НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

I. БИОГРАФИЧНИ ДАННИ ЗА СЕСТРА ВЕСКА ЖЕЧО-ПАНАЙОТОВА

Веска Жекова ТОМ 15
Алтернативен линк

БЛАГОВЕСТ ЖЕКОВ


I. БИОГРАФИЧНИ ДАННИ ЗА СЕСТРА ВЕСКА ЖЕЧО-ПАНАЙОТОВА


Майка ми е родена на 23 юли 1901 г. (стар стил) в село Жълтеше - Габровска околия. Баща и Райко Иванов е бил търговец на дребно, а майка и Цанка Ганчова - домакиня.


Завършва Априловската гимназия в гр. Габрово през м. юни 1921 г. През следващите години работи като учител-директор в селата Въглевци, Пиперково и др. в Търновски окръг.


В София идва за да следва висше образование и посредством по- голямата си сестра Мария Райкова се запознава с Бялото Братство. От 1928 г. е редовен участник в братския живот.


През 1932 г. се венчава с баща ми Жеко Панайотов Жеков и двамата започват строеж на собствена къща на Изгрева в София. Така те са едни от първите участници в създаването на Изгрева. Учителят два пъти е посещавал този братски дом на вечеря и го е посочил за склад на беседите още от това време.


Майка ми притежаваше красив сопранов глас и беше редовен участник в братския хор. Артист по природа, тя вдъхновено изпълняваше и солово песни от Учителя. Любими й бяха: „Песен за житното зърно"', „Там далече", „Запознаване" (от Паневритмията), „Рилска рапсодия" (изпълнявана най-вече на Рилския вечерен огън).


По-късно изучаваше цигулка и се записа в Музикалния факултет на така наречения Народен университет.


Почина на 17 август 1967 г. като остави един достоен за следване пример на човек от Бялото Братство.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ