НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

56. Писма от Учителя до д-р Иван Жеков

Юрданка Жекова (от д-р Вергилий Кръстев) ТОМ 7
Алтернативен линк

56. ПИСМА ОТ УЧИТЕЛЯ ДО Д-Р ИВАН ЖЕКОВ



София, 16.1.1919 г.


Любезни Иван Жеков,


Получих вашето отворено писмо. Идеята ви относно списанието е добра. Но името „Сила и Живот“ не трябваше, понеже то е мото на моята книга и ще се срещнат ред недоразумения. Турете името „Обнова“. Аз не ви съветвам да турите и името „Вяра“. Те са свещени имена и така се профанират в обикновения живот. Да видим първия брой. Аз мога да ви дам по нещо.


Имам ред беседи ненапечатани и може от тях някой да печатаме във вашето списание, ако всичко върви благополучно. Може да ви изпратя само „Братство, единство“. Дайте ми вашия точен адрес. Аз ви писах отворена, получихте ли я? Господ да ви подкрепя и води в добрите ви намерения към бъдещата „Обнова“.


Моят привет вам и на всички приятели.


Ваш П.К.Дънов

(Свещеният подпис)  


София, 10.IV.1919 г.


Любезни Иван Жеков,


Получих писмото ви. Животът на земята е училище, от всичко трябва да се извади поука, която хвърля светлина върху пътя. Каменното сърце на човека да се отнеме и да му се даде от плът ангелска, направено от Любов, изпълнено с Обич Божествена и обградено с Дух на познание.


Ти минаваш сега през огънят на Божествената чистота. Вашите в другия свят са добре. За теб сега настават условия за по-добро разбиране на живота. Външното не всякога представя вътрешното. Бъди добър и весел духом. Между небето и земята има тясна връзка. Външните недоразумения временно потъмняват доброто у човеците. Сега се кове бъдещата съдба на християнската култура. Онзи звяр, в 13.глава и числото 666 има трояко значение. Там казва, че е число на човек. Той ще дава на хората с купони да взимат всичко. То означава всички човешки лъжливи системи и учения, които отдалечават човека от правия път на Любовта. Числото 666, това е смърт, разрушение, събрано дава 18 число на човешки погрешки, събрано втори път дава число 9, число на ликвидиране на всички стари сметки. На християнски език означава възкресение. 3 - смърт, 6 - спожертвование, 9 - възвисение. 3 - слизание, 6 - труд, еволюция, 9 - братство, равенство. 666 - животинство, грубост, война, алчност. И всички, които имат тия качества особено държавни глави водители са 666. Това е плътта, света и дявола в тоя свят в днешния ред на нещата. Болшевизмът е другата страна на християнството. Учението само по себе си не е лошо, но които го прилагат. Монархите прилагат тяхното право със смърт, а така и болшевиките. С каквото мярка мериш, ще ти се отмери. Дяволът се е разделил. Болшевизмът това е краят на века на миналото. Бъдещето е велико. От всичко това ще излезе великото добро за човечеството. Гледайте със светло око на това, което иде. „Божието добро е човешкото зло, и човешкото добро е Божието зло.“ Царството Божие с Любов се взема, с обич се държи и с Дух се крепи.


Поздрав на всички.


П.К.Дънов   

(Свещеният подпис)   


София, 3.VI.1919 г.


Любезни Ив. Жеков,


Идеята ви с водолечението е добра. Приложете я като средство да се упътват страдующите в правия път на живота. Великата наука да се научи човек да живее тъй както първоначално е било, е най-доброто изкуство. Дръжте предвид широките рамки на Христовото Учение. „Първом Царството Божие и всичко друго ще се приложи.“ Това е велик закон за земята и „правдата Негова“. Това е за „Живота“. Вие сте в прави я път. Вода, топлина, светлина, храна, лекуват всичко и създават всичко. Водата е носителка на живота, топлината е носителка на Любовта, светлината е носителка на Истината, а храната, на добродетелта. Любовта създава условията, Светлината с Истината ги оформява, а добродетелта им създава основа.


Моя поздрав на всички приятели. Мирът Божий да пребъдва с вас.


Дънов




София, 20.Х.1919 г.


Обични Иване,


Получих писмото ти. Идеята ти е добра. Аз говорих с един наш приятел. Той наскоро ще дойде във Варна, сам да види тия лозя. Той е г-н Котев. Ще бъдете тъй добри да го заведете да ги разгледа. Той му допада тая идея. И ако му се ареса мястото, може да спомогне много в покупката на тия места.


Най-после ще стане това, което е най-добро. Времето работи за добрите мисли и желания да се реализират.


Надявам се, да сте добре. Лозето ви как е тая година, има ли грозде. Ако бих имал малко време бих решил да навестя Варна. Но засега съм занят.


Поздравете г-н Стойчев, Иванов и всички други приятели. Вие всички там във Варна сте юнаци. Има нужда от юнаци в тия времена. Юнаците, това са вдъхновителите на народния дух. Вдъхновение, това е Божие благословение.


Поздравете и нашата сестра.


Ваш верен Дънов.  

   (Свещеният подпис)   


12.IX.1920 г.


Любезни Иване,


Писмото ви получих. Аз се радвам за вашия подем. Нема Любов като Божията Любов. Само Божията Любов е Любов. Това е смисълът на земния живот, физическия живот е резултат на Божествения.


На Елена може да пишете чрез Теню Стефанов, учител ул. „В.Търново“ No 30, Пловдив.


Аз ще се постарая да ви навестя. Нашата другарка Юрданка прекараха добре тук още няколко дена.


Варна сега има своите приятности. Предайте моите поздрави на всички приятели.


Ваш верен П.К.Дънов

  (Свещеният подпис)


София, 8.V.1921 г.


Любезни Иване,


Да се живее в Любовта, да се върви по пътя на вярата, да се реализира надеждата на земята, това е смисълът на сегашния живот. И години трябва да минат да се схване Любовта в нейната същина, вярата в нейната възможност, надеждата в нейната дейност. И всичко се движи в тия живот около тия три сили на душата. Да любиш, да вярваш, да се надяваш. Любов в живота, вяра в умът, надежда в душата. Бог е Любов и велика е тази мисъл. Леко става на душата когато знае, че Любовта е навсякъде. Моят привет и поздрав. Любовта да топли сърцата ви и на двама ви, а така също на всички приятели и братя. Сега се учат хората да се обичат. Човек мъчно се отказва от своя стар път. Но Любовта най-после ще възтържествува за винаги. И тогава ще дойдат блажените дни на съзнателния живот.


Само Божията Любов  

   (Свещеният подпис)



София, 8.XII.1922 г.


Любезни Иване,


получих вашето писмо. Опитността ви ме радва. Живота на Земята е велика школа за Духа. Чрез постоянните преживявания човек добива знанието на Мъдростта и благодатта на Божията Любов, която внася в душата оня мир, който с думи не може да се изкаже. Само Божията Любов носи в себе си вечната виделина на Истината. „Глава на Твоето Слово е Истината.“


Вложи Истината в душата си и ще придобиеш свободата си: Внеси светлина в ума си и Мъдростта ще ти даде знанието си: Приеми чистотата и Любовта ще те посети и ще придобиеш пълния смисъл на живота.


Ние сме нагласили около дванадесет окултни упражнения до пението, но те ще дойдат с лекциите, които ги следват. Сега обясняваме надлъж и шир окултната музика.


Само Божията любов. Поздрав на Юрданка. За идване ще си помисля.


(Свещеният подпис)


София, 12.III.1924 г.


Любезни Иване,


С Ангел Келешев ти изпращам Високия Идеал. Прочети го и си отбележи в него най-доброто, което допада на твоята душа. Любов, Мъдрост, Истина трябва да стоят в душата ни от всичко по-горе. По вашата работа само лично бих ви говорил.


Бог е Дух и които Му се кланят с Дух и Истина трябва да се кланят. Аз желая вие да се примирите с маловажните неща да не стават спънки за Любовта. Где може да се съберете, това е второстепенна важност. Разумният ученик на Божествената школа се подига по-горе от всички изкушения.


Аз зная Господ ще ви упъти да разрешите тоя въпрос според Неговата воля. Само Божията Любов.

(Свещеният подпис)




София, 1.I.1925 г.


Любезни Иване,


Може да преведете първата беседа от първата серия на италиански, да направите проба. А вашата идея да напечатате някои от беседите в малък джобен формат на български, не забравяйте.


Когато дойдете в София ще поговорим по-нашироко върху някои висящи въпроси.


Мира Господен да бъде с вас и домашните ви. И на Юрданка.


Само Божията любов.   

(Свещеният подпис)   


София, 15.IV.1925 г.


Любезни Иван Жеков,


Светлината носи винаги нещо отрадно за душата. Тя внася топлина в живота и му придава особена мекота. Зная, ти се трудиш да ходиш денем, за да не се спъваш. Не оставя и да ти турят очила, през които по-ясно да виждаш. Толкова очила, колкото Бог е положил в очите на душата те са достатъчни. Дръж Любовта високо. Ходи с крилата на Мъдростта. Дишай чистия въздух на Истината и винаги ще бъдеш свободен. В грешките на хората много не се чопли. Счупено, изядено не търси. Ново направи, ново извади от хранилището на живота. Сегашните хора са деца. Живеят само в сънища и мечтания. Докато си в тях, всичко е реално, но щом се събудиш, всичко изчезва. Бог е Любов, Бог е Мъдрост, Бог е Истина. Затова: Люби Бога, Мъдростта, Истината.


Това е за тебе Иване на Старая Завет и за Юрданка реката за Ханаанската земя. Тури си крака от Стария завет в Новия.


Кръщавай другите с вода, но гледай и ти да се кръстиш с Дух. С вода лесно става,а с Дух иска повече работа. Понеже човек обича лесните работи, за то Бог дал и толкова изобилно вода за миене и пиене. А за живота е дал Духа.


Имайте Духа Христов. Ходете в постоянна виделина, в която царува постоянна правда и Мир.


Моя Мир да бъде с вас всички.  


(Свещеният подпис)




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ