НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3.6.9. Болград и болградчани. 3.6.9.1. Болград.

ТОМ 35
Алтернативен линк

3.6.9. БОЛГРАД И БОЛГРАДЧАНИ

В: Селимински, Иван. Избрани съчинения.

София: Наука и изкуство, 1979, с. 291-300.

3.6.9.1. БОЛГРАД

Честите размирици, каквито ставали в различни времена в Европейска Турция, са били основната причина за преселването на българите отсам Дунава, в ъгъла на Южна Бесарабия, преди това в Русия, а сега в Молдавия. Тези българи отначало живеели разпръснато, с еднакви права и при еднакви условия с руските селяни. Но когато за главен управител на Новоросийска област бил назначен генерал Инзов, той измоли от император Александър I права и като събира всички българи, основава в Бесарабия по подобие на немските колонии българско заселничество, сред което израства колонията Болград. Това име й било дадено да напомня на следващите поколения, че българите са се преселили от своето отечество България и в този край, като заизграждат село, те го назовават с името на отечеството си Болгар град.

Освен тази колония били основани още около стотина, но такава, която има най-голямо значение, е Болград, защото този град е основан от хора, които са излезли от различни градове из България: занаятчии и търговци, които малко или много били грамотни.

Този град е основан от хора със състояние, които могат и на рабош да зарязват, и с перо да пишат. Едни от тях са грамотни, които са чели и могат да четат писмо, докато е още мокро, а други - когато е дори сухо.

В тази колония поради това, че е в средата на останалите български колонии, и поради това, че тук се развиваха най-важните занаяти и търговия, бяха обявени постоянните длъжности на основаното ръководство на колониите, тук бяха окръжният началник и пазарът. Търговията тук започна да се разраства.

Населението се активизира и така ние видяхме, че Болград нарасна на повече от хиляда къщи, които бяха построени покрай реката Алпука. Той беше заобиколен от около 100-150 вятърни мелници. В центъра на града е построена съборна църква, оградена с желязна ограда, която струва между 30 и 40 хиляди рубли. Има също централно училище или гимназия и кафене, пред което се извисява пожарната служба. Това е накратко нашето описание, което даваме на Болград.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ