НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.51. ЦАР БОРИС И УЧИТЕЛЯТ

Д-Р МЕТОДИ КОНСТАНТИНОВ ТОМ 4
Алтернативен линк

51. ЦАР БОРИС И УЧИТЕЛЯТ

Едничката връзка между Цар Борис III и Учителят беше Любомир Лулчев. Учителят не се е срещал с цар Борис никога. Цар Борис III повече от суеверие имаше тази връзка с Лулчев. Те, монарсите, винаги търсят гадатели и небесни съветници. Специално за Лулчев мога да кажа, че той не знаеше астрология. Дори аз известно време го занимавах с астрология, да научи елементарните неща. Интересно бе, че когато разглеждах неговата небесна карта, видях че планетата Нептун е в осми дом и му казах, че има една голяма опасност, че може да отиде на разстрел. Той го прие напълно сериозно и го взе в предвид. Той беше много смел човек и напълно безкористен човек. Имаше други слабости, които го провалиха.

Един ден, преди да си замине цар Борис от този свят, аз стоя с Учителя на полянката. И точно по това време се задава една сестра, носи един портрет, поднася го на Учителя и казва: „Ето портрета на цар Борис!" Учителят го погледна и каза: „Те го извикаха вече горе на доклад!" Това ме изуми. Това стана в мое присъствие. Действително, след няколко часа дойдоха и донесоха новината, че царят е умрял. А Учителят го каза няколко часа преди това. Това стана на 28 август 1943 г. На беседа Учителят спомена също този факт: „Царят е на доклад при Бога. И сега ще имаме 40 дена траур, и през това време няма да играем Паневритмия". Така и стана. Преди да стане това събитие, т.е. смъртта на цар Борис, се случи нещо друго. Един ден Учителят търсеше нещо в приемната стая. По едно време ми даде един свитък и каза: „Поправи го, то е фалшиво". Какво се оказа? Като отворих свитъка се оказа, че това е небесната карта на цар Борис III, която я е правил Михаил Иванов и я е дал на Лулчев да му я предаде. Аз я разгледах и видях там фантасмагориите, които са прокарани там, че цар Борис III ще бъде кайзер на Балканите, че ще живее 72 години и т.н. Една дълга история, която не почиваше на никакви астрологически данни. А това повечето беше една куртоазия и нагаждане. Аз го разгледах подробно и казах на Лулчев: „Има една голяма опасност за царя!" Той още не беше отишъл при Хитлер. В хороскопа му имаше една квадратура между Сатурн и Марс, а това са двата фактора на политиците и военните. Тази квадратура можеше да коства живота на царя. Това бе предположение от моя страна, а не утвърждение. А Лулчев, да се покаже пред царя, че много разбира от астрология, го споделя с Мария ген. Стоянова, която беше дворцова дама, както по времето на Фердинанд, така и по времето на сина му Борис. Мъжът й беше адютант на царя в двореца. И цар Борис като отишъл на гости при ген. Стоянова и тя му казала какво казал Лулчев за тази квадратура, и че има опасност за живота му. Тогава цар Борис си погледнал линията на живота на ръката и казал: „Наближава вече моят край". След тази среща Мария Стоянова отива при Учителя и разказва целия случай. Тогава Учителят ме извика и ми нареди: „Недей да занимаваш Лулчев повече с астрология и не му казвай нищо вече, защото той го разнася насам и натам." Учителят не искаше тези предсказания да се казват. А това беше вече указание, аз да бъда вече резервиран към Лулчев и към цар Борис. Какви интересни събития станаха през 1943г.? През пролетта на 1943г. след Сталинградската битка Сталин-град е вече гробница за германските войски. Пленена е 300 000 германска армия от Съветската армия. На 25.VII.1943 г. диктаторът Мусолини в Италия пада от власт. През месец август 1943 г. се сформира ядрото на Отечествения фронт, което ще играе важна политическа роля по-късно.

Какво беше отношението на цар Борис към Учителя и Бялото Братство? Ще ви дам един пример, който е илюстрация на всичко. Ние сме на концерт в зала България. Много приятели от Изгрева са в залата. Цар Борис е в своята ложа, а Учителят е долу на партера. Аз съм седнал до Него. По едно време усещам, че някой ни наблюдава. Поглеждам встрани и гледам, че от ложата цар Борис фиксира с поглед Учителя. А Учителят е седнал в партера, но се познава отдалече, защото осанката Му е представителна и всеки един от залата знае, че това е Петър Дънов. Като излязохме от залата Го питам: „Учителю, защо цар Борис Ви фиксираше с поглед?" „Питаше Ме дали царчето ще царува? Пък Аз му казвам, че няма да царува."

Изобщо Учителят към тази царска институция имаше отрицателно становище. Сам Учителят веднъж ми каза: „Монарсите и монархическите режими ще изчезнат". Може някои да са играли някаква роля, но когато просветата на народите се увеличи, когато съзнанието им се разшири и дойде светлина в съзнанието им, ще разберат, че колективната форма на управление е по-добра. А тази форма е републиката - парламентарната република.

Имаше една сестра Ганка Парлапанова, която беше шивачка на Изгрева и като такава тя често контактуваше с Учителя, понеже Му беше ушила един-два костюма. Освен това, тя поднасяше на Учителя понякога модни журнали и Го разпитваше за различните модели в списанието и Той си казваше мнението за тях. Тя изпълняваше това, което Той бе й казал и ушиваше някои от тези модели на сестрите от Изгрева. Един ден с моделите поднася на Учителя снимка на престолонаследника на цар Борис III - т.е. синът му Симеон като малко дете. Учителят погледнал снимката и казал: „Рекох, той ще бъде полезен за народа си!" Само това и нищо повече. По-късно, чрез референдум, България бе обявена за република и царското семейство абдикира в чужбина. По-късно Симеон се засели в Испания и мнозина чакат сега той да се върне. Но те не знаят какво е казал Учителят за него. Е, от Испания той също може да бъде полезен за народа си. Но оттам, а не оттук. Ето, това е важното.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ