НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

28. ПИСМА НА САВКА КЕРЕМЕДЧИЕВА

ТОМ 8
Алтернативен линк


28. ПИСМА НА САВКА КЕРЕМИДЧИЕВА


12.111.1943 г. В моята стаичка. Аз съм съвършено сама. Времето е ветровито и малко хладно. Изгрев.

Моя най-мила и добра Веска,

Твоето мило писмо и картичка получих. Много  благодаря. Огромно много се радвах на всяка дума, която прочетох. Аз  преживявах всичко, което ми съобщаваше. Много се извинявам за моя късен  отговор. Но ти ме разбираш и моето положение. Но по-нататък. Първо бих  желала да ти съобщя нещо от Словото на Учителя. Това което и тебе много  интересува. И тъй слушай сега Неговите думи:

"Блажен е онзи ученик, който приема Любовта в чистите обятия на Истината!

Блажен е онзи ученик, който следва Обичта в Светлия път на Мъдростта!

Има Един, Който е Път за всички!

Има Един, Който е Живот за всички!

Има Един, Който е Истина за всички!

Любовта иде от Бога към нас; В Любовта Бог ни търси. А в обичта ние търсим Бога. А обичта на Духа от нас отива към Бога.

Един мистичен разговор. Трите неща. Три неща  изисква Духът Божий. - Да се храниш добре, да живееш добре и да мислиш  добре. Първото хранене е Неговото Слово; Добрият живот е Божията Воля; а  доброто мислене е Неговата Любов. Добре да се храниш е, да възприемаш  всичко, както Бог е определил за живота; Добре да живееш е, да изпълниш  всичко, каквото Господ е наредил; добре да мислиш е, да гледаш и схващаш  всичко това, което Бог е създал. Каквото и да мислиш друго вън от тия  граници, които Бог е положил, това няма да ти помогне, не ще ти предаде  нито педя на живота. Животът седи в тия неща, които Бог е създал, и  Неговото повишение и облагородяване се състои в тяхното възприемане.  Пълнотата обаче на съвършения и свят живот зависи от познаването и  възприемането на Божията Истина и Неговата любов. Там дето Духът Божий  живее и действува има Мир и Радост. Това е единствения вседостатъчен  Дух, Който може да ти даде всичко и да те направи да познаеш пълната  Истина, който е Духът на спасението! Той може да всади в твоята душа  истинското познание и мъдрост за Божиите наредби.

Сега какво желаеш ти? - Мъдрост. Какво искаш? -  Знание. И какво ти е нужно за живота? - Знание, храна, облекло? Помни,  Господ се е обещал, че няма да лиши от нищо добро своите чеда. Това е  толкова вярно и истинно, колкото слънцето на деня. Що са тревогите и  смущенията на тоя живот? Те са привидната сянка, която няма нищо зад  себе си. Измени мислите си, ще се измени и настроението ти. И обратно,  измени настроението си, ще се изменят и мислите ти. Не е ли направено  сърцето двигател на всичко? Според посоката и мисълта; според  стремлението и настроението. Какво те смущава? Бъдещето? Добре. Остави  го настрана. Защо ти е, когато ти причинява вреда? Тогава какво те още  безпокои? Отношението на другите? -Тури го настрани и не мисли вече за  него. Всички хора една майка ги ражда и няма нито един по-добър. Всеки  става такъв, какъвто иска."

Размишлявай върху тези мисли. Скоро пак ще ти  пиша и то нещо по-хубаво. Но ти трябва да знаеш, че всички тия неща  идват от един чист извор. Друг път ще ти съобщя как прекарвам деня. Сега  ти изпращам един добър поздрав от Изгрева и от мене хиляди целувки и  всичко най-хубаво от твоята Савка.

С.Б.Л.

Поздрав имаш и от Милка и Китче. Моята майка е вече здрава. Благодаря на Бога!

15.111.1943 г., понеделник. Небето ясно, чисто. Времето меко и слънчево. Изгрев.

С.Б.Л.

Най-мила душо,

Днес ти пиша за втори път и мисля, кой знае колко пъти вече съм ти писала и също колко малко съм ти писала. Не е ли така?

Но по-нататък моя мила; сега бих искала да ти  съобщя нещо по-възви-шено от Учителя. Удава ми се да ти съобщавам винаги  това на български. Намирам го така за коректно.

„За Христа. Човек се свързва с Христа, когато мисли за Христа. -Когато мисли с Любов.

Човек се свързва с Него и когато чете и Евангелието; Свързва се с Него и когато върши Волята Божия беззаветно!

Преливането на душите става при Любовта. При  Любовта се явява и мекотата в човешкия характер. За да приеме човек  възвишеното и Божественото, той трябва да има мекота. Мекотата е  условие, за да имаш тази възприемчивост. Затова човек трябва да проявява  мекота и нежност, без никаква грубост и рязкост. Можеш да познаеш само  този човек, когото обичаш. Също така можеш да познаеш Бога само когато  Го обичаш.

В Любовта е Бог. Там е дето е Любовта, там дето е  Бог, всичко може да стане. Това значи, дето присъствува слънцето всичко  може да стане!

Когато дойде Духът да говори в човека, тогаз ще  се образуват истинските връзки с другите хора, в които Духът говори. И  тогаз ще се яви истинският живот тук на земята.

Съществуват два закона: Щом любиш брата си, с това познаваш, че Бог те обича.

А пък щом другите те обичат, с това познаваш, че ти обичаш Бога.

Преведено това е - Бог те обича, когато ти обичаш някого; - Когато хората те обичат, значи ти обичаш Бога.

По отношение към хората важи следното правило:  Най-първо ние ще обичаме и после ще ни обичат. - По-силният обича пръв.  По отношение към Бога важи друг закон: именно Бог по-рано ни е обичал, а  ние след това ще Го обичаме сега."

И тъй, моя мила, добра душо, аз ти пожелавам всичко най-добро. Сега ще получиш още един добър поздрав от моята приятелка Милка.

Целува те хиляди пъти твоята в Бога Савка.

Мила и добра Веска

"Постави страж на сърцето си, докато е рано и  учител на ума си докато е време и предай юздите на живота си в ръцете на  Неговия Дух. Нека Господ ти бъде ръководител и краят на живота ти ще се  увенчае със сполука.

Бъди здрава и весела. Целувка нежна.

Твоя с. Милка Аламанчева

17.111.1943 г. Небето е съвършено ясно и времето чисто и слънчево. Изгрев.

С.Б.Л.

Моя мила и най-мила душо,

Днес имахме един голям празник! Да, много голям  празник! След класа, в 8-10 дойде съвсем сам Учителят в моята стаичка.  Но преди това бяха тука Гали и Митко Костов. Те излязоха. Те имат  работа. И след това дойде Учителят! О, това беше една радост! Ние бяхме  двете с Милка. Ние говорихме много върху чудната беседа! Учителят беше  също много разположен и взе голямо участие. Ние говорихме още по много  важни въпроси, които ученикът трябва да знае и да внесе в живота си.  Това беше прекрасно! Аз споделих с Учителя накрая, че имам предвид да ти  напиша едно писмо. Той се зарадва на това и каза: "Ще я поздравите от  Учителя и Пенка ще поздравите и Тотка". И тъй сега и вие трите имате  една радост. Добре е когато Учителят или преподавателят мисли за своите  ученици! Но също и учениците трябва да мислят винаги за своя Учител. Той  пък нали им дава толкова много дарове и знание. И след това ние трите  закусихме с Учителя и бяхме тъй доволни и тъй благодарни на Бога за  всичко! Аз се радвах също за тебе мила душа! Ти имаш мил поздрав от  Милка, предай също такъв на Тотка и Пенка. Тя изпраща за вас следните  мисли от днешната лекция: 17.111.1943 г., сряда.

„Трябва да си съставим едно правилно понятие за  тялото. Знание, при което човек става кисел, не е знание. Гневът не е  опасен, но прегневяването е опасно. Без Божественото знание в света нищо  не може да се направи. Всеки един от вас има право да изхвърли всяка  лоша мисъл навън. Онзи, който има Любовта е най-силния, най-добрия  човек. На евреите им трябва любов. Ще ви дам едно правило: никога не яж  това, което не си опитал. За разваляне на зъбите са причина чувствата.  Лакомията и въздържането от ядене е престъпление. За да се излекуваш,  много същества трябва да вземат участие. Винаги яж храна, която обичаш.  Бог не иска да остави своите деца в лишение. Щом си дошъл до  най-приятното състояние на яденето, спри там.

Всеки ученик трябва да знае къде да постави всяка  една мисъл. Само при вътрешното богатство можеш да преустроиш тялото  си. Всякой, който приложи закона, той ще чува хубавите неща."

Това е поздравът от Милка. Нещо друго от Учителя:  „Адам беше в рая -мястото на блаженство. И добре му беше. И нямаше от  нищо да страда. Глава го не болеше. Но ето един ден по съвета на жена  си, нему се поревна да вкуси и от последното дърво на това място. Но,  ето беше му забранено. Едното пожелание развали за хиляди години  неговото щастие. Това беше истинска отрова. Храни се с дървото на живота  и ще изцелееш. Това дърво е Христос и Негова плод е Истината. Имай  Негова ум. Христос казва: Всичко каквото просите в Мое име, Аз ще го  сторя!

Онова, което Аз говорих от толкова години, то  вече напълни света; и от него вече светът не може да се освободи. То не е  мое. То е Божествено. Един ден хората отвътре ще го приемат. Не могат  да те обичат, докато не си обичал. И не можеш да бъдеш обичан, докато не  си дал. Като ти дава Бог благото, Любовта, ти трябва да бъдеш  проводник, трябва да го дадеш, да го пуснеш на другите".

И ти имаш такива "другите" мисля си аз, и то твърде много, нали?

Всичко най-добро и една добра целувка от твоята Савка.

Аз ще дойда пак при тебе и към тебе.

19.111.1943 г. Небето е леко заоблачено. Времето е тихо и не е студено. Изгрев.

С.Б.Л.

Моя най-мила душо,

Как всеки ден те чувствам все по-близо и по-близо  до мене. Не минава нито един ден, в който да не помисля за тебе. И така  ми е добре, и аз изживявам една огромна радост след това. Чувствата и  мислите така се обединяват и така единни сме ние двете. Да, ти и аз.  Тогава как благодаря на Бога. Голяма радост е когато две души се  разбират и пребъдват в Любовта. Весе, нали ще дойдеш скоро? Аз те  разбирам, ти искаш отново малко от великите мисли на Учителя. И аз ти ги  давам на драго сърце. Защото това изисква душата и това идва отвътре.  Сега се радвай на тези мисли, същото правя и аз. Нали това е нашият  живот и радост и утеха.

19.111.1943 г., 5 ч., от лекцията.

„1/2, 2/3, 3/4, 4/5, 5/6, 6/7. Тези числа, които  се вземат за динамични, а останалите са потенциални. Понякога вие искате  бързо да раждате идеите, тогава те са кокоши яйца.

Скръбта, страданието, това е нощ, трябва да се  работи. Във физическия, духовния и умствения свят има падане. В 0/1  човек е сам. В 1/2 са двама ортаци. В останалите дроби, напр. 3/4, 4/5,  5/6 и пр. 4 души са в предприятието, а 3 души работят. Пролетта е  Изгрев, лятото е ден.

Използвайте четиритех години времена, използвайте денят и нощта.

Земята като се върти образува вечното подмладяване и вечното остаряване.

Каквото прави земята, това го прави и човешката  душа. Скърбиш, защото слънцето залязва; радваш се, защото слънцето  изгрява. Това, което става в човека не е произволно.

При залеза ние сме най-скържави, даваме най-малко; при изгрева даваме повече, а на обед - най-малко."

Сега нещо по-възвишено:

„Във всички хора има желание да бъдат обичани. Всеки иска слънцето да го огрява. Понеже като не го огрява, не може да расте.

Защо хората не се обичат? - Понеже са внесли  материалното. Щом внесеш в Любовта материалното, тя престава да  действува. Понеже тя функционира в една много деликатна среда.

Един закон съществува: ти като не обичаш онзи, който те обича, то няма да те обича онзи, който искаш да те обича.

Ако в началото още не можеш да обичаш онзи, който  те обича, поне да го цениш. Оценката е първата стъпка, после ще дойде и  обичта. Не боли когато не обичаш, но боли когато не оценяваш. Скръбно  е, когато не оцениш работата, която е сторена, когато не оцениш доброто,  ценното, красивото и хубавото.

Всички неща, които искаш да придобиеш, трябва да ги обичаш.

Това, което обичаш ще го придобиеш. Но ще работиш  едновременно. Когато вие сте нервни, изпускате вашето щастие. Трябва да  бъдете търпеливи; ще гледате да не се нервирате. Който върши своята  работа, той ще има обикновени благословения, а който върши и Божията  работа, той има и извънредни благословения.

Казано е: "Търсете първо Царството Божие и  Неговата Правда и всичко друго ще ви се приложи". Когато слезеш в света  на своя ум, на своя вътрешен живот, остави своите обикновени  безпокойства и тревоги. Не ги внасяй в къщата на своя вътрешен живот.  Това значи "събуй обущата си, защото мястото, на което седиш е свято".  Значи, събуй обущата си, когато влизаш в своя вътрешен живот."

Всичко най-добро ти пожелава /твоята/ и една нежна целувка

твоята Савка

Отворена картичка на немски език

21.111.1943 г. Неделя. Чудесно и слънчево време! Изгрев.

Моя най-мила душо,

Днес имаме един голям празник или най-големия  празник е днес. Учителят ни държа едно чудесно и богато слово. Всички  лица около Него ликуваха, сияеха от радост и доволство! Всичко беше тъй  богато на съдържание и Истина! Ти можеш добре да си го представиш. За  първи път ние правихме нашите паневритмични упражнения. Ние имахме много  гости от провинцията, много селяни и някои учителки и други. На този  ден имам да се срещам и говоря с мнозина от нашите, затова ще ми е  невъзможно да ти напиша по-дълго писмо. Бъди само поздравена от сърце за  добрия ден от твоята Савка.

На закуска имахме един висок гост! Гале и Кичето и  имаше още също и други. Мама беше също и всички ние се радвахме  необикновено много. Колко бих искала и ти да присъствуваш!

Аз споделих с високия гост за твоето фино писмо. Много хубаво си го написала. Това беше една обща радост от твоя страна.

Поздрави всички твои познати там още веднъж

Твоя Савка

Забележка: Всички писма бяха адресирани по  следния начин: Г-ца Веска Величкова - учителка в девическата гимназия за  модерни езици - гр. Ловеч. Бяха адресирани на немски език. Често от  писмата бяха на немски, но думите на Учителя бяха на български. Преводът  от немски бе направен лично от Веска Величкова



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ