НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

117 Съзнанието на Ницше е тясно ограничено и не вижда връзката между процесите

III. В Кабинета на Учителя ТОМ 33
Алтернативен линк

117. СЪЗНАНИЕТО НА НИЦШЕ Е ТЯСНО ОГРАНИЧЕНО И

НЕ ВИЖДА ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ПРОЦЕСИТЕ


Учителят го изслуша, но продължи мисълта си:

-    Това, което прочетохте от Ницше, не е цялата истина, в него истината е зрънце в куп слама.

-    Изяснете се, господин Дънов - остро забеляза Христов и погледна момичето, без да разбира защо очакваше от него одобрение. После погледна евреина и си помисли, че ако и сега се обади, ще го затрупа с цял куп факти от науката, философията и психологията, които в момента напираха в съзнанието му.

Учителят продължи:

-    Въпреки голямото самомнение на Ницше, неговото съзнание е тясно, ограничено, той не схваща събитията в тяхното движение и цялост, не вижда връзката между процесите.*
[*Ницше проповядва „морал на робите” и „морал на господарите”, проповядва покорност у едните, а в другите - необуздан индивидуализъм.]

Той е кривоглед - криво гледа света! Светът изопачено се пречупва през очите му. На кривогледите му очи, отговаря кривогледо съзнание, изопачено! От там този песимизъм във философията му.

Освен това, неговите мисли, чувства и размишления са повлияни от състоянията, които предизвиква болният му стомах и още много болезнени физиологични и психични процеси, които го карат да гледа по особен начин, субективен начин на живота и света. Теснотата на неговото съзнание е в това, че той не може да отдели тези състояния от истинските, че изкривеното взема за право, не може да отдели правото от кривото, субективното от обективното. Той има много задръжки от чисто чувствен характер.

Момичето възкликна, избликна като извор:

-    Знаете ли Учителю, че Ницше е бил безумно влюбен в Козима Вагнер - жената на Вагнер? До преди това той е бил голям приятел на Вагнер. Цели 11 години е бил луд, веднъж погледа му се спрял на портрета на Козима, и здравословното му състояние се възстановило временно.

Учителят нищо не отговори, само погледна Христов, искаше той да каже нещо.

-    Господин Дънов, щом така говорите, това предполага, че знаете цялата истина. Кажете ми това, което в повече знаете от мене?

-    Ще Ви кажа - кротко отговори Учителят.

В това време евреинът с демонстрация прелисти бележника си, и застана готов да записва. Христов го изгледа иронично, и с кисела гримаса му каза:

-    Какво толкова е казал и казва старецът, че сте се засилили с гръм и мълния да записвате?! Защо не се затичате да извикате стенографи, да не пропуснете някоя глупост?... Като че ли не чухме тази сутрин пък и сега, колко глупости бяха избърборени!

-    Господин подполковник, не сте прав, и аз така мислех и бях по-самонадеян, но бях сломен! И Вие ще бъдете сломен и за всичко, което днес правите и говорите, после ще съжалявате и ще се чудите, как сте могли да мислите и говорите така! Това Ви го предсказвам без да съм ясновидец, понеже съм минал по този път. Ето аз Ви отговарям: всичко, с което не бяхте съгласен, а то е извънредно много, всичко което не знаехте и Ви направи впечатление в Учителя, с това Той Ви превъзхожда. Разбира се, Той не е казал всичко, което знае, това обикновеното, което Ви казва не разбрахте, камо ли да разберете всичко, ако почне да Ви говори за невидимото, което Той вижда. Помислете и ще видите, че имам право.

Но независимо от всичко това, не Ви ли прави впечатление, че Вие днес Го обидихте толкова много пъти - Учителят нито на една Ваша обида не реагира, нито веднъж не Ви обиди! Опитайте се и Вие да постъпите като Него, и тогава ще Ви стане ясно колко повече е от Вас!

Това, което говори Учителят днес, ако Ви го преведа на Вашия език, ще видите колко е велико и красиво, а не глупости! Тъкмо напротив, извънредно умно е! Инък е необяснимо как толкова много хора стоят на студа с часове да Го слушат! Опитайте се да съберете поне десет души, говорете им най-умните неща според Вас, и в идния момент ще се видите останал сам.

Аз съм се срещал и говорил с Бергсон, с Ремке... техните ученици са мои приятели. Елате ми на гости да Ви покажа документи, автографи, списания и пр. Лесно е да се дават мнения, но трябва зад всяко мнение да сте напечатали поне десет страници. Аз съм се срещал с всички известни окултисти: Щайнер, Безант, Ледбитер, Блаватска, Кришна Мурти, говорил съм с Ганди, Тагоре, изобщо основно съм запознат с окултизма и виждам, че има много нещо още да науча от Учителя.

-    Нито Вашите изводи, нито познанствата Ви с изброените светила на окултизма са мярка за мене!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ