НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

118 Философията на Учителя Дънов е живот. Той всичко е приложил и то носи сила

III. В Кабинета на Учителя ТОМ 33
Алтернативен линк

118. ФИЛОСОФИЯТА НА УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ Е ЖИВОТ.

ТОЙ ВСИЧКО Е ПРИЛОЖИЛ И ТО НОСИ СИЛА


-    Може, но това са знания много по-големи от Вашите, при това Учителят знае всичко, което аз и Вие знаем - официалната философия и наука.

-    Пак повтаряш! Какво повече е този старец от класиците на философията и тези окултисти, които изредихте? Аз мисля, че той не може да се сравнява с тях.

-    Сега познахте, макар в обратен смисъл. Те всички, не могат да се сравняват с Него! Всички до един, както казах и по-рано, са взели нещо от Христовото Учение, от индииската философия, от Египет..., върху което спекулират по най-различен начин, или да се изразим на музикален език, написали са вариации върху взетото, като предварително написват една дълга история на третирания от тях въпрос - как са мислили техните предшественици, правят някои допълнения, корекции, нещо съвсем отричат и накрая в няколко страници напишат своето мнение, становище, и то колко е тяхно един Бог знае.

Техните писания са логически форми, които нямат нищо общо с живота. Личната им философия, личният им живот е много обикновен, съвсем не отговаря на писанията им. Техният живот е като живота на първия срещнат на улицата минувач!

Огромните знания, които те са насъбрали както мравките събират сламки, са само товар, защото всичко това знание нищо не ги ползва в живота, освен да покажат на другите, че много знаят.

Обаче, при Учителя въпросът е съвсем друг - за Него философията е живот. Той говори това, което живее и живее това, което говори.

Ако разберете това, ще разберете какво е Учителят. Той в живота е отишел далече, много далече пред цялата съвременна култура.

-    Според Вас излиза, че е паднал от Марс и неговата философия няма нищо общо с другите философии, от никого нищо не е взел, и което казва, никой до него не го е казал!

-    Има връзка, взел е, но там е разликата и това, което Вие не можете да разберете, че Той всичко е приложил, а всяко приложение разкрива съвсем нови неща от света и съзнанието, и най-главното - носи сила.

За Учителя знанието не е излишен товар, то е впрегнато в работа, само се носи и другите носи. За Учителя може да се каже накратко: „Знае и може”. Затова за Него, философията продължава да бъде царица на науките.

Христов слушаше внимателно и често, често поглеждаше Учителя, търсеше по Него отвън да види това, което слушаше.

-    Добре, от този отговор съм доволен, но искам непременно да видя неговото можене и силата на знанието му! - каза Христов.

-    И аз Ви благодаря и поздравявам, господин подполковник! Вие сте действително рядко честен човек! Ще се уверите, че Учителят „може”! И аз не вярвах, но се уверих!

Учителят ще Ви научи на неща, които никой друг не може, ще разтвори пред Вас дверите на един друг свят, съвсем непознат за Вас и другите. Вие вече навлязохте в него.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ