НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

321. Да се отричаш от Бога, на същото основание и Бог ще се отрече от тебе

V. Продължение: разказа от първия ден ТОМ 33
Алтернативен линк

321. ДА СЕ ОТРИЧАШ ОТ БОГА, НА СЪЩОТО

ОСНОВАНИЕ И БОГ ЩЕ СЕ ОТРЕЧЕ ОТ ТЕБЕ


Брат ти както апостол Петър, повтаряте грешките от преди 2 000 години. Ние трябва да изявяваме Учителя и да бъдем готови да отидем както първите християни на кладата за Учителя, за Неговото Слово, а ние се страхуваме!

Ти от кого се страхуваш - от някой си младеж какво щял да помисли за тебе? Ще мисли това, което му кажем да мисли, защото в нас е знанието, силата, най-висшите идеи!... Разбираш ли това? Ще му обясниш всичко.

- Но как да направя това, когато се страхувам? От страх, не мога да си отворя устата!

- А си отваряш устата да отричаш? Да се отричаш от Бога, на същото основание и Бог ще се отрече от тебе, и тогава тежко ти, ще бъдеш най-нещастната на света! И запомни, и аз да съм един младеж, на когото си харесала, никога няма да те заобичам и още по-малко ще свържа живота си с тебе, когато се науча, че се страхуваш да изповядаш идеите си, че си страхливка! Жабите, които са най-страхливите животни кой ги обича - никой! Дори хората се отвращават от тях! Но всеки обича и се възхищава от лъвовете, макар да се страхува от тях.

Пожелай и бъди смела, заяви на всеки, който те пита за своите идеи.

Ако този твой колега е против тези най-красиви идеи в света, той можеш да си представиш в каква тъмнина живее, че не вижда при толкова голямата светлина на Учителя!

Какво чакаш от този човек?! Съветвам те - не се свързвай с него! Отпусни се, наговори му смело това, което мислиш и чувствуваш, разкажи му идеите си, пък го доведи при мене и ще видиш как добре всичко ще стане. Ти не можеш вечно да се криеш. Пък и от самия страх не можеш да се опазиш, защото той е най-голямата и опасна проказа. Ти сама се излагаш на тази зараза.

Пиши на брат си, че тази работа със страх и лъжи не става! Всякога, където има страх, има и престъпление! Да се освободи от престъплението и страхът му ще изчезне.

Защо лъже? Учителя не лъже, и ние не трябва да лъжем!

Той като си служи с лъжата, което е метод на Черната ложа, ще пожъне и съответните плодове! Той ще бъде изтирен от работата му, и тогава ще остане с лъжата и страховете си - далече от Учителя!

Пиши му без страх да отиде и каже истината кротко и смирено, но смело! Зад него е Великото Бяло Братство!

Ако тогава нещо лошо му направят, аз тогава ще се застъпя, защото Учителя казва: „Не искам заради мене никой да пострада, да бъде уволнен.” Веднага ще наредя това диване там, началника на личния състав - да бъде махнат! Пиши на баща си, той е стар брат.

Учителя и Учението искат да бъдем готови за жертви. Не само да вземаме, а трябва да бъдем готови и да даваме, инък с нас е свършено. Само четене на беседите е празна работа, трябва приложение, трябват жертви!...

Хайде отивай, че изстинах. Поздрави баща си, а ти и брат ти бъдете смели!

- Благодаря Ви брат Христов, как сте възхитително смел! Чудно, как не Ви е страх?! Идеята Ви е великолепна, ще доведа колегата си Вие да му поговорите, да му предскажете бъдещето.

- Да, да - казваше Христов и се смееше - ще му предскажа да не свързва живота си със страхливи хора, защото страхливия човек не е за никаква работа.

- Така ли?

- Така е. Като имаш кураж да го доведеш при мене, ти вече си смела и може да се омъжи за тебе.

- Опасен човек сте брат! Хайде, довиждане!

- Довиждане, но пак не ме забравяй, сега като ти се оправят работите, хем да дойдеш пак, когато се объркат.

- Ще се оправят, благодаря Ви!

Христов си влезе и каза на Андрей:

- Продължавай! - Като продължаваше да си мисли, защото идването на тази сестра и това, което му каза го навяха на най-разнообразни мисли: навярно вече на професора са му предложили креслото на министерство на просветата? Той си има там хора, и те вече почнали да функционират под негови нареждания. Трябваше да питам брата на сестрата към кое министерство е, изглежда и там началника е звенар?

Андрей говореше, а Христов само с тялото си присъствуваше!... Съвсем скоро отново се почука.

- Брат Христов - беше същата студентка: - Удобно ли ще Ви бъде, още довечера да доведа приятеля си?

- Разбира се! А брат ти къде работи?

- В данъчното управление.

- Но Вие брат Христов, от никого ли не се страхувате?

- Че от кого да се страхувам, като съм на страната на най-силното същество в света - Бог?! Кой е по-силен от Него?

Страхът е дяволско изобретение - плашило, чучело! Птиците се страхуват от чучелото, но човека не се страхува от чучела.

Който се страхува, показва, че няма в себе си Бога, че не вярва в Него! Такъв и цяла нощ да се моли, Бог не чува молбата му!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ