НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.7. Публикации: 1865 година. 6.7.1. Раздори в Болградското централно училище.

ТОМ 35
Алтернативен линк

6.7. ПУБЛИКАЦИИ:

1865 година

6.7.1. РАЗДОРИ В БОЛГРАДСКОТО ЦЕНТРАЛНО УЧИЛИЩЕ

В: Турция (Цариград). Г. 2, бр. 2, 17 юли 1865, с. 308.

Болград, 24 юния

Годишните изпитания на централното училище се свършиха и учениците са отговорили на сичките предмети твърде добре.

Това едничко училище е самия извор за бъдещото благополучие и слава на колонистите българи, ако те умеят да го управляват уредно и да запазят добре приходите що имат сега в ръцете си, за поддържането му.

От лани насам владеят тук някакви раздори, които за малко да разорят и съсипят сичко от основание! Но, за добра чест, тук се намерили чисто народни българи, които от 2-3 месеца време, като напуснали своите работи, седели в Букурещ и не се върнали в Болград, докато не разправили работата. - На това е подействувал, както се приказва, и Отец Натанаил, който по случай се е намирал в Букурещ и доста се с постарал за общото благо на колонистите, да се управлява централното училище от избраните членове на народния комитет; тъй да си остане сичко, както е било и от напред непокътнато.

Дано се вече не чуят още веднъж, таквиз губителни несъгласия и разпри помежду! Нека обаче и почтените членове на училищния комитет наедно с Г-на Директора на централното училище, не остават да пораснува злото, но да предвиждат лошите сетнини, които могат да се породят от едно най-малко неприглеждане.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ