НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

17. ОТВОРЕНО ПИСМО

ВИОЛА ЙОРДАНОВА ТОМ 8
Алтернативен линк

17. ОТВОРЕНО ПИСМО

ВИОЛА ЙОРДАНОВА


Драги съмишленици, в  началото на месец август 1997 год получих писмо от Барнаби Браун, който  не познавам лично. Писмото бе придружено от следващите две копия:

1. Музикален текст на Паневритмията от Беинса Дуно.

2. Въведение. Паневритмична поезия за английски говорещите.

Цитат: „Това издание се подготвя за издателство Бяло Братство и езотерични публикации респективно в София и  Калифорния".Тези две копия са разпратени на музиканти и преподаватели на  Паневритмия за инспекция със следната забележка: „Вашите поправки и  корекции ще бъдат взети под внимание".

Въз основа на горната забележка, аз включвам в  това писмо моята преценка на тази нова Паневритмия, в която Браун  коригира музиката на Беинса Дуно и замества лириката на Олга Славчева.

Браун насърчен от книгоиздателството „Бяло  Братство" и с нейно съдействие прави радикални корекции на Паневритмията  издадена от Боян Боев през 1936 г. одобрена лично от Учителя.

Изглежда, че Браун не е бил достатъчно уведомен  или сам убеден, че Учителят прилага нови начини при композиране и  нотиране в своето музикално творчество. Тези негови нововъведения  откриват за бъдещите композитори много по-богати и широки възможности,  които ще изразят новите идеи, мисли и чувства на следващите поколения.

Разбира се, че тези нови начини на Учителя са в  разрез със сегашните установени академически теории. Паневритмията  създадена от нашия безкористен Учител е един архитектурен храм, изграден  с математическа, художествена и целесъобразна точност.

Кой музикант би се осмелил да коригира деветата симфония от гениалния Бетховен? А какво да кажем за творчеството на Учителя?

Паневритмията от Учителя е един изключително нов  педагогически метод, достатъчно ефективен, да събуди Божествените  заложби внедрени вчовешкото естество, за да възкреси новият човек, човек на хармония и мир.

В името на тази хармония и мир нека запазим  оригиналното творчество на Учителя с което Той благоволи да благослови  всички човешки души.

Август, 1997 год. Поздрави от Вашата сестра Виола Йорданова

Щат Гринвич - САЩ



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ