НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

12. НЕПТУН

ТОМ 19
Алтернативен линк

12. НЕПТУН



Следващата след Уран планета е Нептун, със символичен знак Публикувано изображение. Откриването на тази планета е едно забележително събитие в историята на астрономията. Това събитие е характерно като ярък пример, с който се потвърждават принципите и тържеството на Небесната механика. В
1846 година великият френски астроном Леверие приел, че наблюдаваните смущения, които прави в своя път Уран, се дължат от присъствието зад неговата орбита на планета с голяма маса. Когато Леверие завършил изчисленията за положението на тази неизвестна планета, е бил уверен в тяхната правота и точност, с което се е определяло нейното положение. Той, поради по-големите възможности, които съществували в Берлин за наблюдение на посочената област от Небесната сфера, изпратил своите изчисления на младия немски астроном Галле. След като Галле ги получил, веднага, още на следващата нощ открил точно на посоченото място, с едно отклонение на около един градус, неизвестното небесно тяло. Затова често се казва, че откриването на тази планета е станало с върха на перото. Тази планета нарекли на името на древноримския Бог на морето „Нептун”. Тя се намира на едно средно разстояние от Слънцето на 30 астрономически единици, което не отговаря на положението, дадено от закона на Тициус Боде. Според този закон тя би трябвало да бъде на 39 астрономически единици. Следователно, тя не се подчинява на този закон, на който всички предишни планети се подчиняват. От гледището на астрологията, това изключение е от особено важно значение за характера и естеството на нейното влияние.


В отдавнашни времена се е приемало, че има две науки - геология и теология. Геологията е обхващала всички науки, знания, умения, които имат отношения към онова, което ни заобикаля, неговото разбиране, ползата, която ще допринесат за задоволяване на нашите нужди и улеснения за живота. Изобщо всичко онова, което засяга чисто практичните въпроси. И теологията, която има за цел занимаването на човешкия род да разбира живота и света извън триизмерния, физическия. По-висшите светове - идейните, Божествените, които имат отношение към нематериалния образ на човека, който както го наричат „душа”, други „звездно тяло”, трети „Двойник". Всички планети преди Нептун със своите влияния имат отношение към първия дял науки - геологията. А влиянието на Нептун, именно поради това неподчинение - изключение, дава възможността със своите влияния да има отношение и разбиране предимно към този втори дял науки-теологията. Неговото влияние внася в живите форми и човека едно отчуждаване от порядките на заобикалящия свят, нещо по-друго, което не може да се приеме като една необходимост за техните практични задачи - техните насъщни нужди.

За по-пълното и ясно разбиране и обяснение влиянието на силовите течения, изтичащи от Нептун, нека посочим и другите негови особености. Пътят, по който обикаля около Слънцето - неговата орбита е почти окръжност с ексцентритет 0,008, което нещо говори, че той върви ръка за ръка със Слънцето по неговата орбита, обикаляйки около центъра на нашата галактика с една скорост от 250 километра в секунда. Друг един важен елемент е, че плоскостта на неговата орбита се почти слива с тази на еклиптиката, като сключва само един ъгъл малко повече от един градус, което е най-правилното. Всички тези благоприятни положения на Нептун говорят, че той е много малко засегнат от демоничното влияние на черното Слънце, което е предизвикало катастрофата е Слънчевата система. И затова неговите силови влияния са запазили първичният си съвършен характер на своите влияния, създаващи по-висшето, по-съвършеното.

Всички тези данни определят ценното и най-доброто във влиянието на Нептун за живите форми на Земята, птиците, обитателите във водните басейни и тези на земята - тревопасните. Това влияние създава у тях стремежа към по-особеното отношение помежду си преди всичко към едно групиране, обединение, общуване, което нещо е една по-висша изява на живота. Птиците да образуват ята. Водните обитатели, тези с по-малка хищническа изява, да образуват разни групировки - пасажи, а на Земята, лишените от хищнически склонности - тревопасните в стадата. Всичко това не може да се оправдае с необходимостта от някакви по-ясно изразени практически цели, свързани с ежедневните нужди, но с някакъв подтик към общуване, игра, общо пътуване, подтик, създаден от силовите течения на Нептуна. При човека силовите течения на Нептун създават и оформят мозъчните центрове, които се намират в горната област на главния мозък. Там са мозъчните центрове, които нямат отношение към практичните въпроси на човека, засягащи ежедневните му насъщни нужди, но и да създават моралните ценности - възпитанието, благородството, стремежа към оказване на помощ, услуга, съчувствие към всичко и всички. Тези центрове също създават и тласкат човека към познаване на no-висшите светове, извън заобикалящият ни триизмерен. Такива хора имат и подтика към едно обединение, към създаване на „Идейни общества”, където ясно е изразен стремежа към познаване на по-висшите светове, което нещо създава възможността за по-бързата еволюция на човека. Тези качества на Нептуновото влияние, към този стремеж за по-висшето, създават у човека и способността към различните видове изкуства. Това не е нищо друго, освен стремежа и възможността към едно занимание от no-висш порядък, имащо за задачата да поднесе нещо по-съвършено от това, което ни заобикаля, изява на по-съвършените светове. Тези творби въздействуват облагородяващо, както на околната среда, така и за живите форми, и по-специално на човека.

Измереният диаметър на Нептуновия диск е около50,200 километра, с едно относително тегло - плътност на общата му маса от 2,3. И тук, както и при другите е небесни образувания с малка плътност, има създадени същите странни и неприемливи хипотези за неговия строеж. Всъщност и тук имаме едно кълбо, като това на Земята, което кълбо има пресметнат диаметър на около 23,000 километра. Това говори, че Нептун след Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система. Оттам и неговият по-голям устои срещу пристъпите на разрушителните и демонични замогвания на черното Слънце в нашата система. Този голям размер определя и силното му влияние върху Земята, живота на нея, и по-специално върху човека. При това положение не може да се приеме, че Нептун и Уран са някакви близнаци, както се приема. Уран, както отбелязахме, е значително по-малък по отношение на своето кълбо.

Атмосферният слой на Нептун е значително по-тънък, отколкото на другите планети с малка плътност и е дебел около 13,000 километра, която не е и много плътна. Че наистина е така, говори това, че при наблюдение на неговия диск, краищата му се виждат малко размити. Тези качества на Нептуновата атмосфера със своите влияния говори, че мисловният свят, обсъждането като процеси в човека, слабо се засягат и са оставени на по-заден план, при хората под силното влияние на тази планета. Нептун, както вече отбелязахме, има отношение и към тъй наречената „пинеална жлеза”*, която се намира между двете хемисфери ма главния мозък. Службата, функциите на тази жлеза, на сегашните учени не е известна. Но според други, добре запознати с човека „френолозите”, задачата, службата й е да дава „интуицията” у човека, когато тя е добре развита, както това е при нептуновите типове и хората под силното влияние на тази планета. Тези хора имат разрешение на даден въпрос, преди още да са се напрегнали за неговото обсъждане, обмисляне, търсене на път за разрешаването му. Те имат по пътя на интуицията това, което искат. Дискът на Нептун при полюсите е доста сплеснат, което се дължи не само на неговата бърза ротация, но и на това, че оста на въртенето не се е променяла за дълги периоди. Това дава на неговото влияние, при по-висшите Нептунови типове, устой на идеите, които те имат или придобият, а също тъй и устои в постигане на всяка поставена задача. При низшите типове се изразява в „инат” - може, не може, иска да постигне. Защото оста на всяка планета, както сме отбелязали, има отношение към идейния свят.


Публикувано изображение
* Бележка на съставителя: Епифиза.

Отразителната способност на Нептун, неговото „албедо”, както се казва, е най-високо от това на всички останали планети и е измерено на около 60 процента. Това говори, че в своето влияние Нептун не създава голяма привързаност към материалните ценности у хората под неговото силно влияние и създава у тях една готовност към леко отношение, липса на подостреност към тях и раздаването им с лека ръка.
Изброените дотук качества на планетата Нептун дават на неговото влияние възможността да създава хора с много мили, симпатични качества, които със своето присъствие предизвикват разположението и вниманието на всички около тях. Тези хора, където и настиват, в каквато и среда да попаднат, навсякъде и у всички ще предизвикват едно съчувствие и разположение да им се помогне и услужи. Изобщо привлекателни хора са те, имащи всякога отношение и към изкуството.


Наклонът на екваториалната плоскост към плоскостта на неговата орбита е 29 градуса, или казано още, че оста на въртението му е отклонена от перпендикуляра към плоскостта на орбитата с толкова градуса. Това отклонение е вече твърде голямо и говори, че по отношение на оста Нептун е доста пострадал. Това създава за влиянието му не всякога правилна връзка с идейния свят, като могат да дойдат до главите на хората, под силното влияние на Нептун, неправилни идеи, създаващи насоки, неправилни в живота им, поддържани често пъти с една фанатичност.
Нептун идва до Земята най-близо, когато е по правата линия Нептун-Земя-Слънце, Тогава, когато той е в противостояние - опозиция. При това положение на планетата, нейното влияние е най-силно. Най-далече от Земята на Нептун имаме, когато е по правата линия Земя-Слънце- Нептун, при тъй нареченият съвпад. Тогава влиянието на Нептун е по-слабо.


Нептун обикаля около Слънцето за 164,78 земни години, с една средна скорост от 5,43 километра в секунда. Това говори, че всички ефекти и събития, които влиянието на Нептун дава, преминават значително по-бавно.

До този момент е установено, че Нептун има два спътника. Единият е Тритон, който има диаметър от 5000 километра, с малко относително тегло, което говори, че има атмосфера и се движи около планетата по кръгова орбита. Всички тези качества и други такива, които могат да се установят, говорят, че Тритон е небесно тяло, в което процесите на живота са ясно изразени, което ще рече, че той е истински спътник. С тези
си качества, които отбелязахме за този спътник, ще трябва да приемем, че той със своето влияние подсилва благоприятните влияния на Нептун. Другият спътник, наречен Нереида, открит през 1949 година, е с диаметър от около 320 километра. Този спътник със своя малък размер и това, че обикаля около планетата по много отдалечена орбита от няколко милиона километра, (което е много голямо разстояние за един такъв спътник), говори, че той не е нищо друго, освен къс от разрушената планета. На снимки от Нептун, получени през 1968 година, се откриват тънки пръстени около планетата. За тях, засега не може да се каже нищо повече. Но ще приемем, че и те, както пръстените на другите планети, които ги имат, не са нищо друго, освен късове или къс като този на Нереида, попаднали в зоната Рош на планетата и са се разрушили, като частиците им са образували тези бледи пръстени. Тези пръстен, заедно с къса Нереида със своите лоши влияния придават някои неприятни качества във влиянието на планетата, като жлъчност, невлизане в положението на околните при нужда, стремеж за отклонение от истината и др. Това е уточнено при аспектите на Нептун с планетите Слънцето и Луната. Установено е също, че и при Нептун имаме топлинно излъчване, а и светлинно би трябвало да има, но поради голямата си отдалеченост, само нещичко като че ли се забелязва. Приемаме също, че поради много по-голямата си маса от тази на Уран, силовите процеси при Нептун са много по-могъщи. Това определя и силата на неговото влияние.

За създаването и оформянето на планетата Нептун са взели участие и небесните образувания в зодиакалното съзвездие Риби. Това съзвездие се вижда най-добре от началото на октомври до края на януари. Слънцето в него е от 22 февруари до 22 март. В ясна и безлунна нощ в съзвездие Риби могат да се видят с престо око около 75 звезди, но те са изобщо много слаби. Тези звезди, както и при другите случаи сме изтъквали, не че имат слаба светлина, но са много отдалечени от нас и затова до Земята идват силовите течения на късите вълни. Тези течения засягат и имат отношение със своето влияние към горните слоеве мозъчни клетки. Там, където са мозъчните центрове, които дават на човека моралните качества, най-благородните негови прояви милосърдие, състрадание, благоговение, уважение към всичко. За това съзвездие Саабей е дал образа на две риби, свързани с дълга широка лента, символизираща връзката между влюбените. И чудна по своето съдържание и смисъл легенда.

Ето и самата легенда: Всяка сутрин, когато първите лъчи на Слънцето започват да позлатяват високите планински върхове и когато капчиците роса ще блестят като брилянти по зелените листа на цветята и тревата, из дълбочините на морето излизат заловени за ръце една след друга [петдесетте дъщери на морския Бог. Весело играели и лудували те по морския бряг. От песните и смеха им утихвал вятъра, бурните вълни на морето и всичко се заглеждало и заслушвало в тях. Една от дъщерите, най-красивата, прекрасната Галатея, веднъж, като гонила пъстроцветна пеперуда, се отделила от сестрите си. По това време минавал младият Акид - висок, строен като Аполон. Видяла го Галатея. забравила пеперудата и го пронизала с дълбоките си сини очи. Но и Акид, очарован от Божествената и красота, забравил закъде е тръгнал и се насочил към нея. Обикнали се двамата и от този ден станали неразделни. Всеки ден, щом на морския бряг се показвала Галатея, Акид я хващал за ръката и двамата отивали до една малка пещера, недалеч от един висок скалист връх. Но не само Акид обичал прекрасната Галатея. Обичал я и едноокият, грамаден като планина циклоп Полифем. Видял я той веднъж на морския бряг, сияеща в своята младост и прелест, и безумна любов пламнала в сърцето му, е сърцето на ужасния циклоп, до когото никои не смеел да се доближи, за да не бъде разкъсан и изяден от него. Уплашила се Галатея от страшния му вид и винаги се криела от него. Но любовта на Полифем към Галатея все по-силно се разгаряла. Всеки ден той докарвал многобройните си стада овце до високия планински връх, седял на него и започвал да свири със свирката, която сам си направил от сто дебели тръстикови стебла. Далеч се разнасяли звуците от свирката, като разклащали дърветата. Достигали те и до Галатея и Акид, които седели на любимото си място до пещерата, далеч от погледа на ужасния циклоп Полифем. Един ден той ги съзрял и обезумял от любовта си към Галатея, скочил от планинския връх и затичал към тях. Разтърсила се Земята от неговото огромно тяло, развълнувало се и морето. Изплашили се Галатея и Акид и се хвърлили в бурното море. Там, превърнати в риби, те плували в глъбините му, свързани с дългата и широка лента на любовта им. Така чувствата, емоциите в хората под силното влияние на Нептун, са най-характерният белег.


НЕПТУНОВИЯТ ТИП


Изтъкнатите качества, които Нептун има, дават на неговото влияние възможността да създаде на Земята живи форми, които със своите качества на красиви, нежни форми, ясно изпъкват. За хората, Нептуновото влияние създава типове също нежни и деликатни, с меки, одухотворени форми. Тези типове са неспособни за по-голямо физическо напрежение и издръжливост на неблагоприятните външни условия. Тези качества се определят най-вече от дихателната система. Колкото тя е по-добре развита, толкова възможността за физическа издръжливост и съпротива на неблагоприятните условия са по-големи. Способността дълбоко да се диша и приема големи количества кислород, дава здравия и устойчив на физическото поле човек. При хората със силното влияние на Нептуна, дихателната система е общо взето слабо развита и те най-често заболяват там.


Публикувано изображение





Тези типове имат бяла, нежна кожа, меки мускули, почти без косми. Главата е добре оформена с меки форми. Косата на главата е светла, руса, мека, с тънък косъм. Челото е гладко, без бръчки, показващо липса на напрежение при разрешаване на поставените задачи, защото тях ги разрешават по пътя на интуицията. Веждите са заоблени и са по-високо над очите, което показва човека, който лесно се подава на вълнения и е доверчив. Тях лесно можеш да ги излъжеш. Очите са с мек, приятен поглед. Останалите форми по лицето - нос, устни, брада и пр. - са с мек и нежен израз. Отрицателните Нептунови типове имат остър и неприятен поглед, от който лъха хлад поради ниската температура от около минус 200 градуса, която Нептун има върху повърхнината на своя диск, издаващ една незаинтересованост и липса на съчувствие към близките и околните.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ