НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4. ИЗЛОЖБАТА НА ПРЕСЛАВ КЪРШОВСКИ

Преслав Кършовски ТОМ 13
Алтернативен линк

4. ИЗЛОЖБАТА НА ПРЕСЛАВ КЪРШОВСКИ


Радостно е, когато човек вижда появата на един нов талант, особено в областта на изкуството.


Изложбата на младия художник Преслав Кършовски ни вдъхва надежди. Един нов художник като Борис Георгиев с големи възможности. Във всеки случай ние сме свидетели на един идеен кипеж, на един духовен подем в България.


Преслав Кършовски заедно с музиканта композитор Станчо Киселков и писателя Ник. Пашев са имали щастливата и оригинална идея да предприемат околосветско пътуване с цел да запознаят другите народи с българското изкуство, българската музика и българската култура изобщо, а същевременно и да почерпят всичко хубаво и добро от другите. В лицето на д-р Ник. Радев те са намерили щедър покровител, и министерства и консулства са им оказали съдействие, подписвайки се в техния художествен албум.


Те искат да увенчаят своето пътешествие с посещение на Индия и изкачване на Хималаите. Наистина красива перспектива.


Изложбата е по случай тяхното заминаване. Вече зарад туй тя е интересна. Изложени са портрети - големи и малки, между които особено изпъкват портретите на д-р Н. Радев, на композитора Киселков, на писателя П. Михайлов, на г-ца Тодорова, на Кръстьо Христов и други. Има портрети с моливи, с бои и с въглен. Във всички обаче личи големия талант на младия художник - с най-прости средства да предаде своята идея. Особено впечатление прави портрета на Учителя на Бялото Братство. Лицето, челото, очите - тия дълбоки, благи, спокойни очи, които като че проникват със своите лъчи цялата вселена, изобщо цялата глава показва, че художникът е смогнал да надникне в оня светъл мир на вечните идеи, които вдъхновяват Учителя. Ние вярваме, че всеки художник, музикант и поет, който иска да представи и да изрази най-ценното, най-дълбокото и най-доброто на българската душа, трябва да бъде във връзка с онези духовни движения, които в миналото (богомилство) и сега (Бялото Братство) не са пренесени отвън, а са рожба на творческия гений и изпълнение историческата мисия на България и Славянството. Пожелаваме успех на младия художник с неговите спътници.


Източник: Сп. „Житно зърно", г. IV, кн. 8-9 (XI-XII; 1928), с. 286



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ