НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. ВЕСКА КОЗАРЕВА

ТОМ 8
Алтернативен линк

3. ВЕСКА КОЗАРЕВА




Надка разказва, че е разговаряла с една сестра на  име Веска Козарева, която живеела близо до тях и салона на Изгрева. Там  е имало барака. Веска Козарева разказвала, че Учителят й се явявал още  когато била 12-годишна и я подготвял за по-възвишен живот. Още като  ученичка Веска била ревностна последователка на Учителя. Събирала  младежи около себе си и им говорела. Тя била въвела брат Пеню Ганев в  Братството. Накрая когато станала 20-22-го-дишна баща й я изпъдил от  домът си и тя дошла при Учителя на Изгрева. Учителят й е поставял  задачи, да ходи из провинцията и изобщо да обикаля България, да разнася  Словото Му. На нея са гледали като на апостол. Веска Козарева чувствала  как една невидима сила й помага и й дава сили и енергия да изпълнява  своя дълг към Учителя и Братството. Често пъти тя била преследвана от  свещениците поради това, че е е явявала като разпространителка на  Учението на Учителя. Веднъж един поп бил замахнал към нея искайки да я  удари, пък кой знае, може да е искал и да я убие в яростта си, обаче тя  почувствала някаква голяма сила в себе си и с поглед и мисъл го  приковала и той останал като вдървен пред нея, не можейки да направи  нито крачка напред.

Веднъж Веска била изпратена от Учителя в  Казанлък, където говорила на турци по времето на Коч-байрама. След като  слушали нейната беседа турците решили да не колят животно, но да  отпразнуват празника си по вегетариански. Това всичко Надка е слушала от  устата на Веска Козарева. Последната е била оплювана от поповете. А  веднъж когато била преследвана и била пренощувала някъде, излязла още  докато е тъмно да си върви, минала през някакви ниви водена от невидима  ръка, която я отвела на безопасно място. По такъв начин Веска се  освободила от преследвачите си. Веска Козарева е работила като шапкарка в  една работилница на ул. "Леге" в София. По-късно нейната работодателка,  която заминала за Париж искала да я вземе със себе си, тъй като Веска  била усвоила много добре професията си. Учителят обаче й дал да разбере,  че е по-добре да остане в България и да работи за Господа, "отколкото  да отиде в Париж, за да прави шапки на дявола", както Той се изразил.

Веска Козарева била смела и безстрашна. Тя  разказвала, как веднъж като била на Рила и изтръсквала завивките си, от  палтото й паднала една змия, която през нощта се била топлила до нея.  При друг случай когато отивали групово на Витоша и били спрели някъде да  почиват, една птичка просто се пъхнала, за да се скрие в дрехата на  Учителя, на гърдите му. После Учителят обяснил, че птичката се оплакала,  че змия е влязла в гнездото й и че щяла да изяде птиченцата й.

Въпрос: Оставил ли е Данко някакво творчество?

Отговор: Имаше композиции върху текстове от  Словото, които съм предала на Петър Ганев. Той ще знае най-добре как  трябва да постъпи с тях.Това са били задачи поставени от Учителя на  Данко.

След като се е пенсионирала, Надка е ходела често  да помага на мястото на Учителя (гроба). Там работеше брат Ангел и Гита  (Маргарита Стратева) му помагаше най-често. Тя разсаждаше петунии и  други цветя. Там работеше също и Тошко от Пловдив.

Учителят бил изпращал Веска Козарева и при  пророчицата Ванга от Петрич със задача, бил казал също, че цяла  Македония ще мине през ръцете на Ванга, т.е. ще се съветва с нея. Когато  сестра Веска отишла при Ванга, последната й казала, че Учителят й бил  наредил да направи картофена супа, защото ще й дойде една гостенка от  София.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ