НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1.5. Съдбата на магнетофонния запис на Мария Тодорова

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

1.5. СЪДБАТА НА МАГНЕТОФОННИЯ ЗАПИС НА МАРИЯ ТОДОРОВА


Така че пак през 2006 г. от време на време чувам някой да говори за този запис, но всичко заглъхва, понеже те нямат концепция. Ами каква концепция ще имат, когато този запис не е техен, а е мой запис. А този запис е мой, защото аз съм го осъществил по план и концепция на Оня, Който ме ръководи. А Онзи, Който ме ръководи е Онзи, Който ръководи „Изгревът". А досега са изкарани 23 тома. И аз преди няколко дни приключих материалите с „Изгревът" том XXIV. Това някой да го е правил? Не, не е правил.

И сега, продължаваме по-нататък. Каква следва по-нататък? Преди няколко месеца аз реших да задвижа този въпрос с този магнетофонен запис. И какво направих? Предадох няколко касетки от този магнетофонен запис, който е правен през 1972 г. на Ставри Ангелов, който е син на Ефросина Ангелова - на моите помощници и сътрудници. Той е музикант, завършил Консерваторията. Освен това той е диригент. Преди две седмици защити Докторат. Аз присъствах на тази негова защита. И така, че той е подготвен музикант. И аз какво направих? Аз извадих на ксерокопие Песнарката на Мария Тодорова първо и му я връчих. И казвам: „Ето ти Песнарката." Второ, връчих записите на Мария Тодорова - записи, които аз съм прехвърлил от магнетофонните ленти на касетки. И казвам: „Ето ти касетките. Слагаш ги на касетофон. Имаш оригиналния текст на дадена песен и имаш нейното изпълнение. Искам, като наблюдаваш и сравняваш с оригиналния текст на нейната Песнарка, като слушаш този запис, аз искам това, което слушаш да го извадиш на нотен текст. И този нотен текст след време казвам ние ще го публикуваме заедно с онзи оригинален текст от нейната Песнарка." И той момчето работи няколко месеца, и накрая чувам, казва: „Аз съм го извадил." Казвам: „Извади ли го на нотен текст?" - „Извадих го." И казвам: „Дайте да го видя." И не ми го предадоха, нещо стана, че не ми го предадоха. И мина така може би една година, и ето тука сега преди 2-3 месеца Онзи, Който ръководи „Изгревът" отведнъж се яви и казва: „Този въпрос, трябва не да се разреши, а този въпрос, трябва да се приключи с този запис." И тогава аз извиках Ставри Ангелов у дома, обясних му каква е концепцията - концепция, която е започнала преди 34 години. И му обясних следното:

Че първо: имаме от Мария Тодорова нейната Песнарка от 1947 г.

Имам магнетофонния запис на нейните песни от 1972 г. - това е второ.

Трето: той е извадил нотния текст от пианото.

Четвърто: сега ще трябва да ми извади, да подготви нотния текст и да ми го предаде. И да го извади на компакт диск. Така че аз искам не само нотен текст, но искам и компакт диск.

И следващия етап - аз ще предам оригиналния запис, който е съхранен вече 34 години в мене, който ще бъде прехвърлен в компютър. И от там обработен, и ще се прехвърли на компакт диск, за да може да остане за следващите поколения.

Обаче, аз имам и друг план. А плана е следния: след време, ако е в мое време и ако съм жив дотогава, това нещо ще се отпечати. Как ще се отпечати? Да кажеме, този запис започва с „Фир-Фюр-Фен Тао би аумен". Т.е. първо се намира страницата на Мария Тодорова от нейната Песнарка, където тя е записана тази песен. А аз съм си обозначал страницата. Значи отваря се с. 57 от нейната Песнарка на Мария Тодорова от 1947 г. Там се вижда песента „Фир-Фюр-Фен Благославяй". Изважда се на скенер, това е първата страница. А следващата страница, до нея ще бъде нотния текст, който е изваден от нейния запис на пианото, което аз съм направил през 1972 г. И така ще се отпечати.

Значи, едната страница имаме оригинала от нейната Песнарка от 1947 г., а от другата страна е нотния текст на магнетофонния запис, който аз съм направил 1972 г. И така ще вървят песен след песен, както са записани.

И по този начин ние ще имаме възможност да отпечатиме както онова, което тя е издала в нейните Песнарки, и така както тя е изпълнявала тези песни, така както са записани на пиано.

И накрая, към тази отпечатана книга ще бъде приложен и компакт диска на който е записан целия този запис. И чрез компакт диска, целта е да се съхрани, и целта е онзи, който иска да слуша, който иска да изучава, ще има от едната страна оригиналния текст на дадена песен, в случая на „Фир-Фюр-Фен". От другата страна нотния текст, който е записан от Ставри Ангелов. И трето - има записа на компакт диск на самото лично изпълнение на Мария Тодорова. Ето това е моята концепция.

И накрая ще бъдат включени моите бележки, които аз сега диктувам, за да се знае как е работено, и кой е този, който е движел целия този процес. Така че до края на декември 2006 г., това нещо трябва да се приключи. И в момента, след малко ще разговарям със Ставри, сега е вече 9 часа без 15 минути /20 ч.45 мин/. Ще разговарям със Ставри, за да го подсетя, че това нещо до края на декември, трябва да се осъществи. Т.е. той да подготви нотния текст, да се разпечати в три екземпляра, за да го има на три места - при мен, при него и при Вихър и Ефросина. И след това този текст да бъде изваден на компакт диск, за да се съхрани. И следващия етап - той заедно с Вихър да осъществят прехвърлянето на оригиналния запис, който аз ще им дам чрез компютъра на компакт диск. И по този начин, тази работа е свършена. А кога ще дойде време за печат, това е друга работа.

И друго искам да кажа, че в момента днес докато слушах записите, аз извадих на чисти листове хартия имената на всички песни, които съм записал по дати, и съм отбелязал метричните стойности на дължината на лентата. И така съм ги подготвил в 4-5 листа, за да бъдат прегледни, и съм ги сложил в три папки. Така че аз вече съм се подготвил и този запис, който аз сега правя ще бъде изпратен на Полина в гр. Видин, и тя ще го прехвърли на компютъра, ще го въведе на компютъра. В последствие ще бъде изваден на текст. Аз ще го прегледам. Ако трябва да се добави, ще се добави. И по този начин този материал, който аз диктувам, и тези бележки ще бъдат прикачени към трите папки, за да се знае как е работено.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ