НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

385. Във всички сегашни политически системи Бог отсъства

VII. Кооперацията ли? ТОМ 33
Алтернативен линк

385. ВЪВ ВСИЧКИ СЕГАШНИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИСТЕМИ

БОГ ОТСЪСТВУВА


-Ще кажете социализма или комунизма?-запита Андрей нетърпеливо, като очакваше Христов да потвърди.

- Не! Социализмът и комунизмът е бил приложен в Китай още преди 1 500 години преди Христа, и не е дал очакваните резултати. Социализмът и комунизмът са интересни само като форми, като гимнастика на въображението. Те са една материалистическа религия - религия на труда. Но от опит се знае, че никоя религия още не е разрешила проблемата на живота, така че и религиите не могат да оправят света - само повече го объркват.

- Аз искрено мисля, че само комунизма може да оправи света.

- В никакъв случай! - категорично и подчертано възрази Христов.

- Защо?

- Защото оправянето на света е необикновено сложна проблема.

- Аз не мога да разбера какво сложно има! Става революцията, работниците вземат властта на държавата в ръцете си, вземат благата, вземат средствата за производство от капиталистите и те им стават господари, и по този начин положението на трудящите се се подобрява автоматически, защото вече няма кой да ги експлоатира, каквото изработват е тяхно, правят с него както им диктуват техните интереси.

Христов почна с глас да се смее и да гледа Андрей в очите изпитателно, въпросително и подигравателно, и на шега каза:

- Това са фантазии, които нямат нищо общо с действителността. При комунизма ще стане много, много по-лошо и положението на работниците ще стане несравнено по-лошо от сегашното.

- Тогава кажете Вашия метод - ядосано извика Андрей.

- Любовта - каза Христов, и лицето на Андрей изрази разочарование.

- Това е илюзия, а не комунизма. С Вас по този въпрос никога няма да се съглася! Хайде докажете ми, аргументирайте се. Но още отначалото да се разберем, искам ясно, конкретно, категорично и направо, без тези характерните за Вас уговорки... мистификации.

Христов продължаваше да се смее чак със сълзи на очите, и през смях отговори:

- Точно това, което се доказва не е Истина.

- Това пък сега откъде го измислихте? Пак нов корен квадратен от минус единица. Тъкмо напротив, само това е верно, което може да се докаже.

- Аксиомите доказват ли се - и въпреки това не ги отричаш. Тяхната недоказуемост ги прави верни, на тяхната абсолютна верност се базират доказателствата на теоремите.

Първичните истини не се доказват, защото те са истини от един друг свят, истини от друг порядък, който не е от нашата система на мислене и живот. А Любовта е реалност от още по-висш порядък, тя е от най-висшия порядък!

- Не Ви разбирам, пояснете се - защо така говорите?

- И социализма, комунизма и капитализма, и авторитаризма и всички подобни на тях, независимо от имената, които им са сложили, както и на едно дете можеш да му поставиш името Иван, може и Драган и Петкан... но то си остава все това което е, независимо от името му.

Във всичките тези досегашни системи - Бог отсъствува.

А там, където Бог не присъствува, там лъжата и измамата присъствуват - там е Адът!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ