НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

IV. 16 август, четвъртък

Записал: ДИМИТЪР ГОЛОВ ТОМ 11
Алтернативен линк

16 август, четвъртък


В 4 часа заранта всички се събрахме в салона, където ставаха събранията ни и откъдето в 5 часа точно се изкачихме всички заедно по снощния ред: Т. Бъчваров, Дим. Голов и т.н. от 1-вия до13-ия човек. Всички застанахме пред масата, г-н Дънов чете една молитва, ние повтаряхме подир него. След молитвата се завърнахме в салона, насядахме на местата си и в 6 часа г-н Дънов между другото каза:
- Днес ще сформираме Веригата в астралния свят. В света има 7 магнетически течения - положителни и отрицателни.
Първото магнетично течение е в краката.
Второто течение е във връзка с човешките сили, човешките енергии.
Третото течение е свързано с човешките чувства.
Четвъртото течение е свързано с човешката мисъл.
Петото - със съзнанието на човека.
Шестото - с течението на живота.
Седмото е свързано с висшето проявление на человека, с човешкия дух.

Тези течения могат да се разширяват и сгъстяват и според това разширяване и сгъстяване са и разните състояния на човека. Когато едно проявление се сгъстява, минава едно преходно състояние, затова всяко едно сгъстяване е акт на творчество и всяко сгъстяване е акт на порядък. Излишъкът на нещата създава злото и щом се изчисти злото и остане самата сграда, това е доброто. Когато нашето тяло се гради и съгради, излишъкът ще падне в нашите сфери и този излишък ще стане творческа основа на друг свят.

Когато человек не разбира мястото на работата си в тази сграда, той сгъстява състоянието си, образува се гъста атмосфера и спира своята деятелност. Когато дойде друго течение и тя те измести от течението, в което си турен, тогава ще усетиш страдание. Например, когато мислиш лошо за другиго, това показва, че сте в едно противоположно течение и страдате. Не прилагайте този принцип в частност, а го прилагайте в общност; не се осъждайте, не осъждайте и другите.

В умствения свят се изисква да бъдете активни, но същевременно спокойни. Леността е признак за сгъстяване на течението. Човек може да бъде активен, да не прави никакъв шум при това. Не е шумът, който показва работата, а плодът е, който показва работата. Светлината не прави, не вдига шум, но работи, подига живота.

Бог запълня всяко пространство, но в него съзнанието е друго. Колкото повече Божественото съзнание се усилва, толкова повече и Божествените центрове се усилват и с това ви се помага. Хората често пъти са отражение, отклик на онова, което желаят. Страстите и желанията на Земята се отразяват върху вас. Земята не е от напредналите души и ако се оставим на нея, няма да напреднем много. „Великата блудница", това е нашата Земя, която, така да се каже, блудствува с другите земи. Помнете: има отиване надолу и нагоре. И ако Земята се привлече от по-лош свят, ние ще станем още по-лоши.

Близо към Бога сме, когато се приближаваме към центъра и далече сме, когато се отдалечаваме от него.

Така в един кръг, колкото отиваме към центъра, толкова по-близо сме до централната точка.
Откакто човек се съзнае като човек, необходими са 7 прераждания, за да стигне до Бога. В седемтях прераждания той достига до степента „светия и по тази група от кръгове се стига до Якововата стълба.

Как трябва да се подигате? У вас теченията още не са свободни, те са още стени. Вие все се пазите един от друг и се страхувате един от друг. Не се бойте, че може да пропаднете. Знайте, че е невъзможно да се изгубите. Бог, Който е всесилен, ще избави всичките. Научете се да познавате Бога. Бог сега е във Веригата, гледа ви, но вие не Го познавате. Ако вие съзнаете, че Бог е у вас, по светлината, която ще излиза от вас, ще озари всеки един брат и вие ще го виждате такъв, какъвто си е, също ще може да видите как сте скубали косите на някой ваш приятел и в тази светлина именно ще виждате и ще се разкаете за всичко, което сте вършили.

Ако дойде една лоша мисъл, кажете й: „Ти не съществуваш и нямаш власт над мене. Ти си илюзия и нямаш сила над мене." Защото лошите духове понякога хипнотизирват и връзват человека, но ти можеш да се освободиш от въжето на лошия дух. Когато дължим на някого, ние постоянно мислим за него, неговите магнетически течения ни препятствуват и ни спират. Затова добре е всякой да се освободи от онова, което дължи на другиго. Така при скарването някой те обиди и ти постоянно мислиш защо да те обиди така. Ако искаш да се освободиш от тази мисъл и от обидата, трябва или в него да се роди съзнание, или ти трябва да оставиш тази мисъл да си отиде.

За да живеете в Божествена хармония, трябва да държите винаги връзка с главния център. Например направете един такъв опит: когато се намерите в крайна нужда, обърнете се към мене със съзнанието и аз ще ви помогна.

Пазете се от мислите на гордостта.

Молете се един за другиго, защото на другите като не е добре, и на вас няма да е добре. Ако мислиш, че ти си спасен, а хората не са, знай, че ти сам не може да бъдеш спасен; а когато мислиш, че хората са спасени, тогава и ти покрай тях си спасен.

България мяза на един луд бик и тази Верига е едно въже, с която сме го вързали, и вие не бива да се плашите, че Веригата ще се скъса, защото по-скоро рогата на бика ще се строшат, отколкото Веригата да се скъса. Трябва да знаете, че не само рогата, но и шията на бика е вързана. Наистина, че другите хора ще черпят от вас, но вие трябва да се радвате, че чрез вас иде подобрение за всинца. Може да попитате: „Та ние ли сме най-добрите хора?" Вие не сте най-добрите, но сте най-подходящите да се повикате за дадената минута. Не се безпокойте, че не сте духовни или дали ще станете духовни. Мисълта да станете духовни да изчезне от вас, защото ако се питате дали днес сте по-духовни, това значи да се спъвате в пътя си.

После, не прецеждайте комарите и да казвате: „Той направи еди-каква си погрешка." Не бързайте да се критикувате или да съветвате, но се учете от всичко. Не се дразнете един друг. А ако някой от вас иска да каже нещо на другиго, нека му каже в очите, ясно и откровено, а не задкулисно. Бъдете прями пред Бога, откровени, чистосърдечни.
Вие трябва да стоите спокойно, дори и когато ви дялат, да не мърдате, защото тогава архитектът работи, та, ако мърдате, повече ще страдате. Архитектът знае колко пъти и как да сложи чука си върху вас.

Много пъти у вас ще се роди тщеславие и гордост, от това ще се яви състезание: ще искате всеки да излезе най-напред. Но аз ви казвам, че всички ще излезвате напред, защото всякой един от вас ще станете опорна точка, о която ще се движи Веригата. И после, да знаете, че около вас ще се образуват и други вериги и вие ще влияете върху тях.

Ако Господ ви люби, радвайте се на това, защото сте свързани с целия свят, свят на духовете, и тогава ще сте благодарни, че и на Земята ви е добре. Повечето от вас ви спъват материалните работи, а малцина ви спъва философията. Но казано е: „Няма който да е оставил баща или майка, та да му се не даде стократно." Бог ще ви даде богатството, щото да се радвате в делата си и работата си. На всякой един от вас ще се даде онова, от което има нужда, само дръжте чисти желанията си. Дръжте стока първокачествена и плащайте добре на слугите си; и всичко така като струвате, ще се подобри лицето и душата ви и ще станете по-красиви и вътрешно, и външно. Човек може да бъде красив само когато Господ е в него, защото красотата е Божествен атрибут.

Тези от Веригата, които са по-слаби, ще имаме едно събрание, да се помолим за тях, та да се подобри положението им. И аз ще ви кажа какви работи не сте довършили, та да ги свършите.

Вие трябва да се пазите, да не се сближавате много един до друг. Вземете две дървета, щом много се сближат, изсъхват, когато86, за да виреят добре, трябва да има известна дистанция между тях. Спрямо человеците, всякога трябва да даваш толкова, колкото вземаш.
Няма желание, няма мисъл у вас, което да не се осъществи. Всичките ще се осъществят на своето си време. Няма желание или нещо, което вашата душа да е пожелала, та да ви се не даде; само че не бива да бързате, да изваждате вложеното в банката предварително. Не се насилвайте, защото с насилване и мъчене работата не се върши. Гледайте да запазите това, което ви е дадено, защото ако си излеете чашата, никой не ви е крив.
Довечера ще имаме събрание в 8 часа.

В 8 и половина вечерта събранието продължи.
Между другото, и сега г-н Дънов каза:
- Вие се чудите как ще виждате и как ще слушате. Ако вие имате физическо зрение и физически слух, една стъпка напред и ще се яви астралното ви зрение и слух. Вие се спъвате в това, че астралният свят е различен от този, обаче вие ще го намерите за подобен на този, ако го видите, с тази разлика, че е по-хубав. Астралният свят е далеч стотина километра над земята.

Вашите духове, когато се явяват, си оставят телата в небесната съкровищница. И ако искате вие да се яви един от вашите учители, трябва да се подготвяте
цяла година и да разберете живота. Ако така сте подготвени, един от нашите приятели може да се яви.

Какво разбирате под думата „добър" човек? Когато казвате добър кон, разбирате, че неговите мускули, кости, тяло са в порядък. Добрият човек не може да бъде болен. Когато говорим за добродетел, винаги разбираме човешката личност, но тя обема нещо повече. Един добър човек винаги може да спазва равновесие. Ако се страхуваме да не изгубим мнението на един човек... Но добрият човек никога не си изменя мнението. Ако сте добри, винаги ще се разбираме. У вас се заражда една мисъл: „Дали сме добри?"
Всъщност вие сте добри, но сте лениви, духовно лениви. Немарливи, индиферентни и не знаете как да употребявате добрината. Понякога се показвате много работливи, но това е само привидно. Приличате на един човек, който работи само когато господарят му е при него, а щом никой не го наблюдава, работи си пак както знае той. Леността е вследствие на земната душа, която ви завладява, и Господ, като вижда, че хората са много мързеливи, изпраща им страдания, за да напуснат мързела.

От леността вие може да се освободите по следния начин: трябва да се подигнете духовно, за да може да влезете в една атмосфера, която ще способствува за вашето подигане. И затова, когато ви дойде една добра мисъл, изпълнете я, не я пренебрегвайте, защото ако начаса я изпълните, тя е, която ще ви помогне да се подигнете. Трябва да ви се припомнят старите светувания, защото хиляди години сте се скитали, та сте забравили как сте живели в Небето и затова сега е нужно да ви се напомни.

Там, гдето има леност, не може да се развие волята. Затова добродетел и леност са две несъвместими неща. Ако бихте видели какво представлява един възвишен дух, каква енергия, каква подвижност, какво постоянство и настойчивост има, щяхте да се чудите. Ако сполучите да подигнете някой от вас, вие подигате и себе си и това е вашата награда.

Земната душа е, която ви препятствува в живота и тя е, която ви държи и дърпа надолу.
Няма нужда да се страхувате и съмнявате в пътя си, защото тези учители, които сега ви се дават, ще ви ръководят и направляват. Един пътник в гората може да се съмнява и страхува, ако нямаше водител, но щом има водител, няма място за страх. Обърнете внимание върху тримата приятели, които са ви назначили учители, и като изхвърлите леността, ще пресечете всичките нишки на влиянията, които ви спъват в пътя ви. Вие можете да си помагате един друг из пътя.

Спрямо този свят сте длъжници да работите, затова не искам да ви вземам от света, а искам да работите, да подигнете и себе си, и околните. И силата отгоре ще дойде постепенно, полека-лека, едновременно с деятелността, която проявявате.
Сега вие търсите лек за леност, нали? Аз ще ви кажа, че този лек е да се научите да любите. Всичко в света зависи от любовта и ако опитате това, ще видите, че е така. Молете се, за да ви се дадат някои упътвания от горе. Вашите умове не могат да издържат влиянията от горе в тази минута и затова нека свършим засега, а утре в 9 часа сутринта ще имаме пак събрание.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ