НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

13.5. Защо българите не са свободни?

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

13.5. ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ НЕ СА СВОБОДНИ?


ОЗДРАВЯХА


беседа държана на 13 януари 1924 г.

- В: Дънов, Петър. Двата природни метода : беседи шеста серия.

София, [1924], с. 213-214.


„И които се допряха, оздравяха"

От какво оздравяха? - От всичките свои недъзи. Някои казват: да изнесем Истината! Питам: в какво седи Истината? Хубаво, аз съм съгласен да изнесем Истината. Казва Писанието: „Истината ще ви направи свободни." Всички вестници казват: „Да изнесем тази Истина." Ако действително изнасяме Истината, то според Писанието, тази Истина трябва да ни направи свободни. От 50 години насам вестниците все Истината изнасят, но България още не е свободна. Освен че не е свободна, но още повече се забатачва.

Питам: как мислите, ако сравните положението на България преди 50 години и сегашното й положение, кое е по-добро? Едно време българите казваха: „Слушайте, това е турчин, не му вярвайте, той не е християнин, той ще те коли, ще те изтезава". Значи, в ума си имат една мисъл, че еди-кой си бил турчин, че коли, беси, изтезава. На времето си, това било правото учение. Хубаво, дойдоха българите да управляват. Оправдаха ли се думите им, че турчинът изтезава? - Не се оправдаха.

Казвам: турците не са излезли още от България. И в моите очи, аз мога да определя защо не са излезли. Всичките измрели турци в България, които не са се преродили, навлязоха в българите. Българинът отвън е българин, отвътре е турчин. Духът му е турски.

Между турците имало едно предание, според което правоверните трябвало по особен начин да ги спасяват. За тази цел имало 70 000 камили определени да пренасят умрелите от християнските гробища в турските и обратно. Понеже в гробищата им били погребвани заедно и неверующите и правоверните мохамедани, то вечерно време ангелите с камилите си ходили да пренасят неверующите мохамедани от турските гробища в християнските, и така освобождавали от тях правоверните. Не, на съвременните хора трябва една правилна философия, правилни разбирания!

Съвременният свят се нуждае от едни правилни разбирания за произхода на човешката душа, за проявлението на човешкия дух, за човешката мисъл, за човешкото сърце, за човешката воля. Трябва ни една наука, до която, като се домогнем, да имаме известни резултати. В какво седят тези резултати? - Когато човек се докосне до известни живи природни сили, в него самия, в каквото и да е направление, става един вътрешен преврат."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ