НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

07 - 02. ЗАПАЛЕНИТЕ ЛАМПИ

СРЕЩИ, СЛУЧКИ СПОМЕНИ С УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ НА ИЗГРЕВА. ГЕОРГИ СЪБЕВ ТОМ 10
Алтернативен линк

2. ЗАПАЛЕНИТЕ ЛАМПИ

Веднъж, към полунощ, при голям нощен мрак, Учителят слязъл от горницата и запалил всички лампи: в салона, в трапезарията, на поляната и по всички алеи. И пак се прибрал в стаята си. Случайно закъснели изгревяни видели, че всички лампи горят и се прибрали в жилищата си. По целия Изгрев било тихо. Всички спели спокойно, без никой да подозира грозящата ги опасност. Никой не е знаел, че се готви за Изгрева нова Вартоломеева нощ от фашистката организация „Родна защита". Бил подготвен заговор срещу живота в това мирно обиталище на честни, справедливи и добри хора. През гората към Изгрева се придвижвали тъмни сенки, като привидения. Това били заговорниците, носещи хладно оръжие, дебели бастуни и бидони с бензин или газ, да подпалят дървените жилища на тези почтени и добри хора. Времето, добре подбрано, тъмна безлунна нощ. Но за голяма изненада на съзаклятниците, когато наближили Изгрева, видяли, че всички лампи горят. „Чудна работа", казали си те, „късна нощ, а навсякъде е светло. Наистина хора не се виждат, но тези лампи? Сигурно заговорът е разкрит. Те може би чакат, готови за отбрана. Планът ни пропадна. Отлагаме за други път", си казали заговорниците и тихо и незабелязано се оттеглили и се завърнали по домовете си.


След два-три часа Учителят слязъл и угасил лампите и пак се прибрал в стаята си.


Може би някой ще каже: Откъде се знае, че е имало заговор? Пишущият тези редове е бил уведомен от един от съзаклятниците за този заговор, когото е имал намерение да завербува в организацията. Само му било съобщено за заговора, в който ще участват около триста души, преди още да е била определена датата и часът.


За окото на посветния няма нищо скрито. Учителят доловил по етера за пъкления план срещу Изгрева, като впрегнал на работа светлината, като най- икономичен начин за борба със силите на тъмнината. И тъй светлината победи мрака.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ