НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2.3. Заради беглеца - осъден на 10 години затвор

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

2.3. ЗАРАДИ БЕГЛЕЦА - ОСЪДЕН НА 10 ГОДИНИ ЗАТВОР


2.3.1. Бяха изминали 20 години от тогава. Беше 1965 г. Аз бях студент. Баща ми работеше като началник склад на „Инжестрой". Беше ме извикал да му помагам, предстоеше му ревизия, и аз трябваше да му броя някои материали. Показва ми няколко сандъци с гайки и бурми, за да ги броя. Аз отказах. Бях възмутен, че ме занимава с такива глупости.

До баща ми стои един от работниците на склада. Каза ми: „Е, тогава щом не искаш, то ела да те запозная с един човек, че да не си идвал напразно." Приближавам се, здрависвам се. Пред мен стои към 50-60 годишен човек, облечен с ватенка, нахлупил ушанка и се усмихва. Аз нищо не разбирам. Баща ми го представя. „Нали помниш, че съм ти разказвал за бягството на Гемето и как оня български милиционер го изпуска, и след това му се надсмиваха, че е бил глупак. Ето това е същия милиционер пред тебе." Аз стоя като втрещен! - „Ама ти ли си?" - „Аз съм." - „Значи подлецът Гемето избяга, и ти трябваше да му изтърпиш присъдата?" - „Да, отсъдиха ми 10 години затвор, и ги излежах до края. Не ме помилваха." - „Как се държаха с тебе?" - „Водеха ме, че съм предател и че съм изпуснал още по-голям предател." - „Баща ми разказвал ли ти е случая с Никола Петков?" - „Разказвал ми е." - „Големи предатели бяха тогава." - „Сега какво правиш?" - „Ден да мине - друг да дойде. Ако седна и си поръчам три кебапчета, половин хляб и една чаша бира - това е денят, който не е минал за мене напразно." - „Да знаеш, че ще те запомня и няма да те забравя! Лежал си в затвора вместо истинския предател." -„Е, нали трябваше да лежи някой за него."

Този случай го описвам заради този милиционер. Още помня очите му! Не ги забравям. А на 12 юни 1946 г., съдът произнася присъда на Гемето доживотен затвор задочно! Той е в Европа и ще се смее на комунистите.

2.3.2. А заради него лежат в затвора десетина човека, включително и един обикновен милиционер, който тогава е бил на пост пред дома му, когато е бил измамен. Хитростта на англо-американците и Гемето струваха десет години затвор за този обикновен човек, и на десетина около него. Подлостта също има цена. А защо Гемето не остана тук и да каже: „Ето ме. Разпъвайте ме на кръст. Аз съм борец за свобода на народа." Но така постъпват героите, а не подлеците. А в Европа Гемето е в състава на задгранично правителство, което чака всеки ден комунистите в България да паднат от власт. Да, но това не става. А те тогава не знаят, че между Сталин, Чърчил и Рузвелт, а след това от сменилият го Труман има споразумение според което България и Източна Европа остава под окупация и контрол на СССР. И всички крият това споразумение, за да заблуждават народите от империята на СССР. А едновременно ги подстрекават недоволните от комунистите да се борят с оръжие срещу тях. Заблуждават ги по предаванията по радиостанциите. И което е най-важното, тук в България им вярваха.

2.3.3. Но след 1970 г., когато чуха, че са ни предостъпили на СССР, всички бяха невероятно възмутени до дъното на душата си! А да не говорим за близките и роднините на над 10 000 убити българи от комунистите след 9.IX.1944 г. А онези към 20 000, които десетки години прекараха по затворите и концлагерите, и половината от тях умряха? И то за какво? За нищо! Затова, че бяха излъгани от Англия и САЩ.

И сега ще направим една проста сметка. През т.н. Отечествена война, Първа българска армия в състава на III Украински фронт, под командата на Толбухин дава 32 000 жертви. Към 10-15 000 са убити от комунистите. Още толкова умират в затворите и концлагерите. Общо към 30 000 човека, а това са 60 000 човека убити от 1944-1970 г. А като прибавим и убитите комунисти от монархофашистката власт 1939-1944 г. - около 5 000 човека, като за всеки убит комунист - партизанин, ятак под списък и срещу подпис са получавали държавна премия и пари. И комунистите след 9.IX.1944 г. ги извадиха тези списъци от архива на МВР. Бяха случайно запазени, не беше им стигнало времето да ги унищожат.

Българският народ от 1939-1945 г. дава 65 000 човека убити за чужда кауза.

Това е равносметката на предателствата.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ