НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

352. Да освобождаваш хората от затвора, когато нямаш власт - доказваш, че си способен за това

V. Продължение: разказа от първия ден ТОМ 33
Алтернативен линк

352. ДА ОСВОБОЖДАВАШ ХОРАТА ОТ ЗАТВОРА,

КОГАТО НЯМАШ ВЛАСТ ДОКАЗВАШ,

ЧЕ СИ СПОСОБЕН ЗА ТОВА


Вратата зад Христов леко се отвори, и Андрей го наметна със собственото си палто и тихо му каза на ухото:

- Ще простинете! Работникът иска очна ставка и обяснение във ваше присъствие.

- Добре, добре, влез сега вътре. - И за миг си затвори очите, и благодари на Бога за грижата на Андрей! И после пак се обърна към брат си:

- Отивай си! Да не ми идваш, докато не бъде нахранено семейството на работника и не бъде пуснат на свобода арестувания брат!

- Бате - с яд извика Андрейко, искаше да обясни нещо.

- Хайде, хайде, ти пак ще почнеш да се извиняваш, да ми се оправдаваш. - И бръкна в джоба, извади няколко намачкани писма. -Вземи ги, прочети ги, това са писма на жени и майки, на които мъжете и синовете са арестувани, а те са все наши братя. Някой са арестувани и по други участъци, виж там да ги освободиш. И като свършиш всичката тази работа, тогава ела да ми разказваш и да ми оправдаваш. - Обърна се, влезе си и затръшна вратата пред носа на Андрейко.

- Абе бате, тази работа така не става! — Христов отвори вратата и с яд почна да му говори:

- Ти искаш да ставаш министър, а не можеш да изкомандуваш един поручик като Милан! Как ще командуваш един цял народ? Ако е въпрос за тези обикновените, министрите - за диванетата, които си имаме достатъчно, няма смисъл, но става въпрос за министри, които имат власт от Бога и Бог чрез тях урежда държавата.

Ето, давам ти задача - освободи тези хора, използвай връзките, приятелите си, ума си. Ако сега, когато нямаш властта, можеш да освобождаваш хората, колко повече ще ги освобождаваш, когато имаш властта! То като имаш властта, работата е лесна, но сега ако можеш, това ще ми покаже, че заслужаваш. Ти мислиш, че аз само чрез тебе ли мога? Ще те изпъдя да не ми се мяркаш повече пред очите, ще отида и ще изкомандувам царя да ги освободи. А ти какво ще правиш тогава? Това, което ти искам за тебе е привилегия, благодат Божия, но ти не разбираш нещата! Ако продължаваш да се колебаеш, аз ще махна това диване Милан и тебе ще поставя на негово място не министър, а началник на участък. Тогава ще те видя какво ще правиш!

Ако ти отнема пенсията, взема ти парите и те оставя десет дни гладен, тогава да видим какво ще правиш! Ще правиш не митинг, а ще вземеш пушка и ще отидеш в гората да се биеш! Я си представи, че имаш жена и деца, които обичаш! Така по-широко, по-дълбоко мисли за нещата. Хората излезли на митинг, искат хляб.

Ти разбираш ли какво значи да искаш хляб, да си гладен?...

Поздрави Милан, кажи му да не се страхува, аз съм зад гърба му! Пък като арестува от неговия участък хората, помоли го да телефонира до колегите си и те да освободят арестуваните от тях. Хайде, отивай! - „Без страх и тъмнина, с мир и любов!” - И си влезе.

- Господин Христов, чух целия разговор с брат Ви. Ето, връщам Ви плика с парите, който ми дадохте! - каза зарадван работника.

- Не! - рязко и категорично отговори Христов. - Купи подаръци на децата за Коледа. То Нова година е, когато я направиш!

Утре иди на пазара, накупи всичко каквото се купува за Нова година, жена ти да наготви, седнете и направете Новата година. И не си скъпи труда, по-често идвай и ми разказвай какво става там.

- Господин Христов, благодаря Ви! Искам нещо да Ви кажа.

- Кажи да видим.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ