НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.2.8. Известие за откриване на пансион за българските ученици след затваряне на училището в Бебек.

ТОМ 35
Алтернативен линк

6.2.8. ИЗВЕСТИЕ

ЗА ОТКРИВАНЕ НА ПАНСИОН449 ЗА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ

СЛЕД ЗАТВАРЯНЕ НА УЧИЛИЩЕТО В БЕБЕК

В: България (Цариград). Г. 2, бр. 75, 24 август 1860, с. 346-347.

Долното известие ни показува колко новосъставената училищна комисия има на сърце, за да се основе в Цариград едно Българско училище достойно за нашият народ. Наистина секи требуваше да мисли, че като се отвори това училище, сичките български ученици, които се възпитават в французките и гръцките училища у Цариград, ще се приберат в това народно заведение, даже които земат по-основателни науки от колкото у друго училище, ще излезат с една чисто народно отхрана приспособена на новият живот, в който влезува нашият народ. Но при сичката си ревност, тая комисия още не може да сполучи да съедини потребните средства, за да се залови за дело. Може би случая дето се затвори Бебешкото училище, ще разпръсне спънките, които стават само от недобрата воля на неколко лица.

22 ученика Българе излизат без да щат от Бебешкото училище и може повечето от тях да се върнат в отечеството си без никоя полза.

Почтените подписани лица предварят това злощастие и искат да им дадат помощ според както се види в известието. Ние познаваме тия лица да са най-способни за едно таквози дело и смело казуваме на родителите, които си поверят тям чадата, че са честити като им се явява този случай за образованието на децата им. Нека прочее побързат родителите, на които синовете бяха досега у Бебек, така и ония, които имат намерение да си пращат чадата на чуждо место за наука и отхрана, да ги предадат на това бъдно народно заведение, което подписаните се стараят да осъществят, побудени само от едно техна добрина и които си жертвуват труда.

ИЗВЕСТИЕ

Понеже Бебешкото французко училище, в което се учеха 22 ученика българчета от разни места на нашето Отечество внезапно се затвори; и за да не би тия млади губили времето си и техните родители би дошли в недоумение за тях, а особено доде се възстанови едно народно Българско училище и един пансионат долуподписаните прибързувами да явим на родителите на гореречените ученици и на секи съотечественик, че се решихме да приберем тия млади в една къща в тоя град да ги учим и храним под истите условия и цена, както са били до сега у Бебешкото училище, като се одължаваме да изпълним следующите:

1) Да им поставим един въспитател, родом българин и познат с честността си, който ще им предава новият и старият български язик, и който ще ги съпровожда в българската църква по празници, по служба и по разход. С една реч да се намира непрестанно с тех.

2) Да им поставим един от най-способните български свещеници в Цариград, който ще им преподава Катехизис, и Свещена История.

3) Да им поставим един учител за турският язик.

4) Понеже засега нито време има, нито се намират тука способни учители Българе, принудени сме да земем от най-добрите учители французи, които се намират в Цариград и колкото са нужни, за да допродължат науките на учениците ни.

5) Да пращаме секи три месеца на родителите списък за успехът в науките и за поведението на децата им.

6) Един от нас непременно ден и нощ ще се намира в заведението ради надзиранието колко за успехът на учението, толкова и за порядъка на заведението.

7) Колкото за други язици и музика, ония кои искат да ги следуват, ще им се набавляват от училището учители с една особна умерена заплата. Който убо от родителите на горепоменатите ученици или други некой Българе, желае да даде на това заведение детето си, нека изволи да изяви, или на един от нас подписаните, или на сичките наедно, колкото може по-скоро и най-късно до 20 Септември. В него време ще се отвори преданието [продължението], ако се съберат до 20 ученика.

Цариград 1860, август 23.

Константин Ранов - на Бейоглу канцелария сокак № 20

Доктор Георги Миркович - на Бейоглу Тимони сокак № 4

Калист Хамамджиоглу на Балкапан

Манол Иванов на Балкапан.

______________________________________________

449) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Пансион (фр.: pension), в смисъл интернат - училище, в което учениците учат и живеят. Приема се, че учениците живеят в пансиона през целия срок, като някои се връщат при семействата си през свободните дни. В някои случаи се приемат и дневни ученици.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ