НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

5.2. Има бъдеще!

VII. СПОДЕЛЕНИ МИСЛИ ТОМ 30
Алтернативен линк

5.2. ИМА БЪДЕЩЕ!


Има бъдеще за тия, които служат на Бога!
Има бъдеще за тия, които служат на Доброто!
Има бъдеще за тия, които служат на Любовта!

Има бъдеще за тия, които служат на Истината!
Има бъдеще за тия, които служат на Правдата!
Има бъдеще за тия, които служат на Разумността!
Има бъдеще за тия, които са готови да дават.
Има бъдеще за тия, които се жертвуват.
Има бъдеще за тия, които не правят еснафски сметки, които не се продават, не търгуват със своите сили и способности, които не се колебаят, не се връщат назад.

Има бъдеще за тия, които не живеят за себе си: за тия, които са способни да живеят за един идеал, - за тези, които живеят за доброто, за светлината, за красотата, за любовта; за тези, които живеят за своите ближни, за своите братя и сестри, за цялото човечество, за всички същества, за целокупния живот.

Има бъдеще за тия, които не се страхуват, не треперят, не се огъват, не се предават заради своето „бъдеще", за своята „сигурност", за своя пост, чин, служба, за своето място в живота - пред никакъв натиск, пред никакво насилие, пред никакви съблазни.

Има бъдеще за тия, съзнанието на които е пробудено, Които чувствуват връзката си с цялата Вселена, с всеки живот, с Безкрайността: с цветята и тревите, с планините и горите, с потоците и реките, с планетите и звездите, с хората и животните, с ангелите, с великите Същества - с Бога.

Има бъдеще за тия, които мислят.
Има бъдеще за тия, които любят.
Има бъдеще за тия, които вярват.
Има бъдеще за тия, които се борят, които работят, които дават, които творят.

Има бъдеще за тия, които отварят душите си за любовта: за великата Божия любов - любовта към всичко и всички, за Любовта на Слънцето, която създава, която изгражда, която непрестанно дава живот, която твори нови светове, за любовта безгранична, която не дели хората, която не отпада, която не умира; любовта, която вечно живее и вечно расте - любовта на безсмъртието, любовта, която ражда безсмъртие, любовта, която обгръща всичко. Има бъдеще за тия. които предоставят своите сили и способности, своите таланти и възможности, своите дарби, своя живот, в служене на Бога: в служене на Доброто, на Истината, на Любовта! Има бъдеще за тия, които с цялото си сърце, с цялата си душа. с цялото си същество, се посветят в служене на красотата, на един висок идеал, на един съвършен живот. Има бъдеще за тия, които непрестанно се стремят, които правят усилия да станат по-добри, по-разумни, по-силни, по-справедливи, по-здрави, по-съвършени: които желаят само доброто, които не мислят никому зло.

Затуй защото зад тях, като тяхна опора, тяхна подкрепа. Вдъхновител, е Великият Източник на всяка сила, на всеки живот, на всяко творчество, на всеки успех, на всеки напредък - Бог! Затуй, защото е близко - вижда се вече края на злото, на тъмнината, на безверието, на безлюбието, които губят постепенно своите сили за въздействие върху човешкото съзнание, Затуй, защото е дошло времето да бъде изпълнен великия План на Бога за издигане на човека, на човешкото съзнание, на човешкия живот, на една по-висока степен.

И защото тези, които се отзовават с готовност на Божия зов, които с искрено желание и всеотдайност станат съработници на Бога за обновяване на живота, на човека и света, които с непоколебима решителност отдадат своя живот, своите сили, в служба на великото Божие Дело за възтържествуване на Любовта, на доброто, на истината, на разумността и красотата, - върху тях ще се излее Божието благословение.

Те ще бъдат озарени от безкрайната, от вечната Божия светлина,
Те ще бъдат осенени от Божествено вдъхновение.
Те ще бъдат подпомогнати от Божествените Сили: от великите души, от светлите духове, от небесните сили, които ще работят чрез тях, ще творят чрез тях, ще разливат светлина, красота, любов, за всички хора, за всички същества, ще творят съвършен живот - чрез тях.

В техните души ще се влее мощен поток от неизчерпаеми, творчески, духовни, небесни сили; те ще се проявят като работници на новата култура, като гении, обновители, спасители, освободители на човечеството. Те ще станат творци на красота: творци на радост и щастие, на благоденствие, на чудна хармония, на нов живот: на Божествено изкуство, на Божествена наука, на Божествена справедливост и ред.

Те ще станат проводници на Божествените Сили на земята.
Ще светят, ще стоплят, ще озаряват всички.
Защото чрез тях ще се прояви великата сила на Доброто.
Чрез тях ще се прояви Бог.

Те ще създадат истинска култура: култура, в която животът ще бъде свещенодействие, в която животът ще бъде служене на Бога: служене на Доброто, на Красотата, на Истината, на Любовта, служене на по-малките, на по-слабите братя, служене на великия, безкраен, Божествен живот.

Има бъдеще за тия, които се свържат с Безкрайността: с далечните светове, средища на безгранична светлина, на безгранична мъдрост, на безгранична любов, на съвършено знание; средища на великия живот, в светлина и красота, недостъпни, непонятни за сега, за нас, жителите на земята; светове - източници на всяка светла мисъл, на всяко благородно чувство, на всеки потик към доброто, към красивото, към съвършеното, които се раждат в душите, в сърцата и умовете на хората.

Има бъдеще за тия, които се свържат с Бога: с безграничната Любов, с безграничната Мъдрост, с безграничната Сила, с безграничната Светлина, с безграничния Живот.

Има бъдеще за тия, които служат на Бога: за тези, които служат на живота, за тези, които служат на Любовта!

За тия, които се откажат от великия Бащин Завет, от великия Божи Завет; за тия, които се откажат от любовта, от жертвата, от служенето от истината, от правдата, от вярата, от разумността; за тия, които предпочитат да живеят за себе си, в страхливо, жалко ограничение: да не би да нарушат нечий и преди всичко своя покой, своето еснафско материално и душевно благуване; за тия, които се страхуват да излезат, както срещу вековните, така и срещу модерните, нови „съвременни" предразсъдъци, срещу общоприетата, узаконена, тържествуваща глупост, ограничение, тъпост; за тия, които се страхуват, които треперят за своята сигурност, за своите временни постижения; за тия, за които най-важното нещо в живота е да бъдат сити, да бъдат материално задоволени, да бъдат добре поставени пред силните на деня, които и каквито и да бъдат те; за тия, които избират широкия, отъпкания, лесния път, път без особени усилия, без жертви, без препятствия, трудности; за тия, които отхвърлят тесния път - пътя на любовта, на жертвата, на изпитанията; за тия, за които върховното благо - това е тяхното лично благо, неправилно, късогледо, тясно разбирано единствено като материално благополучие; за тях има само един обикновен, сив, посредствен живот, с каквито и външни блясъци и разнообразие да го украсяват; живот, лишен от истински простор, от смел полет, от големи постижения, от истински успехи, от истинско, духовно, всестранно развитие; за тях има деградация, застой, връщане назад, бавно изгасване, потъване в блатото на делничността, на безкрилото ежедневие, на еснафското самодоволство, на тъпостта, на суетата, на пошлостта.

За тях има „модерни танци" - дивашки кълчения, израз и проява на изостанали в еволюцията си същества, израз на архаичен живот, на едно съзнание, което стои много по-ниско от нивото на културната, съзнателна, просветена личност, притежаваща мерило за красота, за хармония, за истина, за правда, за добро; за тях има „музика", която свидетелствува за съзнателно, несъзнателно или полусъзнателно връщане назад, към тъмните дебри на далечното, дивашко минало на човека; връщане към едно съзнание, лишено от естетически, етически и логически норми; към едно съзнание, към едни прояви, които не отговарят на понятието „човек" - същество, което мисли, което съзнава, което разбира, което цени: За тях има ядене и пиене до самозабрава, далеч з ад всяка нормална, естествена граница, което докарва човека, разумното и съзнателно същество, до физическото и душевно състояние на известни всеядни животни; за тях има мощни гуляи, придружени с дивашки, пиянски викове, цинизми, богохулства, падения, свади; за тях има „силна храна" - труповете на убитите животни, което свидетелствува за това, че човечеството, в своето болшинство, въпреки външния блясък на техника, наука, изкуство, култура, все още не е излязло от варварското си състояние, че е далеч още от мисълта, от съзнанието, от решението -да изпълни повелителния закон на Бога: „Не убивай!"

Човечество, което спира развитието си, което се трови, физически и духовно, с месната храна; което си създава ужасна карма - ужасни последици, изразяващи се във войни, катастрофи, катаклизми, следствие от жестокото, масово проливане кръвта на животните, и на целия неразумен, сляпо егоистичен живот; за тях има скъсване с истината, справедливостта, смисъла на живота, за тях има постепенно загубване на всички реални, върховни ценности на живота; за тях понятията: истина, свобода, смисъл на живота, съвест, човещина, истинска разумност, справедливост, постепенно губят все повече и повече своето съдържание, до пълно обезсмисляне, докато се превърнат в празни, кухи, безсъдържателни думи; за тях има загубване на свещеното отношение към живота, към човека, към всички същества, към цялата вселена; за тях любовта, тази велика, свещена, всеобгръщаща, и всеосмисляща стихия, се превръща само в един физиологически акт, само в някакъв първичен зов на плътта, в нещо, лишено от всякакво духовно съдържание; за тях лицата от другия поп стават само средство за развлечение.

За тях животът е лишен от някакъв особен, истински здрав смисъл: Следователно: „След нас ако ще и потоп". Неизбежно, неотвратимо, напълно логично следствие, заключение, извод, за всеки скован от лъжата на материализма ум.

За всички тези хора - млади и стари, бедни и богати, образовани или необразовани, талантливи или посредствени, способни или неспособни, вярващи или невярващи, .духовни" или „светски", за всички, които от лично, себично гледище разбират живота, за всички тях бъдеще, в истинския, в първичния смисъл на думата, подразбиращ един действителен, всестранен духовен напредък, развитие, усъвършенствуване, носещи истинска култура, носещи трайни духовни ценности, носещи постоянно приближаване към идеала на човека, на живота, - за тях бъдеще, в този смисъл на думата, за определен, дълъг период от време, няма.

За тях има връщане назад, връщане към миналото, към отживялото, към назадничавото, към подчовешкото, към животинското, към понятия, образи, преживявания, съответствуващи на изкопаемите от далечните геологични ери.

За тях, за тяхните души, за тяхните съзнания, за тяхните личности, за тяхното „аз", и преди всичко, за тези от тях, които са пристрастени, привързани съзнателно към злото, и не искат по никакъв начин да се откажат от него, за тях има една страшна, огромна, могъща, съдбоносна, катастрофална вълна - вълната, която спира развитието, която отвлича, която отнася назад, която потопява в мрака, в безсилието, в робството, в лъжата, в злото.

Вълната, която в бързо приближаващата се днес „Ликвидация на века", във времето на окончателното определяне на човешката душа. на човешкото съзнание, на човешкото същество - за доброто или за злото, за истината или за лъжата, за любовта или за безлюбието, за единението или за отделността, за вярата или за отрицанието, за Бога или за сатаната - заплашва да погълне, да отнесе в страшните си лапи огромно число човешки същества, да ги провали в бездните на мрака, във „вечния ад на живота", т.е. да ги обрече на многогодишни, като че ли безкрайни страдания, необходими за пробуждане, за просветляване на съзнанието, на което никакви досегашни усилия на доброто не са успели да въздействуват, да помогнат.

Тази страхотна, наближаваща, по-опасна, по-съдбоносна от всичко каквото може да си представи човешкия ум, вълна на злото, от чиито адски нокти трябва да бъдат спасени колкото се може повече наши братя и сестри.

Една велика, неизмерима по значението си. съдбоносна, спасителна акция е необходима. Спасителна акция, която не търпи отлагане. Отлагано е досега много, много, много: години, векове, хилядолетия, стотици хиляди години човечеството упорствува по пътя на злото. Правени са безброй усилия от страна на светлите сили - да се помогне на хората да се възвърнат към истината и доброто. Мнозина са тия, които упорствуват, но нека се борим за тях, нека се опитаме да им помогнем.

Някои от тях ще бъдат спасени само на крачка от бездната. Защото времето наистина е кратко: близък е срока за ликвидация на сметките, за извличане Баланса на милионногодишното съществуване на човека върху Земята, дадена му от Бога, в условията, дадени му от Бога, в свободата, дадена му от Бога - да избира между доброто и злото, между любовта и омразата, между истината и лъжата.

Защото тези, които отрекат доброто, истината, свободата, любовта, тези, които се откажат от предоставените им възможности, които изпуснат Влака, който ще отведе просветналите души към новото, светлото Царство на мира, братството и любовта; тези, които се солидаризират с лъжата, с омразата, с насилието, с тъмнината, със злото - те ще потънат, ще помръкнат, ще бъдат обречени на безкрайни страдания. „Безкрайни" от наше, ограничено, човешко гледище. Схващани така поради тяхната огромна сила и продължителност, в очакване на нова мощна, космическа Божествена вълна. В очакване на нов Спасител, на нова Божествена изкупителна Жертва, за спасяване на падналите, изостанали души от ада на живота, който те сами са си създали; дотогава, докато страданията, със своите мощни огнени вибрации, най-сетне ги пробудят. „Няма завинаги изгубени души" - каза Великият Учител. Тия свещени, обнадеждващи, окриляващи слова на Божествената истина каза Този, който бе пратен от Бога да възвести Новата Ера, да проправи пътя към нея в съзнанието на хората, да ни даде начините, методите, средствата, за да можем да влезем в нея - да ни въведе в нея.

Защото Бог, Който живее във Вечността, Който е създал човешката душа за Вечността, Който е създал непостижими за сегашното ни съзнание: красота, величие, съвършенство, хармония, любов - за тази именно Вечност, която ни очаква, която Той е предопределил за наше велико Наследство, Той не я е създал за вечни мъки, за вечни страдания: няма завинаги загубени души.

Такова нещо може да допусне, да приеме, да вярва в него само едно ограничено човешко съзнание, което е много далеч от правилното разбиране на Бога.

Бог не е фикция. Нито е същество, изпълнено с жестокост, с омраза, с желание да съди, да наказва, да отмъщава. Бог е Вселюбов - велика, безгранична, всемогъща, всеобхватна сила на Любовта, която е създала и поддържа всичко, чийто живот изпълва безграничната Вселена, без която нито човек, нито което и да било живо същество, не би могло да съществува нито за миг.

Бог е Върховната Разумност, Великата Мъдрост, които виждаме въплотени във всички живи организми, във всички процеси на природата, във великите и вечни закони на живота, на света.

„В Бога ний живеем, движим се и съществуваме". Ние сме клетки в Божието тяло. Ние сме малки частици от Божието Всеединство. Животът на Бога изпълва телата ни, душите ни, сърцата ни. Бог е единствената велика, всеобхватна, непреходна Реалност, Всичко друго е временно съществуващо, временна проява на Бога във време и пространство - безкрайното Божие творчество, на което е съдено отново да се върне някога в своя Първоизточник.

Да не вярваш в Бога - значи да не вярваш в живота, във Великата Разумност, която е създала този живот, която е създала всичко; да не вярваш в Бога, това значи да не вярваш в доброто, в истината, в любовта; да не вярваш в Бога. това значи да отречеш всякакъв смисъл, всякакъв Разум, всякаква хармония, план, цел - във Вселената, в живия организъм, в човека, в безграничния живот. Когато, достатъчно е само да споменем названието на новата наука, Бионика, за да разберем, че този план, тази цел, тази разумност, тази съзнателност в процесите на природата, тази целесъобразност, тази велика наука, съществуват, и то - безкрайно, по-велики, по-съвършени и могъщи в сравнение с всичко човешко, в сравнение с всичко, което човек може да си въобрази. Достатъчен е един-единствен съзнателен поглед към Безкрайността, за да разберем, колко сме смешни и жалки с нашите претенции за материалистическо и механистично обяснение на великата действителност, която е пред очите на всички. Да не вярваш в Бога - това значи да престанеш да мислиш, да престанеш да виждаш, да престанеш да чувствуваш -да затвориш съзнателно очите си, ума си, съзнанието си, за безкрайно великата Разумност, която прониква всичко в света, която е написана, изразена ясно, очебийно, върху всеки листец, върху всяко растение, върху всяко плодно дърво, върху всяко животно, всеки човек, всяко същество, върху всичко което ни заобикаля, тук, близо до нас, и в безкрайните далечини, върху всичко видимо и невидимо, което съществува.

Да не вярваш в Бога - това значи да се отречеш от способността си да мислиш, да виждаш, да разбираш; да се отречеш от себе си, да ослепееш духовно - да ослепееш със страшната, много по-страшна, по-опасна от физическата слепота - слепотата на тия, които не виждат Великата Разумност, великата Любов, великата Истина на живота.

А това не би сторил никой разумен, съзнателен, мислящ човек, ако не беше огромната, страшна хипноза на невидимите тъмни сили, които действуват с всички средства върху съзнанието на хората, които са си поставили за задача да държат в мрак, в незнание, в заблуда човечеството, да го отдалечат от Бога, за да могат по-лесно да го тласнат към гибелта.

Но близък е вече края на тъмнината, на лъжата, на омразата, на безверието, на злото. Лъжата ще бъде разобличена. Не ще намери къде да се скрие, къде да се окопае. Истината ще възтържествува. Защото истината не може да остане завинаги скрита, каквито и усилия да се правят за това. Истината не може да бъде потулена, погребана, прокудена от човешкото съзнание, от човешкия живот, чрез разни фалшиво-научни теории, схващания. Будното човешко съзнание, пробудената човешка мисъл ще се доберат до истината.

Истината ще дойде, истината идва вече на земята, всред хората. в такава мощна, всеобхващаща, непобедима Божествена Вълна на която никакви „научни" предразсъдъци, никакви човешки заблуждения не ще устоят. Надига се вече тази вълна. Ние я виждаме. Тя идва. Идва като всеочистителна Буря, която ще помете всички заблуди всички ограничени, тесни, сектантски схващания. всички „научни" и „ненаучни" заблуждения, всички лъжи всички измами, всичко тъмно, зло, спиращо човешкия прогрес, спиращо разширението, просветлението на съзнанието. Истината идва да помете лъжата, да разобличи лъжата, здраво вкоренената в безброй човешки умове, лъжа. тази страшна лъжа, която е приковала човешкия поглед към земята, която е сковала човешкото съзнание - лъжата, която минава за истина, за наука, за последна дума на човешкото знание. Истината идва като мощна, неземна, нечовешка непобедима Божествена Вълна, пред която нищо не ще устои. Защото страданието, идващото велико Страдание, ще подготви, ще смекчи, ще направи да узреят, ще направи годни да разбират, човешките умове, ще сломи упоритите противодействуващи воли в своя велик очистителен огън, със страшната си сила, с огромното си напрежение, ще повиши вибрациите на човешкото съзнание - ще го направи годно да я възприеме.

Няма да минат много години и на земята ще засияе в пълния си блясък великото Божествено Учение. Учението, което съдържа истината, което разкрива истината, което носи живот, светлина, свобода за всички. Което разрешава по съвършен. Божествен начин трудните въпроси на живота, навсякъде, и за всички.

Няма да минат и десетина години и светлината на истината до такава степен ще обгърне земята, човечеството, така властно ще проникне в човешкото съзнание, че на земята, в цивилизования, културния свят. в лъжата на безверието, на отрицанието, на атеизма, ще останат да живеят и вярват само крайно ограничените, закостенели, късогледи, тъпи съзнания. Няма да се намери буден човек, който да не прозре, да не приеме истината.

Лъжата ще остане да живее само в най-изостаналите индивиди, в най-изостаналите племена и общества. И в тия, осъдените, които съзнателно упорствуват на доброто, на любовта, на истината.

Има бъдеще! Има велико бъдеще, има велик живот, има велики постижения за тия, които отворят душите и сърцата си за могъщата Божествена Вълна, която идва. Има безкрайна светлина, безгранична любов, има вечна радост за тия, които чуят гласа на Бога и му се отзоват. Има неописуеми духовни, неземни, нетленни съкровища - свещени, Божествени трепети на пламналите в любовта сърца и души.

Има това, което „око не е видяло и ухо не е чуло" за тези, които отворят сърцата си за Любовта!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ