НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1. ОЧЕРК ОТ СИНА МУ ПЕТЪР Н. ВАТЕВ

Никола Петков Ватев ТОМ 6
Алтернативен линк

НИКОЛА ПЕТКОВ ВАТЕВ


1. ОЧЕРК ОТ СИНА МУ ПЕТЪР Н. ВАТЕВ


Ватев е роден през 1873 г. Севлиево и е починал в Русе в 1957 г. на 84 години. Родителите му са бягали от турците, поради което го изгубили. Намерили го друго семейство и затова той е бил осиновен от Васил Ватев от Габрово. През 1907 г. се преместват да живеят в Търново. Никола Ватев се оженва за Величка от Габрово, Ето как е станало. Като отрасъл среща на улицата група млади момичета. Погледът му се привлича върху едно от тях и той веднага решава: „Това ще бъде моята съпруга". Оженва се. Раждат му се 5 деца.


От Търново Никола Ватев отива в Русе. Работил е като ковчежник на военно поделение. В Русе живеят под наем в къщата на турски бей на ул. „Видин". По-късно беят се изселва в Цариград и продава къщата на Никола Ватев с 11 стаи и 2 салона. В единият салон се събирали 100 човека и там се провеждат събрания в сряда и неделя. В неговата къща първоначално са се събирали на беседи. Там около 1920 г. Учителят е прекарал един месец в дома на Ватев. Величка Ватева умира през 1918 г. на 36-годишна възраст. За нея Учителят бил казал: „Познавам само една истинска жена!" Тя помагала на болни и нуждаещи се. Като помагала на болни и бедни по време на войната тя се заразява от една болна жена, след което умира. Никола Ватев беше медиум. Неговата съпруга му е диктувала назидателни писма след заминаването си.


Когато Никола Ватев се завръща в отпуска като войник, на път за вкъщи от гарата среща на главната улица погребението на жена си Величка, която му остава пет деца. В отчаянието си всеки ден отивал на гроба. На деветият ден жена му се материализира пред него и му казала; „Аз не съм в гроба, върни се. Всяка вечер ще ти се обаждам". Така започва да пише под нейна диктовка. Явяват се и други заминали приятели. Обхваща този спиритически период към 100 писма, които бяха намерени в „Свирчовица" след кончината му.


Истинският баща на Никола Ватев е Петко Щербанов от Севлиево, който бил открит по- късно. Ватев е завършил гимназия в Габрово.


Къщата в Русе се запалва и в нея изгоряха всички архивни книжа на баща ми. Останалото се събаря. На нейно място бива построена нова, в която живеят известно време. В 1939 г. къщата на ул. „Видин" бива продадена. Ватев построява на собствено място от декар и половина в местността „Свирчовица" консервена работилница и къща от две стаи, в която отива да живее. Работи известни години консерви в тенекиени кутии, но около 1930 г. продава машините на Образцов чифлик. Когато става национализацията му национализират някакъв амбалаж и други дребни работи.


Ватев е основател на комуната в Русе. В комуната влизали Иван Явашев, който дал и подарил 300 декара ниви за братството и със средства на Бялото Братство от София чрез Учителя били закупени още 50 декара.


Петър Ватев е разговарял с Учителя. Ходил е на беседи на Изгрева, когато са отишли в София. Веднъж през време на беседа някаква жена започнала да си вдига и снема ръцете (като че си правела паси), на която Учителят строго казал: „Напуснете салона ми!" Петър Ватев за пръв път видял Учителя толкова строг и нервирай.


Друг път Петър Ватев бил у сестра Николина Балтова. Там бил съпругът на рождената сестра на Учителя, който бил загубил зрението си. Учителят го запитал: „Вярваш ли?" „Вярвам", казал той. Учителят си сложи дланта на очите на слепия за кратко време и той прогледнал като видял първом дланта на Учителя.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ