Не може ли да се новороди, той ще остане при старите условия, дето ще се мъчи, ще страда, ще пада и става и в края на краищата, нищо особено няма да постигне.

Казано е в Писанието: „Ако не се родите изново, не можете да влезете в Царството Божие.” Следователно, ако не се родите изново, сиромашията, грехът, мъчението, страданието ще вървят след вас. Родите ли се изново, вие ще се съблечете от всички несгоди, както змията съблича кожата си. Не може ли да са освободи от несгодите на живота, човек ще остане в стария живот. Мнозина искат да знаят, родени ли са изново, или не. Това те сами знаят.”

227. ДА ВЛЕЗЕШ: 37 беседа от Учителя, държана на 11 май 1930 г., София. - В: Делата Божии: [Неделни беседи, серия XIII], т. III. София, 1940, с. 266 ÷ 267, 270 ÷ 271

„Христос казва: „Ако имате вяра колкото едно синапово зърно, големи чудеса ще правите”. Съвременните религиозни минават за вярващи, но не могат да правят чудеса. - Защо? - Защото не разбират законите, по които се проявяват мислите, чувствата и постъпките. С други думи казано: Ако човек не може да бъде господар на своите мисли, чувства и постъпки, т. е., ако не ги владее, той не може да приложи закона на вярата Законьг на вярата е пьт, съединителна нишка, по която мислите и чувствата слизат от Божествения свят, за да се реализират на Земята. Не прилага ли вярата си, човек сам си затваря пътя, по който Божествените мисли и чувства слизагдо неговия ум и до неговото сърдце. Каквото са слънчевите лъчи за човека на Земята, такова нещо представят Божествените мисли и чувства за ума и за сърдцето му Ако сльнчевите льчи не проникват в човешкото тяло, човек не може да прояви никаква разумна дейност. Слънчевата светлина и топлина крият в себе си висша разумност, от която съзнанието се развива. Когато се казва, че човек може да се лекува чрез светлина, ние имаме пред вид разумността, която тя носи в себе си. Затова именно казваме, че чрез светлина човек може да реализира всички свои желания.

И тъй, приемате светлината, въздуха, водата и храната съзнателно и с любов, за да се ползувате от гях, да имате добри резултати. Приематели ги само като механически блага, вие ще имате слаби резултати.”

„Някои казват, че Бог е направил всичко, че Той е създал цялата вселена, и въпреки това, не са доволни от живота. Ние пък се чудим, как е възможно Бог, най-разумното същество в света, да създаде толкова своенравни и упорити същества, каквито са хората. Едно трябва да знаем: Първият човек, Когото наричаме Син Божи, е създаден от Бога, преди вековете, но всички хора не произлизат от този човек. Всички хора не са създадени от Бога.”

„Помиете: Всичко, което се случва в живота ви, има за цел да ви убеди в съществуването на велик Промисъл в света, който води към постижения, към укрепване на характера ви, за да ви направи съработници с Великата разумна природа. Докато не станете съработници с природата, не можете да разберете Божия Промисьл, които работи над вас. Докато не се свърже с природата, човек остава за вечни времена в своя личен живот.

Човек минава през няколко фази на живота, докато стане в положение да включва всичко в себе си. Първата фаза на човешкия живот е личният или материалистическият живот, когато той жиеее само за себе си. Втората фаза е общественият или духовният живот, когато човек живее за дома. за обществото, за народа си. Третата фаза на живота е общочовешкият или Божественият, когато човек живее за Цялото. Не е лошо да живее човек за себе си, но той трябва да преработи своята инертна материя. Това се постига само чрез възвишения живот, които се ръководи от Разумното Начало s света. Само разумността е в състояние да преобрази, раздвижи и преработи инертната материя.

И тъй, личният живот има отношение към материята, общественият - към силите, общочовешкият - кьм Божествените мисли, които направляват целия живот. Всеки човек трябва да се стреми към общочовешкия живот, да оформи и развие ума и сьрдцето си. да даде простор на духа и на душата си. Този е правият път към самовьзпитание. Да живее човека за Цялото, не значи, че не трябва да живее за себе си. Религиозните казват, че човек трябва да живее само за Бога. Това е ограничено разбиране на живота. Човек трябва да живее за Бога, за ближния си и за себе си.”

228. ПРАВИЛНО РАЗБИРАНЕ: 40 лекция от Учителя, държана на 28 май 1930 г., София. - В: Доброто оръжие:Общ окултен клас, Г. IX (1929 ÷ 1930), т. ІІІ София, 1939, с. 110 ÷ 112, 115 ÷ 118

„Ще каже някой, че след като е намерил истината, не се е ориентирал. Това показва, че е намерил истината, но не я е разбрал.
Какво означава думата „ориентиране”? Ориент означава изток. Значи, ориентирането подразбира намиране на единствената права посока на дадено желание. Всяко желание, всяка мисьл, всяко чувство имат само по една права посока, както имаме само един изток, един запад, един север и един юг. Четирите точки на света, това са четири кардинални посоки за ориентиране на човека. Изток представя главата на човека, запад - краката, а според някои - стомаха. Юг представя дробовете на човека. Изток представя още и права посока на движение. Изток и запад показват отношението на човека към Бога и към всичко създадено от Него, Север и юг определят, какво човек трябва да извърши в живота си. Изток подразбира още Божествения свят, юг - човешкия свят. Човек започва живота си с търсене на истината. Казано е в Писанието: „Глава на твоето Слово е Истината”. Тук, се явява една малка загадка: коя е тази глава на Словото, която наричат истина? Изток наричаме още първопричина на нещата; запад - отношение на човека към създаденото. Защо човек се стреми към истината? За да познае Битието. Ако не познава Битието, човек не може да познае истината. Ако не познава истината, той не може да познае любовта. Ако не познава любовта, той не може да познае мъдростта. Любовта, мъдростта и истината представят живи сили в природата, с които човек трябва да се обмени. Познаването е вътрешен процес. Следователно, да познаеш човека, това значи, да си готов да направиш за него това, което той иска. Същевременно и той трябва да бъде готов да направи за тебе това, което ти искаш. Тук не може да се яви никакво противоречие, защото познаването е свързано с разумността. Само разумният човек познава нещата. Когато човек се моли на Бога и не получава отговор на молитвата си, едно от двете е вярно: или той не познава Бога, или Бог не го познава.”


„Като ученици, вие сте дошли на Земята да учите. На какво трябва да разчитате на физическия свят? Докато сте на физическия свят. вие трябва да разчитате на краката си, с които се крепите. Те са основа на вашия живот. Вие трябва да разчитате на ръцете си, с които влизате в отношение с окръжаващите. Вие трябва да разчитате още на очите си, на ушите си, на носа си, на устата си. Това са пособия, които трябва да държите в пълна изправност. Дойдете ли до духовния свят, вие трябва да разчитате на своите чувства и на своето сърдце. В умствения свят вие трябва да разчитате на своите мисли. В Божествения свят пък трябва да разчитате на любовта.
„Които чуят гласа на Бога, ще станат и ще оживеят.” Да станеш, това значи, да бьдеш здрав. Да станеш, това значи, да бъдеш добродетелен. Да станеш, това значи да имаш Любов към Бога. Да станеш, това значи, да съзнаваш, че с Бога всичко можеш да направиш.”


„Човек е дошъл на Земята да се освободи от скръбта и да влезе в радостта. Той е дошъл на Земята да се освободи от смъртта и да влезе във вечния живот. Това значи правилно разбиране на живота и на любовта.
Ние сме проявената любов на нашия Небесен Баща.
Така да бъде!”


229. КОЙТО ВЛИЗА: 41 беседа от Учителя, държана на 8 юни 1930 г., София. - В: Делата Божии; [Неделни беседи, серия XIII], Т. III. София, 1940, с. 328 ÷ 330, 344 ÷ 345

„Който влиза през вратата в кошарата на овцете, той е пастир”. Значи, който влиза в себе си по правия пьт, той е пастир. Той има правилни отношения към своите мисли, чувства и постъпки. Той има правилни отношения към Първичната Причина, а оттам и към своите ближни Да бъдеш добър пастир, трябва да имаш правилни отношения към Бога, към себе си и към своя ближен. Правилните отношения към Бога подразбират любов към Бога, т. е., към Слънцето на живота. Да имаш правилни отношения към себе си, подразбира правилни отношения към Луната. Правилни отношения към ближния подразбират правилни отношения към звездите. Тъй щотоы обичай Бога, както обичаш Слънцето. Как ще обичаш Слънцето? Ще излезеш вън, когато изгрява Слънцето, ще го погледнеш, ще приемеш пьрвия лъч и ще обърнеш гърба си на неговите лъчи. Как ще обичаш себе си? Както обичаш Луната. Как ще обичаш ближните си? Както обичаш звездите. Сутрин и през деня ще се ползуваш от Слънцето и ще му се радваш, а вечер ще се радваш на Луната и на звездите. Гледай към небето и благодари за благото, което ти се дава.

Да се върнем към въпроса, какво представя истинският човек. Ако външната форма на човека е истинският човек, вие сте на крив пьт. Като умре, от него нищо не остава. Значи, външният човек е къщата на истинския човек. Къде отиде човекът? - Излезе някъде. Имали ли сте опитността на Павла да излизате от тялото си? Павел казва, че не знае, къде е бил - вън или вътре в тялото си, но бил на третото небе, дето видял неща, които не се подават на описание, Съвременните хора вярват само в това, което виждат. Така и мравите, и пчелите вярват само в това, което виждат. По какво се отличава човек от животните? Много неща отличават човека, но и той има още да учи; да се развива, да се усъвършенствува Той вижда Слънцето, изучава го, но никой учен още не е ходил на Слънцето. Никои учен не е ходил на Луната, на звездите. Ще кажете, че планетите и звездите могат да се изучават чрез телескопи. Но има и друг начин за изучаването им.

Едно време учените казваха, че електричеството може да се предава само по жици. После дойдоха други учени, които доказаха, че електричеството може да се предава и без жици, по въздуха. Достатъчно е да се схванат звуковите вълни от далечни разстояния. Космите, които природата е дала на човека, не са нищо друго, освен антени; чрез които той може да се съобщава не само с отдалечените краища на Земята, но и с другите планети. Значи, чрез космите си човек може да възприема трептенията на Слънцето, на Луната, на Марс, на Венера, на Юпитер и да влиза в съобщение с тях. Всички косми не възприемат еднакво трептенията, както и очите на човека не възприемат еднакво светлината. Едното око възприема по-добре от другото. Пръстите на ръцете също така имат различна възприемателна способност. Цялото тяло на човека е сбор от множество антени. В това отношение, той представя възел, от който излизат много антени - възприематели на безброй мисли, чувства и желания. Като знаете това, бьдете будни като възприемате мисли и чувства, които идат от пространството, да задържате в себе си само онези, които имат отношение към настоящия момент. Настоящето ви положение е най-важно. То определя вашето бъдеще.”

„Който влиза през вратата на кошарата, той е пастир”. Който има правилни отношения към своите мисли, той е свързан с Божествения свят, който има правилни отношения към своите чувства, той е свързан с духовния свят, който има правилни отношения към своите постъпки, той е свързан с физическия свят. Физическият свят е направен по образа на Божествения. Тези два свята представят полюси на живота. Между тях се намират всички останали светове, наредени по степента на развитието на съществата, които живеят в тях. Всички светове заедно представят едно цяло, а поотделно те са части на това цяло. Докато не разбере частите, човек мъчно може да разбере Цялото. Докато не разбере физическия свят, той мьчно може да разбере Божествения, който представя за него нещо отвлечено, далечно. Докато не разбере себе си като единица, с всички свои прояви в младостта, в зрялата възраст и в старостта си, човек не би разбрал своята същина, никога не би разбрал ближния си Ползувайте се от силата на младостта си, от знанието на зрялата си възраст и от мъдростта на стария човек, за да работите съзнателно вьрху себе си и да постигнете желанията си. Ще кажете, че Бог ще даде всичко, което ви е нужно. Това е неразбиране на живота, неразбиране на себе си. В човешкия мозък са вложени много чувства и способности, но човек не работи както трябва. Ако знаете да работите както трябва, да се ползувате от законите на природата, в 24 часа ще минете през четирите фази на развитие; от изгрева на Слънцето до 9 часа ще бъдете обикновен човек; от 9 -12 ч. ще бьдете талантлив, на 12 ч., когато Слънцето е в зенита си, ще се проявите като гениален; от 12 ÷ 3 ч. сл. обед ще бъдете светия и от три часа нататък ще влезете във фазата на Учител, ще учите себе си на Божественото учение - учението на любовта. По какво се отличава Учителят? Той може да живее и в светлината, и в тъмнината, той живее и в ада, и в рая. Той владее законите на Битието и разполага с тях. Като знаете това, прилагайте любовта в живота си, че и в ада да влезете, да можете да се освободите.”

„Преди да бъде Авраам, аз съм”. С други думи казано: преди да беше Земята, Слънцето, беше, т. е. Великата разумност, която твори и съгражда нещата. Ако Земята каже, че може да живее сама, веднага ще се разруши и изчезне. Земята ще съществува дотогава, докато центърът й е свързан с центъра на Слънцето. В който ден се откъсне от Слънцето, тя ще престане да съществува. Понеже е свързана със Слънцето, тя има отношение към всички планети в Слънчевата система. Ще кажете, че в Библията е писано другояче, т. е. първо Земята била направена, а после Слънцето и другите небесни светила - в четвъртия ден. Мойсей, които разбирал великите закони на Битието, вярно е предал фактите за създаването на света, но преводачите са направили известни погрешки. Оригинальт е верен, но в копията са допуснати неверни факти. Как е възможно, Слънцето, в което влизат толкова много планети, да бъде създадено след Земята? При това, всички планети му се подчиняват, зависят от него, а то да бъде създадено след тях. Това е невъзможно. То е все едно да допуснем, че първо се явяват децата, а после родителите. Каква логика има в това? Ще дойдат някои философи да разискват върху въпроса, кой се явил по-рано: кокошката или яйцето. Невъзможно е да се яви яйце без кокошка. Яйцето представя материалната страна на Божествения свят. Значи, Божественият свят се ограничил в едно малко яйце, за да стане видим и разбран за човека. Божественият принцип работи и в яйцето. Хората търсят Божествения принцип, т. е. Бога в живота, в природата, в хората, но никъде не Го намират. - Защо? - Защото целият свят, цялата природа са в Бога; те са Негови творения. Как можете да намерите създателя на часовника в самия часовник? Часовникът напомня за своя създател, но създателят е другаде. Като се развали часовникът ви, ще намерите някои майстор да го поправи. Той може да е негов създател, но вие го намерихте вън някъде, а не м часовника. Следователно, Който е създал света. Той е вън от него и вътре в него, вън от природата и вътре в природата. Това е една от великите аксиоми на живота. Който не вярват в тази аксиома - това е тяхна работа. Мнозина не вярват и в геометричните аксиоми, но това не значи, че те не са верни. Аксиомите са валидни за учените, които изучават и разбират геометрията. Нисшите същества не се интересуват от техните аксиоми и не ги признават.”

230. ЧОВЕШКИТЕ ИДЕАЛИ: 31 лекция от Учителя, държана на 10 април 1931 г., София. - В: Методи за самовъзпитание: Младежки окултен клас, Г. X (1930 ÷ 1931), т. IІ. София, 1941, с. 121 ÷ 123

„Да се върнем към основната идея на науката. - За какво служи науката? - Тя е метод, с който си служи човек за реализиране на своите идеали. И природата си служи с науката, т. е. разумните и възвишени същества си служат също с науката. В този смисъл, ние казваме, че всяка идея може да се реализира. Важно е човек да знае условията, при които дадена идея може да се реализира. В помощ на това иде науката. Ще кажете, че много идеи са останали нереализирани. Причината за това се крие или в идеята, или в непознаване на условията за нейното реализиране. Всяка разумна идея е постижима и може да се реализира. Въпросът е до времето, дали по-рано, или по-късно ще се реализира. В пътя на реализиране на една своя идея, човек се натъква на известни качества в себе си, които или го спъват, или му помагат. Ако си въобразява много, той може да се спъне. - Коя е причината, дето той си въобразява, че може да направи повече, отколкото са възможностите му? - Луната. Значи, Луната влияе върху въображението на човека. Слънцето пък понякога влияе върху тщеславието на човека. Той започва да си мисли, че е нещо повече, отколкото е в същност. Обаче, както Луната, така и Слънцето оказват и добро влияние върху човека. Луната разраства идеята му. а Слънцето внася красота в нея. Ето защо, когато се стреми да реализира известна идея, човек придобива големи знания. Ако не може веднага да реализира идеята си, поне ще проучи условията за реализирането й, а същевременно изучава себе си. Велико нещо е да изучава човек себе си. За това е казано още от старите гърци; „Познай себе си!”

Мнозина се интересуват от планетите, искат да знаят на какво се дължи влиянието им върху Земята, както и върху отделните хора. За пример. те питат, знае ли Луната, че действува върху въображението на човека? Като тяло, Луната не съзнава това, но като съвкупност от разумни сили, тя съзнава действието си върху Земята и живите същества по нея. Най-малкото, вие можете да си представите, че Луната се управлява от разумни същества, за пример от един ангел, които я върти на една и на друга страна, вследствие на което ние я виждаме от Земята цяла. или в различните и фази. Ще кажете, че това не е научно доказано. Това е хипотеза, може да е вярна, може и да не е вярна. Много хипотези и теории съществуват в науката, едни от които са доказани, а други - недоказани. Бъдещето е пред вас. То ви носи възможности за откриване и доказване на непознатото и незнайното в света.”

231. СКРИТИТЕ ТАЛАНТИ: 37 лекция от Учителя, държана на 31 май 1931 г., София. - В: Методи за самовъзпитание: Младежки окултен клас, Г. X (1930 ÷ 1931), т. II. София, 1941, с. 214 ÷ 215

„За да се подържат вътрешните процеси на вашия организъм, едно се иска от вас: да не спирате вътрешните процеси, които стават във вас. Това се постига чрез непрекъсната работа от страна на сърдцето и на ума. Природата използува мислите и чувствата на човека за работа върху самия него. Който прави опит да спре своите мисли и чувства, той спира колелото на своя живот. От движението на това колело зависи неговото щастие. С други думи казано: щастието на човека зависи от работата, която разумната природа упражнява върху него. Като знаете това, не спирайте потока на тия процеси в себе си. Бъдете в хармония с разумната природа, която е предвидила всички ваши нужди и ги задоволява. Няма сила в света; която може да отнеме на човека това, което природата му е определила. Няма сила в света, която може да отклони човека от пътя, които разумната природа му е предначертала.

Като изучавате човека астрологически, физиогномически, хиромантически, виждате, че природата е изписала на главата, на лицето и на ръката му всичко, което е минал и което му предстои да мине. С това тя го предупреждава и предпазва от лошото, което има да минава. Достатъчно е да бъде разумен и предвидлив, за да се справя лесно с мъчнотиите, които среща и ще срещне на пътя си. Човек носи хороскопа със себе си. Като изучава астрологията, сам може да си предскаже бъдещето. Обаче, отсъствието на вяра понякога му пречи да избегне лошото, което го преследва. Като го сполети нещастието, тогава разбира че има съдба, добра и лоша; има нещо писано на главата му, което той трябва да изучава и на което трябва да вярва. Човек лесно може да изучи себе си, ако се постави като външно лице, от което не е специално заинтересуван.”

232. ПРЕД ВСИЧКИЯ НАРОД: 11 неделна беседаот Учителя, държана на 13 декември 1931 г., София. - В: Изново:Неделни беседи, серия XV (1931 ÷ 1932), т. I. Бургас, 1992, с. 222 ÷ 223

„Вземете личността. Казвате: „Аз сьм личност”. Личността не се състои само от един факт. Личността е един завършен резултат на физическия свят. Следователно всички сегашни хора не живеят своето настояще, всички хора сега живеят живота на миналите векове. Да ви приведа онзи пример на съвременните астрономи. Вземете светлината като единица, или скоростта на светлината. Мъчно може да се определи с каква бързина пътува светлината до Земята, - но приблизително изминава около 300 хиляди километра в секунда, Следователно, ако вие сте на Месечината, в 3/4 от секундата или за около една секунда светлината вече е отишла от Земята до Месечината. От Слънцето до Земята пристига за 8 минути, както изчисляват. (Значи светлината, която сега възприемаме, не е тази. която сега излиза от Слънцето, а онази, която е излязла преди 8 минути). А до най-далечните области на нашата Слънчева система, до крайните и предели, доколкото сега знаят, светлината пристига за 5 часа. Авторът, които дава тези изчисления, не е турил десетата планета, която сега е открита, но не е кръстена още. Има десета планета, която сега е открита, но не е кръстена още. Има десета планета, която по големина иде след Юпитер. А ако старовременните астролози дойдат във вашите времена, ще кажат, че има само седем планети. Мерките на тези учени хора бяха толкоз ограничени, че не позволяваха никои друг да оспорва тяхната наука. Като им трябваше някоя планета, туряха Слънцето за планета. Иска-не иска Слънцето, направиха го планета - в тяхната астрология го е взето като планета. Прави са, може би, в едно отношение - ако подразбират, че планета е всяко тяло, в което живеят някои организирани същества; прави са в туй отношение. Но сега да оставим този въпрос. Те са имали становище по него според степента на тяхното съзнание. В ония времена нямаше тия уреди, с които хората да видят, а те не можеха да съзнаят, че има и други планети. За пример сега ние знаем, че има само седем цвята, че има седем тона. Сега музикантите имат 3 октави на пианото. Според някои научни изследвания, обаче, в предната част на човешкия мозьк има едно място, дето е поставен един орган, който има 25 хиляди клавиша. Онзи, които не е запознат с музиката, може отчасти да разбере какво нещо е музиката. Ако вие се качите в света на съществата, които са по-развити от нас, ще разберете: ние имаме претенции да мислим, че ние сме най-висшите същества на Земята, но истината е, че има далеч по-развити и възвишени същества, за които и хабер нямаме. Но ние не сме нещо отделно от тях, а сме едно цяло. Целокупното човечество е било от преди времето на Адама, преди да е съгрешило. Казва се, че Бог направи човека по образ и подобие свое. След туй направи още един човек от кал. Следоватепно има човеци, които са направени, по образ и подобие Божие, и други, които са направени от кал, мязат на кал; те имат жива душа и са смесени. Едните ги наричат Синове Божии, а другите ги наричат дъщери човечески. Казват, че тия Синове Божии се влюбили в дъщерите на човечеството. Мит е това. Хубаво е да имате едно схващане, да разбирате какво се крие в един мит. Дъщерите човечески са тези, които са направени от кал, от материя. Кал употребяват само българите; калта, която хората тъпчат по пътя, това наричат кал. Кал се нарича, когато не е добре замесена, но когато е добре замесена, как я наричате вие?”

233. СПОРЕД ДЕЛАТА: 12 неделна беседа от Учителя, държана на 20 декември 1931 г., София. - В: Изново:
Неделни беседи, серия XV (1931 ÷ 1932), т. I. Бургас, 1992, с. 261 ÷ 263, 267

„Трябва да се развържете от мислите на хилядите поколения, които в миналото са мислили криво. Не само от техните мисли, но и от вашите криви мисли през вековете както сте мислили. Да кажем, имате един раздразнителен характер, обичате да се карате Изваждате ножа навсякъде и казвате: Знаеш ли кой съм аз? Един астролог ще ви каже, че вие сте под влиянието на Марс Имате насреща си човек, които има достойнство, държи на своята чест. Обича славата. Ходи изправен. Той е под влиянието на Юпитер. Има някои пьк, които обичат жените. Те са под влиянието на Венера. Някой е търговец - той е под влиянието на Меркурий. Има някои, които фантазират, мечтаят, които са капризни и променчиви по характер. Те са под влиянието на Луната. Някой ходи весел, свеж, бодър -той е под влиянието на Слънцето. Следователно, ако вие сте проводник на положителната слънчева енергия, ще се радвате на здраве. Ако вие сте човек, които разбирате законите, тогава Юпитер ще даде у вас онзи подтик към благородство, няма да има честолюбие, дразнене, гняв у вас. Ако вие сте под доброто влияние на Марс. или казано на астрологичен език, ако Марс е хармонично поставен във вашия хороскоп, вие ще се застъпвате всякога за правото и няма да избухвате. Че сте марсианец, нищо не значи. Че имате енергия, нищо не значи. Ако във вас се набере чрезмерно енергия и ако не знаете как да я употребите, ще се роди във вас нещо неприятно, ще се биете, ще ви пукат главата и вие ще искате да мушкате. Един художник, един музикант или религиозен човек, ако са под влиянието на Марс, няма да се справят така. Не е само до това да имате едно влияние, но трябва да имате благородното влияние на Венера, да обичате Трябва да имате онази сила на Марс, да воювате за правото. Не трябва да бъдете страхливи като заек. Страхливо същество е заекът, понеже Луната му влияе Всички ония хора, които са под влиянието на Луната, са крайно страхливи. Какво трябва да направите, за да не сте страхливи? Трябва да влезете под влиянието на Марс.

Нали знаете онази басня, която разказва как заекьт турил два кобура и рекъл: „Никому не отстъпвам!” Обаче като шумнало нещо, хвърлил кобурите и избягал. И досега заекът не се е научил да бъде смел. Заекът трябва да измени своята форма, начинът на своето мислене, трябва да го измени съвършено. Туй човек може да го направи. Сатурн пък е критично настроен винаги. Който се съмнява, подозира, гледа мрачно на нещата, е под сатурново влияние. Работата, дипломацията, задълбочаването са качества на Сатурн. Еднообразието в света всякога произвежда известно разрушение. Ако бих имал време, щях да ви покажа как всички планети действуват различно върху човешкия череп. Марс прави главата широка при ушите, широка и ниска. Юпитер дава широчина на задната част, развива личните чувства и крайно честолюбие. Някои планети развиват челото и т,н. Сега: от материалистическо гледище тези неща са заблуждения, вас ще ви интересува сегашния живот-да живеете, да ядете, да се удоволствувате. Това не е живот.”

„Аз съм от онези, които благославят, които са дошли да вършат волята Божия на Земята. Това са хората сега. Те представят бъдещата култура. Че какво е науката? Науката е в моята ръка. Науката е в моя мозък. Науката е в моето сьрце. Ако сега не искам да стана ученик, никога няма да стана. В момента, в който пожелая, аз сьм вързан в туй учение. Свещта като запаля, гори. Ти запали свещта и тя гори. Тази свещ веднага ще почне да свети. Няма да изгасне. Същият закон е у човека. Ще запалиш себе си, своето съзнание ще запалиш. Има една запалка. Запали съзнанието си и остави последствията.

Не бъдете страхливци, да служите на Луната. После, не бъдете критици като Сатурн, който вижда само лошото в света. То е болезнено състояние. Всичките най-добри състояния се дължат на Слънцето. Ако човек не знае как да постъпи, той ще създаде зло в света. Любовта е една от най-великите сили в света. Ако не знаем как да употребим нейната енергия, ще си създадем най ужасни страдания.”

234. ЩО ДА СТОРЯ: 25 неделна беседа от Учителя, държана на 20 март 1932 г., София. - В: Вземи детето:Неделни беседи, серия XV (1931 ÷ 1932), т. II. Бургас, 1993, с. 253 ÷ 257

„Вие искате да станете ангели, нали? Знаете ли какви са задълженията на ангелите? При сегашното състояние на ангелите, можете да търсите един ангел, колкото си искате, но той е човек на длъжност, не се намира лесно. Не само да казвате: да ида на работа. Той като схване една Божествена мисъл, напуска веднага своето място, отива да изпълни Волята Божия, Щом Бог го изпраща, напуска грандиозната си работа въз вселената и отива дето и да е, в Слънчевата система. Може да е долу на Земята, без значение, където го изпратят. Свърши си работата, върне се при своята работа. Схване пак Божествената мисъл, пак напусне работата. Няма нужда да му казват, че трябва да отива на еди-кое си място. Като схване Божествената мисъл, веднага я изпълнява. Един ангел, мислите вие, едва ли ще се занимава с вас, да си напусне неговата работа, да дойде за вашите дребни работи. Дребните работи са велики работи. В една дребна работа се крие цяла една Слънчева система. Една човешка душа по някой път става образец за цяла вселена. Сега ние отидохме надалече, те са неразбрани работи. Аз се радвам, че са неразбрани.”

„Слънцето го виждаме, каквото не е Имате ли представа за едно Слънце, което има осемстотин хиляди километра в диаметър? Може ли да си го представите, да го обхванете? Вие си представяте Слънцето един малък диск. Трябва да се радвате, че не разбирате Слънцето, туй неразбраното Слънце ни радва, понеже, ако беше голямо, колкото е в действителност, то щеше да ни изплаши. Слънцето, за да бъде обичано, то знае психологията, че като го видим, казваме: да го хванем, да го помилваме. Малко станало, затова е обичано. Ако стане много малко, пак няма да ни е обично. Най-хармоничният диск. които съществува в природата, това е дискът на Слънцето, формата на Слънцето представлява един от най- хармоничните дискове, които съществуват в природата. По-хармоничен диск няма. За в бъдеще, като расте нашето съзнание, Слънцето ще изменя своята форма. Засега най-хармоничната крива линия е тая на Слънцето. Вземете тая линия както е в съзнанието, не както се явява, не както виждаме Сльнцето на хоризонта. Ние не виждаме кръга правилен. Аз говоря за този крьг, които се явява в съзнанието. Когато искате да внесете хармония в себе си, може да предизвикате формата на Слънцето в съзнанието си, за да се образува и в съзнанието хармония. Някои пьт след Слънцето иде втора Луната, след Луната иде Венера, после иде Юпитер по форма. От звездите най-хармоничен диск има Сириус, после всичките тия от първа величина деветнадесет звезди. И те са хармонични. Ако вие ги изучавате, ще придобиете хубави неща. Някои хора са меланхолични, ако сте свързани с тези звезди от първа величина, меланхолията ще изчезне. Всеки от вас трябва да знае по нещо за деветнадесетте звезди. Вие не сте ги изучавали.

Та казвам, небето, това е една книга разтворена от хиляди години и тия жители на вселената чакат жителите на земята да се занимаят с главните черти на небето. Вие не знаете какво има на Сириус. Да се занимавате със Сириус, значи да внесете нещо ново във вашата душа. Сега аз бих отишъл много далече, да ви запозная с тези светове, но много работи спъват основната идея. Ако дойдете до материалния свят, вие казвате: какво трябва да мислим най-после за Бога. За Бога ще мислите тьй, както когато прочетете съчинението на някой философ, според съчинението му ще мислите за него. За Бога ще мислите тъй, както за един художник от картините му. За един музикант ще мислите по онова, което е написал, или от неговото свирене. За шивача, за учителя, за професора ще мислите по онова, което е направил. Или за човека ще си съставите понятие от онова, което сам върши. Човек е едно от най-великите произведения. Ако вземете само тялото на човека в дадения случай какво чудо представлява? Ако бихте се заели да наблюдавате 365 дни себе си, или по някакъв начин да можехте да се фотографирате всеки ден, ще получите 365 образци - колко интересна колекция ще имате. Ако всеки ден се фотографирате и снимките ги нареждате под система, какво познание щяхте да имате. Та не само това, аз не искам да говоря за някои научни работи, защото при сегашните условия да се говори за наука, може да се дойде до суеверие.

Суеверието произтича от онези факти, когато не разбираме нещата. Ние мислим, че нещата може да станат произволни. Нещата може да станат разумно. Има един закон, който определя. Аз зная идущата година какво ще стане. Но един закон има само в годината, има само един начин, когато мислим нещо може да стане тъй, както мислим. Само един ден има, когато нещата може да станат тъй, както ние мислим, другите 364 дни ще станат нещата, както не мислим. Туй не е противоречие, ще стане, както другите са мислили. Но този ден, единият ден има или поне една секунда вьв всеки ден на годината, когато нещата няма да станат. Във всеки един час има една секунда, едно време, което на мене принадлежи и нещата ще станат точно тъй, както аз искам. Във всяка минута има една частица за мене от времето. Във всеки час, във всеки ден, във всяка седмица, във всяка година има време, което принадлежи на мене. Тъй, щото и в големите, и в малките работи има малка част, която е определена само за мен. Колко внимателно е небето кьм човешката душа, че е предвидило това време, освен всичките други работи. От тебе се изисква най- първо да намериш в деня кои е часът, който е за тебе. Цял час не е за тебе. В този час ще намериш минутата, в минутата ще намериш секундата. Когато вече можеш да се справиш с тия, та ще бъдеш човек, който предвижда бъдещето.”

235. ВЪЗПИТАНИЕ НА ВОЛЯТА: 25 лекция от Учителя, държана на 30 март 1932 г., София. - В: Начало на мъдростта: Общ окултен клас, Г. XI (1931 ÷ 1932), т. III. София, 1946, с. 24 ÷ 25

„Какво казват ония, които изучават планетите? Като изучават Венера, те казват, че не я разбират, понеже е забулена, обвита в мъгла, не знаят, какво се крие в нея. Луната е открила своя образ, тя позира. Венера е скрила образа си, всичко държи в тайна, не дава възможност да проникнат в нея. Тя дава светлина, но крие лицето си. - Защо Венера крие лицето си от хората? Според мене, и Венера е така открита, както и Луната, но в ума на сегашните учени, астрономи има нещо, което им пречи да проникнат във Венера, да видят нейния образ. Мъгла има в човешките чувства и понеже Венера е представителка на чувствата, нейната атмосфера се кристализира и става недостъпна за наблюдателите. За обикновените човешки умове и сърдца, и Слънцето е скрито, забулено, но за адептите, за посветените хора, то е открито, като Луната.

Това са твърдения, които трябва да се докажат. Казвате: Защо са нужни доказателства? Ние виждаме планетите с телескоп и както виждаме, така правим своите заключения Питам: Какво ще кажете за връзките, които се образуват между вас? Срещате един човек на улицата, сърдцето ви трепва, харесва ви той. Разглеждате го, не виждате нещо особено в него. И той прилича на всички обикновени хора. Чудите се, защо ви трепва сърдцето, защо искате да го спрете и да си поговорите с него. Вие чувствувате известно разположение към него, някаква връзка. Като обикнете тоя човек, ще видите в него нещо особено, каквото в другите хора няма.”

236. ЧОВЕШКИЯТ НОС: 24 лекция от Учителя, държана на 1 март 1933 г., София. - В: Работа на природата: Общ окултен клас, Г. XII (1932 ÷ 1933), т. II. София, 1948, с. 215

„Мнозина от вас страдат от изобилие, а не от недоимък. Вие сте надарени хора. а не бездарници. У вас са вложени неща, които вие даже не подозирате. По какво се отличаваш от другите? Някои изкривил веждите си, друг - устата си, трети - окото си. Малки са тези погрешки, но се повтарят, а това трябва да се избягва. И в ръцете има известно отклонение, също и в пръстите. Вземи пергела и измервай разстоянието на един пръст до друг, да видиш, къде е отоклонението. Трябва да знаеш в областта на кой бог си сгрешил. Дали в областта на Юпитер, Сатурн, Меркурий или др. Едно време Сатурн, недоволен от живота си: решил да се ожени. Определили му една красива мома, но тя се влюбила в другиго. Разочарован от живота, той и до днес е с венец на глава, но невенчан. Той е недоволен от всички хора и казва: От никого нищо не искам. Дойде ли при него някои да му говори за женитба, той казва: Не мога нищо да те съветвам, и аз още не съм венчан. Понеже е Бог на справедливостта, Сатурн вижда всички неправди и се възмущава. Той не гледа хладнокръвно на тях: наказва всеки, които върши неправди и съжалява онеправдания. Щом види, че вършиш някаква неправда, той се заема да те оправи. Така той влиза в живота на всички, които вършат неправди, за да ги оправи. Не може да изправяш човека и да не взимаш участие в неговите страдания. И Божествения Дух, като помага на хората, понася част от техните страдания.”

237. ОСНОВНИЯТ ТОН: 17 лекция от Учителя, държана на 17 януари 1936 г., София. - В: Основният тон: Младежки окултен клас, Г. XV (1935 ÷ 1936), т. II. София, 1999, с. 8, 12 ÷ 15

„Сега ще дадете едно възражение. Няма един истински плач в света. Той се случва може би на десет, двадесет години. В един живот от 33 години може ведньж да се случи да плачеш. То е истинския плач. От 29 години до 30 години човек минава най-голямата скръб. Има едно място дето човек може да поплаче малко. Другият плач, той е по навик. Не че не трябва да плачете. Човек трябва да мие прозорците. То е друг въпрос Нямам нищо против, когато по някой път се просълзяват очите. Казва: „Плаче!”- Мие си прозорците. В плача какво има? Само сълзи ли? В плача има музика. Тази музика не е музика, това са грамофонни плочи. Грамофонните плочи не са музика, това е забавление. То плачът за един музикант разваля неговия слух.”

„Всички ония състояния на безпокойство, които стават, стават от едно стеснено състояние. Ти вкъщи искаш простор. Като се наядеш, излез вън да работиш. Когато човек е сит, може да работи. Когато е гладен, той не може да работи, той си почива. Тогава ще ви приведа думите на един човек: „Когато за пръв път видях Слънцето да изгрява, аз се събудих. Слънцето ме повика за работа, аз излязох навън. През целия ден гледах как Слънцето вървеше по небето. Залезе Слънцето, изгря месечината и тя ме повика в къщи. Аз се вьрнах, сложи майка ми хляб. Наядох се, но и месечината залезе. Изгряха звездите, аз заспах на леглото.”

„Казвам: Изгрева на Слънцето - събудих се Изгря месечината - върнах се в къщи. Изгряха звездите - заспах. Ако се пробуждаш, Слънцето изгрява. Ако се връщаш в къщи, месечината изгрява. Ако заспиваш, звездите изгряват. При изгрева на Слънцето - работа има. При изгрева на месечината - ядене има. При изгрева на звездите - спане има. И тъй, кога изгряват звездите? - Когато спиш. Кога изгрява месечината? - Когато ядеш. Кога изгрява Слънцето? - Когато се събуждаш и отиваш да работиш. Значи Сльнцето определя една работа вън. Месечината определя една работи вътре А пък звездите определят един живот на спокойствие, на почивка, на равновесие на енергиите. Това са астрологически тълкувания. Какво значи асцендент? Когато Слънцето е асцендент, месечината и звездите. Щом имат влияние звездите, ще те приспят. Щом дойде месечината, тя ще обърне погледа навътре. Щом дойде Слънцето, ще обърне твоя поглед навън. То дава простор. Слънцето дава простор, условия дава. Който разбира, то дава простор за работа. Звездите, това са определени, това са функции на листата. Когато хората заспиват, листата работят. Това са звездите.

Това са аналогии, сравнения, защо е създадено Слънцето. То има отношение към човешкото сьзнание Съзнанието има проявление, разширение навън, вглъбяване навътре и след туй сърдечна височина на съзнанието. В съня човек нали пътува? По някои път човек на сън пътува по-лесно, без пари пътува. Другояче в будния живот, той заплаща. Насън без пари навсякъде пътува даром из въздуха, на някой параход - никакъв билет, качиш се на парахода, не плащаш. Свършиш училище, не плащаш. Идеален живот е на сън, всичко става без пари. Дойдеш в действителния живот, навсякъде пари. Кое е сега реалното? Което с пари става, или което без пари става? Кое е полесно? (Без пари). С пари работите стават, но парите са взети от Слънцето. Емблема на Слънцето са парите. С парите е ангажирано Слънцето, после е ангажирана и месечината, понеже среброто е на месечината. Най-после ангажирани са и звездите с тия металически пари. Имате три вида монети; златни, сребърни и медни. Имате три изгрева: Пьрвият изгреа е на Слънцето, то са златните пари. Вторият изгрев е на месечината - сребърните пари са това. Третият изгрев на звездите - това са медните пари. Когато имаш злато, ще работиш. Когато имаш сребро, ще се върнеш в къщи, когато имаш капици* (* заб. /капици - от капица-чушката, в която стои семето на някои растения: пипер и др./) в джоба, ще спиш. Когато имаш злато, ще работиш навън, понеже златото е на Слънцето. Когато имаш сребърни пари, ще се върнеш вкьщи да ядеш. Когато имаш капици. ще спиш. Ако не спиш, като погледнеш, ще кажеш: „Те ли намериха да ми пьлнят джобовете!” Какво ще направиш с десетте стотинки? Като дойдат капиците, легнеш да спиш, понеже там без пари става.”

„Сега реалността. Ти не можеш да бъдеш богат човек, ако твоето съзнание не се е пробудило, ако твоето Слънце не е изгряло. Когато твоето Слънце изгрее, тогава ще имаш злато, тогава отвън всичко ще постигнеш. Отвън в широкия свят. Ако твоята Луна не е изгряла отвътре, ти не можеш да ядеш сладко. Като изгрее, ще ядеш. Ако в тебе звездите не са изгрели, тогава и почивка не можеш да имаш. Ако искаш почивка, тогава трябва да намериш ясно небе. Ясно небе, в което звездите да греят, това са новите мисли. Ще намерите някои списател, които да е говорил по това. Ако намерите някой, който да е говорил по това, ще ми съобщите, това е връзка. Да се тури едно правилно разбиране на тия закони, които почиват е съзнанието. Изгревът на Слънцето, то е метод. Изгревът на звездите, то е метод. Защо изгрява Слънцето? - Да идеш да работиш. Защо изгрява месечината? - Да ядеш. Защо изгряват звездите? - Да почиваш. Отиваш да работиш, когато Слънцето изгрява. Отиваш да почиваш, когато звездите изгряват. Звездите свирят, пеят, музика има. В тяхната музика ти ще си починеш. То е най-хубавата почивка, когато звездите пеят. Когато спиш и небето е ясно, ще си доволен от почивката. Когато Слънцето изгрее, ще идеш да работиш и каго се върнеш, ще бъдеш радостен, че работата била благотворна. Няма да се върнеш отруден, но ще се върнеш радостен, че си работил. Когато изгрее месечината ще си радостен. Като изгрее Слънцето, небето ти да е ясно. Като изгрее месечината, небето ти да е ясно. Като изгреят звездите, небето ти да е ясно. Вашето небе, това е вашето съзнание. Небето е съзнанието на онзи, великия живот. А пък нашето небе е нашето съзнание. Нали на небето Слънцето се явява, месечината тогава се явява и звездите, и те се явяват. Слънцето трябва да се яви на нашето небе. Нашето небе е съзнанието. В съзнанието трябва да се яви слънце. На този екран трябва да се яви и месечината и звездите.”

238. ВЛЮБВАНЕ И ЛЮБОВ: 27 лекция от Учителя, държана на 3 април 1940 г, София. - В: Наука за живота: Общ окултен клас, Г. XIX (1939 ÷ 1940), т. ІІ. София, 1999, с. 65 ÷ 66

„Всяка минута в живота има предназначение. За разумния живот хубавото време е строго предназначено. Щом изгубиш хубавото време, сменят се вълните. Ритмичните зълни не са еднакви. Има прилив на хубавите условия в живота, има един прилив на [лошите условия]. Ако ти не събираш тази енергия, идат неблагоприятни условия на живота. Има един период от 7 години, сменят се условията всеки 7 години. От 1 до 7 години - това е дете. От 7 до 14 години - то е вече втората фаза. започват да се развиват чувствата му. От 14 до 21 година, в тия 7 години се развива неговият ум. Или, в първите 7 години расте тялото. Децата, изобщо, обичат да ядат, те служат на стомаха. Вторите 7 години те служат на своето сърце. В третите 7 години започват да мислят малко. Затуй учениците от 14 до 21 година стават поети. В гимназията пишат стихове почти всичките. От 21 до 28 те стават разумни. Тогава настава един период критически от 3 години и ако оживее, човек ще стане, ако не оживее, отиде. Ако до 28 години ти не уредиш живота си както трябва, оттам насетне много мъчно може да се справиш. Нещата се повтарят. От 28 години ти си в четвъртия период, ти влизаш в крайния предел. Ти си в причинния свят. Те са всичките възможности. Остават други 3 свята, които те засягат. Наричат това идеен живот на човека. Наричат това са блянове на живота. Мислиш за оня свят, нямаш нищо определено. Казваш: „Оня свят, рая „. Къде е раят, не го знаеш. Някой ви казва: „Вътре в главата”. Някои казва: „Вътре в сърцето.” Но къде е всъщност, не го знаеш. Така разбъркано, не знаеш в главата ли е, в сърцето ли е. Че в главата, в главата е. Какъв рай може да има в човешката глава? В една такава малка глава какъв рай може да има? Казва: „Всичко е в ума на човека.” В тази глава рай не може да има. В туй сърце рай не може да има. Казва: „Раят е в тялото на човека.” И в тялото на човека рай не може да има.”

239. ДВАТА ЗАКОНА: 36 лекция от Учителя, държана на 5 юни 1940 г, София. - В: Наука за живота:Общ окултен клас, Г. XIX (1939 ÷ 1940). т. II. София, 1999, с. 224 ÷ 225

„Сега говоря на онези, които обичат Бога. Онези от света ще ги оставим. Онези от света са тези. които не се въртят около своята ос. Аз вас ви считам, че се въртите около своята ос. Ако не може да се въртите около своята ос, ще изхвръкнете, ще влезете в Месечината. Окултисште казват, че сегашната раса е слязла от Месечината. Когато е слязла, потопът е станал. Окултен разказ има. Потопът е станал, понеже водата на Месечината се изляла на Земята. Те са второстепенни работи”.

„Та казвам. Ще се въртим около Бога, ще мислим за Бога. Няма да мислиш защо Господ е създал света. Аз не искам да зная как са създадени буквите, аз искам да зная значението на буквите. За пример буквата А ти не може да произнесеш, ако не мислиш, ако не чувствуваш, ако не постъпваш добре. Това значи А - първата буква. Що е А? Да мислиш добре, да чувствуваш добре, и да постъпваш добре. Всичките работи ги вършете, че да са в съгласие с Божия закон, това е А. Аз. Ние А-то оставяме и се спираме на З.

„Аз” значи да не преставате да се въртите около себе си, да не ходите по ума на Месечината; да ходите по ума на Земята, да се въртите около себе си. Понеже Земята е твърде плодородна, като и орат кожата, търпи. Казва: „Ще ги нося тия деца.” После, около Слънцето трябва да се въртите - да обичате Бога. Ще обичате себе си, ще обичате ближните си, ще обичате Бога. Отсега нататък ще учим новия начин. Всичко онова, което Бог е създал, трябва да го осветим и да благословим Името Божие, че ни е дал такава голяма привилегия, за да може да изучаваме света, в които ние сега живеем.

Всичките религиозни вярвания на хората са криви, както движението на Месечината.”

240. РЕАЛНИ ВЕЛИЧИНИ: 37 лекция от Учителя, държана на 12 юни 1940 г., София. - В: Наука за живота:Общ окултен клас, Г. XIX (1939 ÷ 1940), т. IІ. София, 1999, с. 234 ÷ 235

„Други казват: „Каквото попросите, като вярвате, ще стане, ще ти бъде.” Вярата е закон за мисьлта. Под думата „вяра” аз разбирам човек да мисли правилно. Защото само като вярващ, започваш да мислиш правилно. Не че всички неща трябва да бъдат неизменни. Някои от вас искате всичко да знаете. Възможно ли е в дадения случай да знаеш всичко? Аз снощи правех едно наблюдение на Месечината. И за първи път намерих на Месечината едно място на светлина, която вече никъде я няма. Светлина, на която чертите са не на бяла светлина, която е силна, но светлина, която действува жива светлина, която свети. В един от големите циркуси се забелязва една голяма светлина, която грее, излизат трептения, има движение, има жива светлина. Има една светлина, която е отразена, няма трептения. Вие забелязвате звездите: когато ще се разваля времето, трептят, тяхната светлина трепти. Тия небесни светила, на които светлината трепти, са звездни планети, [....] са тия, които имат по-[слаба] светлина, чиято светлина не трепти. Светлината, която трепти, има сила в себе си. Седя и размишлявам да не би това да е някаква илюзия на моите очи. Забелязвам мястото къде е и втори път пак ще наблюдавам светлината истинска ли е. Значи, на туй място има живи хора. Нищо повече. И то не само живи, но и разумни. Защото мястото, на което се намира тази светлина, е най-хубаво, идеално, отлично място за наблюдение.
Казвам: Целият свят. това са възможности за човека. Вие седите и се обезсърчавате, защото нямате едно разбиране. Целият космос представя условие за вашето бъдещо развитие. Какво имате да се обезсърчавате? Целият космос, това са възможности, в които вашата душа, вашият дух, вашият ум, вашето сърце, вашата воля - всичко, което имате може да участвува, вие може да придобиете ония блага, които ги нямате. Вие при всичките блага, които имате, вие седите и се обезсърчавате. Гледате Слънцето, казвате:
„Слънцето е високо; въздухът - чист, но пари ми липсват.” Туй, което ви липсва, ще го придобиете от въздуха, от светлината ще го придобиете, от Земята. Но на Земята някои път трябва да платите нещо, за да ви даде. Земята има често търговски работи. Тя е като банкера. Ти от нея да вземеш пари назаем, трябва трима душ и гаранти. Всичките неразположения, които имате, те са кредит. Ще дадеш своето неразположение на Земята, тя ще ти даде хубавото, което има и тя се нуждае от тор.”


241. СИЛА И БЕЗСИЛИЕ: 38 лекция от Учителя, държана на 19 юни 1940 г, София. - В: Наука за живота: Общ окултен клас, Г. XIX (1939 ÷ 1940), т. II. София, 1999, с. 242 ÷ 243

„Снощи сьбрах няколко братя и сестри да им покажа Месечината. Като гледат, казват: „Колко е пъстра” за туй, което го виждат, но ако наблюдава Месечината отначало, минават през разни форми. В пълнолуние се показва такава, каквато не е. Аз седя и ги слушам. Всеки си дава мнението. Казват: „Колко е пъстра, колко е светла.” Всеки гледа и мисли: много светли точки има на нея. Казвам: „Тия всичките светли точки представят циркуси, които са осветени отвътре. Циркусите имат дълбочина. Че, ако вие сте на Месечината, опасна работа е. Тия циркуси са по 1000 метра дълбочина, пък са толкоз начесто. че ако вие пътувате, може да хлътнете вътре. Тия циркуси отвътре са осветени с голяма светлина, че да не би като хлътнете да се убиете. По земному говорим. Защо са тия циркуси? Те са складове за хващане на слънчевата енергия, в която жителите на Месечината живеят. Сега не искам туй да вярвате, считайте го като „Хиляда и една нощ” Сега ще го приемете като приказка.”

„Сега и вие, когато гледате Месечината, обърквате работите и ги правите такива, каквито не са. Та казвам: Най-първо ще се научите правилно да мислите. Малко неправилно мислите. Да кажем, вие искате да пишете на български. Първата главна буква е А, последната буква коя е? - Ж. Значи българинът първо казва А, после Ж. В началото се учудва. Дойде до края и работите не вървят, казва Ж. Гледам, вие започвате А и като дойдете до края, казвате Ж. Нещата трябва да се турят на собственото място. Всеки един човек трябва да се определи такъв, какъвто е.”

242. ЦЕННИ НЕЩА; 4 беседа от Учителя, държана на 31 октомври 1943 г., София. – 6: Вечно подмладяване: [Неделни беседи]. София, 1944, с. 59 ÷ 61

„Като наблюдавам сегашните хора, не зная какъв процент от тях ще бъдат приети на небето. Ако някой влезе в небето, едва ли ще прекара една седмица. В скоро време ще го хване носталгия и ще каже: Тоя свят не е за мене. Всеки обича такъв свят, които е нагласен според изискванията на неговия ум, на неговото сърдце и на неговата душа. Всички хора не разбират еднакво живота. Голямо различие съществува между тяхните разбирания. Всички области на Земята различно се осветяват и отопляват от Слънцето. Най-добре е осветен и отоплен екваторът, а най-слабо - полюсите.

Казват за някого, че бил опък, неразбран човек - Защо е такъв? - Защото не разбира живота. Който разбира живота от гледището на екватора и на полюсите, минава за нов човек. И писатели има такива. Животът на екватора се отличава с голяма горещина, а тоя на полюсите - с голям студ. Поради големия студ, полюсите не са населени. Те представят само склад на енергия. Както на Земята има два полюса - северен и южен, така и в човека има два полюса, които са склад на енергия; там няма никакъв живот. На полюсите денят и нощта траят по шест месеца. Там стават големи бури. На места ледът достига пет-шест метра дебелина. Ще кажете, че при тия условия не може да има никаква култура. Изобщо, на Земята още не може да съществува такава култура, каквато се изисква. Това се вижда от големите противоречия, през които хората минават.”

„Това, което ви говоря, не е за развлечение, нито за обезсърдчаване. Не искам и да ви утешавам, факт е, че мисълта ви не е съсредоточена. Като живеете, трябва да бъдете съсредоточени. Дали сте на тоя, или на оня свят, едно и също се иска от вас. Де е оня свят7 Ако ви кажа, де е оня свят и ако ви кажа, че аз живея и на тоя, и на оня свят, няма да повярвате. Ако ви кажа, че съм от Слънцето и живея там, ще повярвате ли? Един ден пътувах от София за Варна. В купето имаше няколко видни българи, които се разговаряха по политика. По едно време един от тях се обърна към мене и ме запита, отде съм. Казах му, че съм от Слънцето. - Възможно ли е това? - Възможно е. И вие сте от Слънцето, но сте забравили това, а аз зная. - По какво се познава кой човек е от Слънцето? - По добрия му живот. Хората от Слънцето живеят добре. Който не е от Слънцето, не живее добре. Едно време Земята е била в Слънцето, но по-късно се отделила от него. Казвам: Всички хора са от Слънцето, но са забравили това. Всеки трябва да се запита, къде е бил преди да се е отделила Земята от Слънцето. Ще кажете, че това внася противоречие в човешкия ум. Според мене, противоречието се ражда, когато умьт на човека е зает едновременно с две различни идеи. Докато го занимава само една идея, той не може да изпадне в противоречие. Който е зает само със своя личен живот, не се интересува от обществения живот. Той е в положението на мравката, която не се интересува от онова, което става около нея. Тя не подозира, че в Европа има война. Друг е въпросът, ако човек държи в ума си идеята за Божествения живот. Тая идея е широка. Тя обхваща целокупния живот - личния, семейния, обществения и общочовешкия.”


243. Несторова, Весела. ПЪТ КЪМ СВЕТЛИНАТА. Бургас, 1993, с. 104 ÷ 106, 152, 156, 158 ÷ 161, 277, 279

„В хороскопа, ако седмия ти дом е наранен, мини транзит през него. За някои е добре да останат в него. Премини в следния. Ако десетия ти е наранен, мини в единадесетия, дванадесетия. Но сега мини в първия - там е Юпитер - обществена служба. В хороскопа има три хороскопа: четири дома на миналото, четири на настоящето и четири на бъдещето. Ако знаеш настоящето, ще знаеш и бъдещето. Влизането вьв Водолея е равномерно даване - леене. Земята претърпява революции, само когато вътре стане голямо натрупване и за да не се пръсне тя изригва чрез вулканите, но това не е нормалния й начин, а необикновения.

Електричеството има два полюса - положителен и отрицателен. Ние познаваме сега само отрицателния - отрицателната страна на Слънцето е обърната към нас сега.”

"Нараненият Нептун в хороскопа е като красивите цветя, които се затварят и изсмукват живота на насекомите. Внимавай, когато спреш да пиеш мед от такова цвете да не останеш в него и умреш. Бъди винаги будна!

Попитах Учителя за мъглата, която се превърна в дъжд дали е съзнателен процес Той отговори: „Да, при положителното и отрицателно електричество - когато Земята и небето са положителни, няма движение и мъглата стои по средата. Небето като стане положително, а земята отрицателно, облаците отиват горе и стават на дъжд, които пада.”

„Има методи на Луната и методи на Слънцето. Методите на Луната действат само върху въображението, без да дават някакви резултати, обаче методите на Сльнцето всякога дават добри резултати. Човек трябва да мине от методите на Луната към методите на Слънцето. Това става, когато човек минава от низходящо към възходящо състояние. Салдо Земята и Луната оказват низходящо или възходящо влияние вьрху човека, а Слънцето оказва само възходящо влияние.”

„Изучаването иа астрологията наизуст не е наука. Аз я изучавам по човешката глава. Юпитер е отзад на главата, а Сатурн - по-rope встрани - той е внесъл страха в света, за да тури ред и порядък: Марс е над ухото, а Венера - отзад на главата. Месечината е обиколката на челото отгоре. Луната е 50 пъти по-малка от Земята. Слънцето е вътре - от него излизат всички мисли. Луната е в умствения свят, тя е много студена. Поезия, философия, литература идат от Луната. Когато хората се научили да льжат. Луната спряла да се върти, за да не се опорочи. Тя развива въображението и е майка на Земята, според окултната наука. Жителите и пращат сами светлина на неосветената страна. Хората ги изпъдиха от рая - от месечината. Те бяха онези, които ядоха от дървото на забранения плод. Аз турям рая на месечината.”

„На 16 октомври Учителят каза в беседа: Има съотношение между трите свята. Физическият свят е свят на проверка на нещата. От духовния свят като искат да проверят нещо, идват на Земята.

Юпитер дава активност и дава дължина на човешкия мозък. Сатурн, Марс и Луната дават разширение. Всички планети и звезди влияят на мозъка, който е възприемател. Бог дава, а ние приемаме и изучаваме нещата. Юпитер е професор - учи те да не грешиш, да се уважаваш и другите да не съблазняваш. Сатурн е страхът, но и справедливостта. Божественото ще се отрази на вашите пръсти. Духовното - на вашата длан, а физическото на ръката - дължината й.”

„Луната повдига водата няколко фута, тя е динамична, движи мозъка; студена е - разсъдъкът е студен, а Сльнцето е топлината, която движи и помага на сърцето. Когато разбереш нещата всичко ще ти стане приятно. Любовта се чувства по-съвършено с другите тела като допреш физически тялото си, то е лош проводник на Любовта и любовта изчезва. С четири тела се чувства любовта. Причините за проявите на физическия свят са вън от него. Има един лук вън от лука, които го създава. Лампата свети, защото Слънцето свети. Светлината е обединителната връзка между четирите свята, физически, астрален, умствен и причинен. Сега влиза светлина във физическия свят - излизаме от сферата на Кали Юга, тъмната, кална сфера, почва зазоряването в човечеството. Черната ложа прави последни усилия да възпрепятства дейността от горе, но отгоре вече са се намесили - снегът е почнал да се топи и никой нищо не може да направи. Всичкият сняг сега ще се превърне на вода.”

„Луната действа на птиците. Те живеят в един по-неблагоприятен свят от млекопитаещите. Птиците са ума, a млекопитаещите - сърцето. Млекопитаещите обичат комфортите. Религиозните са лунни типове - Луната влияе на ума им.
Любовта идва за едиа хилядна от секундата при теб, оставя благата и ти живееш в последствията й. Ние живеем в Бога, но не Го познаваме, а трябва Той да се движи, живее и съществува в нас. Примери за света на Новото ще бъдат народите от англо-саксонската раса - Америка, Англия, Германия.


Любовта прави беднотата красива. Един художник се интересува от бедни хора за сюжети като ги нарисува, картината му се цени, а богатият не е добър сюжет за картината, обикновен е.

Това, каето става днес не е наказание, то е разпределение на всеки, според каквото е изработил и заслужил. Един заслужил пет таланта, пет ще получи, друг четири, три и т. н., всеки ще получи заслуженото.

Човек като почувства и разбере величието на Любовта, от само себе си да е готов да й служи.

Луната действа на ума - динамизира го, охладява го, а Слънцето действа на сърцето - стопля го. От светлината и топлината се явява движението – живота. Земята вследствие на топлината и светлината има движение и живот. Светлата епоха започва в 1942 година.”
„Човек трябва да живее в причинното тяло, няма противоречия там. Във физическия свят всичко свършва с противоречие – зле. В духовния свят са чувствата. В Божествения свят са мислите, а в причинния свят душата. Да слушаш гласа на душата!
Дай на Бога сърцето си, Той да живее в него - да го възобнови. Сърцето трябва да се възроди - новораждане от Дух трябва да стане.
Н - е Марс.

О - е Юпитер.
С - е Земята.
Азотът е Сатурн.

Обхода - Венера.
Щедростта - Меркурий.
Поезията, въображението - Луната.

Чрез Любовта се отварят вратите на ада и душите се освобождават, когато двама се любят. Христос държи ключовете на ада-ада се отваря.”


„Учителят веднъж каза: „Човешкото сърце и ум не са организирани. Сега се организират. Понеже не са организирани, те не задържат и правилно не оползотворяват благата, които непрестанно се втичат в тях. Земята е шуплеста и задържа само малка част от слънчевата енергия, а по-голямата част преминава през нея и отива в пространството. Нептун и Уран получават по-малко, но всичко задържат и го оползотворяват. Това са по-високо организирани светове. Ние сме в ембрионално състояниеоще. Дълъг път на развитие стои пред нас.”


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ