НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

13. ШАПКАТА

ТОМ 8
Алтернативен линк


13. ШАПКАТА


Хубав ден, но февруарски. Слънцето грее и радва, но студът зимен. Изисква топло облекло.
Аз отварям гардероба в хижата и търся подходяща  шапка. Намерих една не особено подходяща спортна такава, останала от моя  брат, отдавна не гладена и не употребявана, сложих я на главата и по  вътрешен усет излязох бързо и се отправих за "горе", за Центъра, за при  Учителя.

По Изгрева аз не ходех с шапка, но с нещо  по-подходящо и практично. Но в момента аз бях с шапка. Когато пристигнах  в двора видях, че пред стаята на Учителя има група, готова за  фотография. Брат Дряновски, който беше приготвил апарата се обърна към  мен и много любезно ме покани да участвам в снимката. Аз се усмихнах и  пристъпих да заема подходящо място.

Братът направи няколко снимки и групата се  отправи към салона. Аз чак тогава се сетих, че имам шапка на главата, но  нямаше време за мислене. Снимката беше направена. Смутих се малко и  това смущение се увеличи, когато брат Митко - Димитър Грива, насмешливо  каза: "О-о, Теофана с капела".

Аз разбрах, че в салона ще има концерт, тъй като  едната от сестрите беше сестра Табакова и нашият виден брат пианистът  Светослав Янков. Но как да влеза с тая моя капела.

Тогава Учителят, както беше седнал при пияното,  вдигна двете си ръце нагоре, хвана своята шапка от двете страни, сне я и  я сложи подчертано на близък стол. Тогава и аз повдигнах двете си ръце,  хванах моята шапка от двете страни и я сложих на близък до мене стол.  Така освободена, аз отидох при групата да слушам концерт.

Когато след няколко дена аз видях снимките, аз  разбрах защо трябваше да дойда тук и то с шапка. За да бъда в хармония с  другите две сестри, които бяха модно облечени и с шапки.

А денят беше 21.11.1943 г., Изгрев, София.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ