НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

17. БРАКЪТ

Симеон Арнаудов ТОМ 6
Алтернативен линк

17. БРАКЪТ


Учителят е говорил за брака и за женитбата много пъти. Тези неща са отпечатани в различни томчета. Но когато Той говори трябва да има ученици, които да слушат и да изпълняват. Случи се така, че Той говореше на ученици, а се оказаха обикновени слушатели. Какво чули, какво недочули, но нищо не изпълнили. Същото се случи и с мен. Въпросът за брака аз го разрешавах през 1927/28 г. Тогава се ожених без да питам някого, а на Изгрева отидох да живея с жена ми - 1936/37 г. Нямаше къде да живеем. Имах семейство, дадоха ми една барака и там се подслонихме. Учителят взе грижата за издръжка на семейството ми, като подхвърли идеята на братята и сестрите да ни подпомагат материално и финансово. В един разговор Учителят ми каза: „Ако беше ме питал мен да се ожениш или не, щях да ти кажа, да не се жениш". Аз вдигам рамене и навеждам глава. След известно време изникна един семеен скандал. Отивам при Учителя да Му се оплаквам. „Ако ти беше приятелка и сестра щеше да ти бъде по-полезна отколкото като жена. Тя има качества да бъде приятел на човека, тя обича хората, но не е за съпруга." Аз се уплаших от тези думи, но Учителят продължи да ми говори: „Но понеже Бог те обича ти е дал добра жена". Наистина тя е добра жена с прекрасен характер, но аз не съм си на място. Моят живот е много бурен, труден и как тя издържа с мен просто се чудя.


Отивам отново при Учителя при едни мои затруднения, при което бях направил една голяма беля. Разказвам Му. Отговори ми: „Точно такива като тебе ми трябват. А в страданието е най- голямата привилегия на ученика". Вече получих друг поглед за човешкото страдание.


Аз бях млад мъж. Бури и урагани минаваха през мен. Отивам при Учителя, за да споделя за онази мъжка сила, която преминава през мен. Каза ми: „Всички мъже и жени са преплетени. Половата деятелност, това са сили, които не могат така да се разточителствуват и хвърлят наляво и надясно безотговорно. Природата държи сметка за всичко и за всяка единица сила изразходвана чрез половия живот и чрез плътта, за да се разреши половата обмяна между мъжа и жената". Това ме вълнуваше много, защото аз минавах през този свят. Той ги разглеждаше тези важни неща по принцип. Казваше ми, че когато слезнеш при половата обмяна долу, и винаги ми чертаеше един кръг във въздуха, то веднага да се кача по кръга горе в другите висши светове. Говореше ми за един правилен и хармоничен живот. Веднъж ми каза следното: „Главата на човека се ръководи от Божествения свят, сърцето се ръководи от Христовия Дух, а Светият Дух регулира половия живот на човека". Ето, ако се наруши някъде тази верига, нарушава се хармоничния живот на човека на физическото поле, на чувственото поле, на умственото поле и се спира неговата деятелност в духовния свят. Там са нарушенията при разкъсването на тази верига. А тя се разкъсва, когато половата енергия, която е Божествена енергия се изразходва и пръска безотговорно. Тя е допусната само за продължение на човешкия род. Няма човек, който да няма опитност в това отношение. Но знанието се дава днес от Учителя. А пък ние, които целувахме ръка на Учителя трябваше да приложим това знание. Но не можахме да го приложим по различни причини. Имате нашите опитности, имате Словото на Учителя и приложете го във вашия живот, за да се радвате на дълъг живот извървян като ученици.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ