НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

9. Тъщата на подполковник Христов е болна

I. В кабинета на подполковника ТОМ 33
Алтернативен линк

9. ТЪЩАТА НА ПОДПОЛКОВНИК ХРИСТОВ Е БОЛНА


Пак се почука. Този път преди да каже: „Да”, подполковникът изруга: „Аман, няма да ме оставят нито минута спокоен! Не мога да си гледам работата! Вече цяла седмица преглеждам!...”

В кабинета влезе с шум червендалест, охранен войник, облечен в нови дрехи. Той застана мирно и почти изрева като бесен:

-    Господин подполковник, разрешете да остана!

Подполковникът повдигна главата си, и чак сега забеляза работника. Веднага го запита:

-    Кога влязохте? Отдавна ли чакате? - Мигновено последва шумния рев на ординареца:

-    Съвсем не, сега влязох!

-    Млък, тебе не питам! Марш навън! - Но ординарецът не се подчини и остана на мястото си, като зарапортува:

-    Господин подполковник, госпожата нареди да Ви доложа и веднага да се върна - имал съм важна работа.

-    Тъй ли? Аз пък ти нареждам да ми доложиш, когато аз ти кажа!

Христов силно натърти гласа си на „аз”. Трябва да отбележим, че подполковникът много често си служеше с личното местоимение „аз”. С това той искаше да подчертае своето царствено себелюбие, още повече, че българският език е напълно разбираем и без употребата на това местоимение.

-    Господин подполковник, работата била важна и затова трябвало да бързам!

-    В къщи има слугиня, нека сама да свърши работата си! Заповядвам ти от днес нататък, никога да не оставаш в къщи! Още сега доложи на фелдфебела си да те върне в частта, от която те е взел! Излез!

-    Господин подполковник, трябва да Ви доложа. Наредил е бащата на госпожата, Вашият бабалък генерал Радойков.

-    Скоро марш! Хитрец такъв! Като, че ли аз не зная кой е бабалъкът ми? Другите войници работят, ходят на учение и са облечени в дрипи и парцали, а ти си цял лорд! В къщи се излежаваш като котарак край печката! Прасе такова! Кой ти даде пак тези нови дрехи?

-    Куртката ми беше тясна, а панталоните широки. Госпожата нареди на господин генерала, а той нареди в интендантството да ми дадат тези нови дрехи по мярка.

-    Веднага да облечеш старите! С тези да не ми се мяркаш!

-    Но тъща Ви иска да съм спретнат, винаги с нови и чисти дрехи - добави ординарецът и се сети, че старата беше болна, затова доложи:

-    Господин подполковник, госпожата нареди да изпратите кола или файтон от фабриката, да закарат тъща Ви в болницата - разболя се внезапно.

Войникът доложи това набърже и изхвръкна в коридора.

Подполковникът беше позеленял от гняв! Извади пистолета си. Продължително гледа след войника, после остави пистолета на бюрото си и заразглежда наново каталога, като си мърмореше: „От кога пък госпожата почна да командува? Това не е било до сега, и няма да бъде и в бъдеще в моята къща! Аз имам право на кола и файтон, а ходя пеш!... Като че ли за тях няма коли и файтони на пиацата? Но искат без пари!... Тежко на този генерал, когото дъщеря му командува! Тежко и на държавата и на армията ни, която има такива генерали! Затова загубихме войната!... Всичко се впило като кърлеж в мършавата снага на държавата, и смучи ли смучи!”


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ