НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.11.3. Залавянето на Васил Ганчев, предаден от владиката Доротей.

ТОМ 35
Алтернативен линк

6.11.3. ЗАЛАВЯНЕТО НА ВАСИЛ ГАНЧЕВ,

ПРЕДАДЕН ОТ ВЛАДИКАТА ДОРОТЕЙ

В: Дунавска зора (Браила). Г. 2, бр. 43, 5 октомври 1869, с. 171.

рубрика: Из Българско

Т. Мъгурели552, 29 септември

Ако и да чувахме преди 2-3 седмици, че в Берковската кааза, уловили са от Правителството турско един българин именем Васил Ганчев, но като не познавахме на верно как е била работата до днес премълчахме. Сега като дойде тук от България един пътник, разказа ни следующето за улавянето на Василя Ганчева:

Той като се намирал в Берковската област, по Балкана, по работата си, наумил си, че в Берковица се намира Дядо му владика Доротей, българин от Копривщица, бивший Епископ Врача-Плевненский, с когото се познавали. Той като решил даже и отишел, като при добрий Пастир, а дедо му Владика Дорчо, според както е познато всякому, каква пасмина е, т. е. че той, първо биде изпъден от Враца, Плевен и Орехово, по неговите подли работи, и второ, пак преди 7-8 години, с камъни биде изгонен из София, защото беше уловил едного свещеника тамошнаго, и като му обръснал брадата и отрязал косата, наложил му и фес, по причина, че слушал народа, а не него, за да върши работи, каквито той искал.

И тъй, речений В. Ганчев, от както се изповедал добре на дедо си Дорчо, тоя му казал един ден да не стои вече в града у него, но за по-свободно негово желание, да го препоръча до едного Егумена, негов человек, от един мънастир, който е 2-3 часа далеч от града, при полите на Балкана, и като му направил писмото, провожда го там.

После това, отива на конака и казва: „аз за благоденствието на честното ви правителство, всякогаш бодърствувам, и тъй узнах че еди в кой си мънастир, намира се пашо, един от българските завераджии, да проводите за да го уловите; и покрай него, ще се уловят още много такива”, като прибавил да не отиват другояче тамо, освен да се преоблекат в български селски дрехи, като поклонници и да не влизат в одаята върху му, защото не могат го улови, ами да го вардят, като отиде някоя сутрин в нужника, само там могат да го уловят по за сигур, а иначе е неприближим, ако би да вземе известие.

Правителството без да губи време, провожда 10 души, по него начин, и в една сутрин, като станал той рано и отишел в нужника, тогава наречените Поклонници, отиват върху му ненадейно и го улавят без да пострадат нищо, вързват го добре в железа, вземат му всичкия багаж и коня, и го завеждат във Видин. Там след много мъки, които му наложиле, ознали още за 20-25 души Врачане, които и закарали вързани във Видин, и сега са под страшни тирански мъки. От това какво ще излезе, Бог знае!

__________________________________

552) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Турну Мъгуреле (рум.: Turnu Măgurele) - град в окръг Телеорман, Влашко, Румъния.

 


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ