НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

12.4. Наливане от пусто в празно

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

12.4. НАЛИВАНЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО


Веднъж си спомням, беше дошъл един много важен и наперен, и започваше да говори. Борис го слуша, а аз съм отишъл да работя с Борис. И му казвам на онзи, казвам: „Вижте какво, вие изобщо не сте запознати с тези проблеми, а идвате тука и говорите! Първо отидете и се запознайте с тех, но ви трябва 10 години да ги проучите." А оня е 60 годишен, и ми казва: „Абе ти кой си, та ми говориш тия неща?" Казвам: „Чакай малко да ти покажа кой съм." Отивам, изваждам една тетрадка и казвам: „Виждаш ли тука тази тетрадка? Тука има 100 проблема, които аз съм разрешавал. Пример сега, хайде да видиме под номер еди кой си. И аз прочитам проблема, и казвам: „Ето ти един проблем. Какво ще кажеш за него?" Той стои и мига: „Ама аз не съм дошъл за него." - „А, ето ти проблема, кажи сега нещо за него." А той нищо не може да каже, защото той нищо не знае. Казвам: „Добре, за какъв проблем си ти дошъл?" - „Ама аз искам да говоря." - „Няма за какво да говориш. Кажи за какъв въпрос искаш да говориш, за да го намеря аз в тетрадката?" И оня нищо не можа да каже, защото той беше дошъл за общи приказки.

И така бяха те устроени - наливане от пусто в празно! Вие знаете ли какво значи този израз: „Да наливаш от пусто в празно"? Вие не познавате бита на българина, защото живеете в друга епоха. Но аз заварих, когато на каруцата се натоварят три каци. Тези три каци се натоварват, и се закарват на реката. След това се взима едно ведро. А знаете ли какво значи ведро? Това е нещо като кофа, но то се прави от специално дърво, така както е качето и кацата. И с това ведро се пълни кацата. Обаче, кацата в момента е разсъхнала, и не може да задържи водата. И това, което се вкарва в кацата, и се налива с ведрото, то тече. Значи наливаш вода, а водата изтича. Това е наливане на вода в разсъхнала каца. И когато кажат на някого: „Ти наливаш вода в разсъхнала каца", това означава, че ти говориш неща, които изобщо не познаваш, а си говориш така на пусто и празно.

Следващият етап - взимат се трите каци, които са в каруцата и се слагат у реката, и се наливат с вода. Слагат се камъни вътре, за да не ги отнесе водата. И онзи се прибира с каруцата. След 2-3 дена отива, каците вече не са се разсъхнали, те са се напоили. Опънали са обръчите, и са готови. За какво са готови? В каците навремето караха вода и поливаха градините. След това есента в каците се слагаше зеле, кисело зеле. Правеше се кисело зеле, туршии и т.н. Така, че това означаваше този израз: „Да наливаш вода в разсъхнала каца", или: „Да наливаш от пусто в празно." Какво значи? Взимаш ведрото, наливаш пусто, което означава нищо, и след това го наливаш в празно, което също означава нищо. Значи наливаш от пусто в празно. Т.е. не наливаш вода от реката в кацата, а наливаш от нищо в нищо. Ето - аз това нещо заварих. И сега ви обясних, какво значи наливане от пусто в празно. Ако не познавате българския бит и не сте живяли в него, вие няма да знаете какво означават тези две пословици, за които аз ви разказах. Така, че това беше наливане от пусто в празно.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ