НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.3. Публикации: 1861 година. 6.3.1. Униатските предводители - предатели.

ТОМ 35
Алтернативен линк

6.3. ПУБЛИКАЦИИ: 1861 година

6.3.1. УНИАТСКИТЕ ПРЕДВОДИТЕЛИ - ПРЕДАТЕЛИ

Из „ Последни известия по наш свещен въпрос:

 ...дописка от 28 декемвриа 1860 ...“

В: Дунавский лебед450 (Белград). Г. 1, бр. 16, 7 януари 1861, с. 67.

... Народная наша комисия и сички знамянити и почестни българи търговци и еснафски главатари тутак си са издали едно обширно известие под надслов: „Папищашка Святокрадна измама” и са го разпроводили по цела България да известят Българскому народ, каква е тази папищашка постъпка и от каква лица се е подигнала.

Тамо в него известие се описват чинно двигателите й Гиков син, прекръстен Цанков, познат века от сички Българи за предател отечества; Манол от Загря, който три пъти до сега е излязъл мюхлюзин451 и потънал от дългове до уши; Миркович от Сливен, празна една глава, която като не е можала да изучи нищо в Франция и се е върнала назад като неузрела тиква, прилепен в това от недостойнство да се прехрани другояче; Никола Ефтимов от Габрово, кому също име е Калпазанов и който е безчестно изгонен от Габрово. И други некой си, които и не стои да споменем имена.

Това е успеха Изуитски и тия са техните почтени лица, които тия разгласяват по света на целия Български народ!!! Нашите Българи са видели народното известие и не е нужда да се продължаваме више от тому, защото нас сега занимава друго по-важно нещо, което е да даден на В. Порта да разбере за тая нейна слабост, чи не ё за полза. Същевременно же явим Европейскому ученому свету, че тая пасмина не е такава каквато тия разгласяват лъжовно във вестниците си т. е. че била общонародна и нихна радост не ще им принесе некаква полза!

___________________________________

450) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: ДУНАВСКИЙ ЛЕБЕД. Граждански, любословни и забавни вестник (Белград). Г. 1, бр. 1 (1860) - г. 2, бр. 52 (1861). Редактор Георги Стойков Раковски. Вестникът е сканиран и предоставен за ползване на сайта на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ на адрес: Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Дигитална библ. Периодични издания. Продължаващи издания 1844-1878 г. ; Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Каталози и ресурси. Електронен каталог COBISS+ [прегледан 27.01.2020]

451) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Мюхлюзин (ар.-тур.: müflüs) - изпаднал търговец, който не си плаща дълговете.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ