НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

144. Изпита на Лилиана

ТОМ 34
Алтернативен линк

144. ИЗПИТА НА ЛИЛИАНА

В.К.: На страница 73 от „Разговорите с Учителя” Учителят Ви казва: „Ти си герой. Ще издържиш изпита с диригента!” Кой диригент?

Л.Т.: Е, този, Асен Димитров, нали му казвам името.

В.К.: Асен Димитров ли, или Асен Найденов?

Л.Т.: Той беше луд за мене. Асен Найденов е главният, Асен Димитров даже е по-главен, но...

В.К.: На 73-а страница от „Разговорите с Учителя” Учителят се изказва към Христов: „Ти ще обичаш всички, които се влюбят в нея.”

Л.Т.: Ами така е.

В.К.: Това е много трудна, ревността.

Л.Т.: Ами не знам.

В.К.: Много е трудна тази работа. Аз като го чета, казвам: Аз на този изпит не знам как ще му издържа. Но аз, ако съм на мястото на Христов, не знам как ще реагирам. Да се разберем: това наистина дразни да гледаш разни ухажори, не всеки може да издържи.

Казва: „Ти ще обичаш всички, които се влюбят в нея.” Това е много трудно положение и е трудно за изпълнение.

Л.Т.: Имало е и такива случаи.

В.К.: Да, има и такива случаи. Сега, Учителят казва: „Никакъв мъж няма да приближиш до себе си.”

Вие сега имахте ли предложение за брак във Франция, тук в България?

Л.Т.: Винаги съм имала, даже и сега пак имам, но не ми е позволено. Тоз живот трябва на собствения си гръб да нося всичко и никой не ми помага. Аз съм качила на балкона един топ праз 20 килограма! Когато ми го връзваха за количката, ми казаха: Няма да тичаш с него! И го качих чак на 15-ия етаж и го смъкнах тука. Втория топ праз - 20 килограма.

Всичко сама си правя. Само че не сега, беше по-топло.

В.К.: На страница 74 от Разговорите. Била сте с болно гърло. Учителят Ви казал да не се мажете. С какво бяхте го намазали това болно гърло? Имали сте болно гърло и сте го намазали с нещо?

Л.Т.: Със силно лекарство.

В.К.: С какво мажехте тогава: със спирт ли, с етер ли? С нещо сте го намазали. Сега, Учителят Ви давал няколко рецепти за гласа - Вие не ги споменавате.

Л.Т.: Някои от тях не Ви ги казвам.

В.К.: Добре де, какво мислите да правите с тия рецепти?

Л.Т.: Той казва тука...

В.К.: Да не ги давате?

Л.Т.: Да, Той ми каза. Което съм писала, го казвам; но има нещо, което не го казвам.

В.К.: Вие не може да го дадете?

Л.Т.: Не желая да го кажа.

В.К.: Така.

Л.Т.: Щото ако го кажа, няма да ми действува.

В.К.: Така.На 74 страница от „Разговорите” Вие споменавате как сте работили на 15 април [19]43 година с Карл Бьом за Девета симфония. Не сте описали как сте работили с Карл Бьом за Девета симфония, за подготовката.

Л.Т.: Карл Бьом пристигна и даде репетиции на малка сцена № 2 в Операта с пианист и само солисти, без хор, да ни провери. Сега, когато казах на Учителя,че научих, че оркестърът ще бъде тройно увеличен -флейти в повече, всичко в повече и хор грамаден, аз казах: Трябва много силно да пея, за да се чувам, Учителю. А Той каза: Колкото по-леко пееш, толкова повече ще се чува, леко пей! Недей се форсира.

Добре ама, когато четири солисти сме седнали, аз съм тука, тука е Христо Бръмбаров, тука е Любен Митев, тука е Диана Герганова. Дойде Карл Бьом и пианистът. И подава най-напред на Бръмбаров. Той изпява първата фраза. И аз видях, до мене беше, как си взема голям дъх и пусна гласа си. И ми повлия, и аз да направя същото. Поех, даже и страничните, плаващите ребра отворих и странично, и си пуснах силно гласа. Карл Бьом чукна с пръчицата да ме спре и каза „Verstehst du Deutsch?” [Разбирате ли немски?]

- Non, викам. Je parle Franpais [Не. Аз говоря френски]. - Leicht, leicht, leicht, leicht, leicht [Леко, леко, леко, леко, леко].

И почнах да бродирам с гласа си. И той каза: Аах, аах, аах, аах, аах.

Значи точно, каквото ми каза Учителят.

В.К.: А Вие, нали сте повлияни от Бръмбаров и затова.

Л.Т.: Да.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ