НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

14. БРАТСКО ОБЩЕЖИТИЕ

ТОМ 8
Алтернативен линк


14. БРАТСКО ОБЩЕЖИТИЕ


В началото на Школата, когато се устройваше  Изгрева ние бяхме десетина братя, които решихме да направим братска  комуна на Изгрева. Речено-сторено. За да има братско общежитие трябваше  да имаме общ братски дом. Решихме да сковем една обща барака с две стаи и  кухня, под чийто покрив да се подслони братското общежитие. Но всички  бяха от бедни по-бедни. Аз имах две жълтици, които ми бяха дадени от  майка ми за моето студентско обучение. Тогава аз дадох тези две жълтици,  за да се купи материала - греди, дъски и керемиди. Направихме барака  чудна, за приказ и показ. Всички работихме, за да я направим, като  смятахме, че ще живеем там братски. Накрая тя бе построена и ние се  нанесохме в нея и сложихме началото на едно комунално и братско  общежитие. Но се случи така, че влезна една сестра помежду ни. Това бе  Мария Тодорова, която бе приятелка на Борис Николов. Каквото трябваше да  стане по-нататък, то стана. Започнаха недоразуменията между нас.  Изведнъж започнахме да виждаме, че един носи повече вода от другия, че  трети внася повече продукти от другите, че четвъртия готви за  останалите, които изяждат всичко и за петия и шестия не остава нищо за  ядене. Но ние това не го виждахме по-рано. А трябваше да дойде тази  сестра и да ни отвори очите. Отвориха ни се очите и видяхме, че сме  изтъкани от несъвършенства и тогава се разбра, че не можем да правим  братско общежитие под този покрив. Един ден се връщам, пресреща ме Борис  Николов и отсича: "За тебе няма повече място тук, под този покрив". И  ме изгони. Аз трябваше да напусна. Макар че аз бях дал парите за тази  постройка и работих на нея докато се построи. Изгониха ме без да ми  дадат грош. Аз си замълчах, но реших непременно да следя какво ще се  случи по-нататък. Мина не мина много време и братското комунално  общежитие се разтури. Изгониха ме без причина, само заради женски  приумици. Ако бях направил сам барака с тези две жълтици, щях да си  разреша сам въпроса със своя собствен дом. Но аз отидох да питам преди  това Учителя, когато реших да давам тези две жълтици за братския дом и  общежитие. Учителят ми каза: "Ти чувал ли си, че българите имат една  поговорка: "Орташка кобила и вълци не я ядат!" Все някой ортак ще  подгони вълкът, дето иска да изяде кобилата". Аз не послушах Учителя,  защото не можах да разбера какво иска да ми каже. Но минаха години, аз  си построих къща, но пак не послушах Учителя и в нея взе участие и моят  шурей, брат на жена ми и сега имам много ядове с него. Попаднах отново  на ортаклък. Та урокът се учи до края, урока на непослушанието.

Минаха години и в тази барака едната стая бе  предадена на Боян Боев, за да живее в нея и той десетки години живя в  нея, работи в нея и там си замина. Другата стая се държеше от Борис  Николов и Мария Тодорова, които бяха женени. Но след процеса срещу  Братството 1958 г. и след като Боян Боев си замина през 1963 г.,  общината и нейната служба по жилищно настаняване настани в тази барака  да живее едно семейство на Атанас Янчев. Живяха, що живяха в тази барака  и дойде 1972 г., когато Изгрева трябваше да бъде разрушен и на негово  място да се построят посолствата на СССР. Имаше строителен план и ние,  собствениците на места и домове получавахме съобщения от градските  власти да представяме документи за собственост. Разтичаха се приятелите,  всеки вадеше документи и ги представяше на съответната служба. Точно по  това време се случи едно необикновено събитие.

Тази дървена къща, която бе построена с моите две  жълтици и която се знаеше, че е къщата на Борис Николов и която се  знаеше също, че е домът на Боян Боев, един хубав ден тя се самозапали и  изгоря за броени минути и часове до основи. Изгоря, понеже беше дървена  постройка и не можа да бъде спасено нищо от нея. А онзи, който бе  настанен в нея, Атанас Янчев, той с жена си отиват на кино, като  забравят включения електрически котлон в къщата. Къщата се запалва от  нажежения котлон и изгорява. Изгорява, защото забравили котлона, но не  забравили, отивайки на кино да вземат своите лични паспорти, които  тогава бяха официални документи за удостоверяване личността на човека.  Връщайки се от киното, те виждат изгорялата къща, в която бяха  квартиранти и много безутешно плакаха. И то толкова, че властите видяха,  че няма къде да живеят и ги настаниха в държавно жилище, за да ги  подслонят. А какво стана по-нататък: Борис Николов имаше нотариален акт  за мястото и то беше негово. По тогавашните закони всяка сграда  построена на място, което е собственост на някого, то същият е  собственик и на къщата. Аз отдавна се бях отказал от тази къща и тя се  водеше по документи на Борис Николов заедно с мястото. Къщата изгоря и  остана само мястото и заради него Борис Николов получи обезщетение от  държавата 300 лв., което се равняваше на три негови пенсии. А по време  на процеса и от присъдата срещу него му бе отнета 1/2 идеална част от  имуществото му, т.е. от бараката и от мястото му. Ако беше останала  бараката цяла заедно с мястото, той щеше да получи най-малко едностаен  апартамент. Дори онези, които нямаха редовни документи бяха настанени в  държавни жилища и властите на много места си затвориха очите към  нередовните документи, само и само да се отърват от дъновистите, като ги  настанят в подходящи държавни жилища с топла вода и парно отопление.  Това те направиха. И никой днес не може да ги обвинява, че са извършили  беззаконие спрямо жителите на Изгрева. Беззаконието, което те извършиха  спрямо Изгрева беше от друго естество и друг порядък. За него говорихме.

Накрая дойде развръзката с двете мои жълтици,  дадени в името на един комунален живот и за построяване на братско  общежитие. Днес Изгревът го няма. Веднъж, на времето Учителят бе казал:  "Идеята за комунален живот е Божествена идея и е свалена от Невидимия  свят. Човешкото съзнание днес не е готово да я приложи. Тя може да се  приложи час след 300 човешки години, когато човешкото съзнание ще  премине от обсега на самосъзнанието и ще навлезе в условията на  свръхсъзнанието. Само онези човеци, които боравят със свръхсъзнанието  могат да приложат идеята за комунален живот и за братско общежитие между  хората".

Ние, последователите на Учителя Дънов живяхме,  преживяхме много неща и дочакахме да се сбъднат думите на Учителя. А  другите след нас ще дочакат да се изпълни онова, което не се е сбъднало  досега. Нито една черта от Божия закон няма да премине докато не се  изпълни всичко, което Учителят е казал. Бог бе в Словото Му и Словото Му  бе Бог, между нас, българите и човеците по земята.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ