НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

12. Балканско Локарно

VI. Статии на д-р Стефан Кадиев във в. „Хасковска поща" ТОМ 17
Алтернативен линк

12. Балканско Локарно [1]


Стека


(в. „Хасковска поща", г. IV, бр. 885, 26.VII.1927 г., с. 2)


Обективно погледнато, всички граници на юг от Дунава са изкуствени. Като се почне от Шумадия и се свърши с Варна, като се почне от Добруджа и се свърши със Солун и Тесалия - всичко това е един народ с множество отсенки, много нюанси, но все с една отличителна черта: славяни.


Когато съобщителните средства са примитивни, общението между насе­лението е слабо и с течение на вековете се оформят традиции и обичаи, раз­лични едни от други. Само в планинската местност на Саксония, Германия, има около сто носии и диалекти. И до днес един търговски селянин не може се разбра с един шоп и мъчно се разбира с един кореняк хасковец. Но времето върви със страшна стремителност. Днес има почти оформен литературен бъл­гарски език и диалектите в интелигенцията почти не се чувствуват. При тия съобщителни средства, при стремглавото уеднаквяване на човечеството, гра­ниците на народите ще бъдат подложени на постоянни поправки.


Тези, които познават близката нам душа на сърбо-хърватите, не могат да не се радват от всичко сърце на опитите на дипломатите да хвърлят мост меж­ду трите народа. От какво голямо значение е това за бъдещето не само на Балканите, но и въобще за заздравяването на Европа, за нейното умиротворе- ние, е рано да се говори. Но не се съмняваме, че широките народни маси биха посрещнали това с възторг. Така автоматически би се разрешил и толкова трън­ливият македонски въпрос.


Разбира се, това сближение на трите славянски народи не бива да бъде акт на прибързана дипломатическа игра. Нашата страна трябва да има всичка­та гаранция за запазването на своята тъй скъпа откупена независимост. Наши­ят народ трябва да получи чрез това по-голямо разширение на своето полити­ческо и економическо състояние. По пътя към сближението трябва да се върви с бавни, обмислени стъпки, продиктувани от доброто, искрено благопожелание, във връзка с добре разбрания интерес. По-добре е бавно, но здраво. И ние можем да изказваме само пожелание на дипломатите в тая насока. Нам се чини много сполучливо налучкан пътят на търговските и митнически споразу­мения. Особено здрав е тоя на общувания на туристи, спортисти, журналисти, литератори, които са и първите колони на бъдещия мост между братята южни славяни.


Как ще върви политиката ни по-нататък - не знаем. Но от сърце се радва­ме на поетия път към нещо повече от Балканско Локарно.



-----------------------
[1] Локарно - град в Северна Италия, или Южна Швейцария, където след Първата световна война, през 1925 г. се прави опит за създаване на европейски съединени щати.

Локарно е курортен център, разположен на бреговете на езерото Лого ди Маджоре.

А за Балканска федерация говори също и Учителят Дънов. Но Той казва, че първо трябва да се създаде Балканска федерация, в която да влиза и Гърция, и след това да се образуват и европейски съединени щати.

Образуваната Югославия, в която влизаха Хърватска, Словения, Сърбия, Черна го­ра, Босна и Херцеговина, включваща и Македония, се разпадна през 1990-2003 г. Онези, които създадоха Югославия през 1918 г., същите бяха и тези, които сега я разрушиха, (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ