НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

18. Мир. - В: Братство, Севлиево. Г.13, бр.269, 1.12.1940, с. 1.

VI. ИЗБРАНИ УВОДНИ СТАТИИ НА САВА КАЛИМЕНОВ ВЪВ ВЕСТНИК „БРАТСТВО” ТОМ 30
Алтернативен линк

18. МИР


Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 269,1.12.1940, с. 1.


Има човешки закони, има и Божествени закони.

Има човешка воля и човешко разбиране на нещата, но има също така и Божествена воля и Божествено, висше разбиране на нещата.

Докато в първите - в човешките закони, в човешката воля и в човешките разбирания за нещата - почти винаги стават известни, по-големи или по-малки грешки, то във вторите - в Божествените закони, в Божествената воля и в Божествените разбирания на нещата няма и не може да има абсолютно никаква грешка.

Един човек, едно общество или един народ могат, също така, да се ръководят и да постъпват - особено в най-важните и съдбоносни моменти на живота си - съобразно Божествените, възвишени, съвършени и безпогрешни разбирания и закони, и тогава те ще имат съвършено друг резултат.

А този резултат ще бъде хиляди пъти по-добър, отколкото в първия случай.

Има хора днес, които разсъждавайки чисто по човешки, може би напълно логично (според човешката, ограничена, късогледа и недовиждаща логика) са наклонни да дадат едно бързо разрешение на нашите национални въпроси по стария, погрешен, човешки начин, извор на всички досегашни грешки и на следващите ги страдания за хората и народите.

Тези хора, може би са прави за себе си, от свое гледище, (защото тяхното съзнание е неспособно да обгърне нещата в една по-широка, излизаща вън от границите на обикновеното човешко умуване, област.)

Но да се възприеме тяхното гледище и да се постъпи според него, би било непростима грешка и нечувано престъпление спрямо истинските интереси на нашия народ.

Защото всъщност, законите по които се управлява света, законите, по които се управлява живота на хората и народите, не са човешките, а са Божествените закони.

Има една друга Воля, има една друга Сила, която стои високо над всички световни, земни сили. И именно тази Воля, тази свръхземна Сила ще разреши в края на краищата всички днешни международни и социални проблеми, а не която и да било друга земна сила.

Защото всичките тия земни сили, които понякога дори могат да ни плашат със своята страхотност и величавост, не са нищо друго, освен марионетки, освен послушни оръдия в ръцете на тази именно неземна Сила, и могат да действуват само в рамките и възможностите, които Тя им дава.

Следователно, ако ние решим на всяка цена да изпълним Божествения закон, ако ние вървим, без да се отклоняваме по пътя, който ни се сочи Отгоре, ако ние запазим мира, тогава ние няма защо да се страхуваме от никаква световна, земна сила.

Бог е, Който взема, и Бог е, Който дава!

Фактически, ние няма защо да очакваме от никой друг нищо. Защото ще повторим, всички земни сили са само послушни оръдия в Неговите ръце, чрез които Той може да ни даде или да ни вземе нещо, в зависимост от нашето поведение.

Това, което е наше, не може да не бъде пак наше. Но ако ние постъпим по човешки (според ограниченото човешко съзнание и разбиране), ако ние поискаме насила да си вземем своето, то ние можем пак да опитаме камшика на Божествения закон или, най-малкото, да изгубим Божието благоволение и подкрепа. Ако обаче, ние постъпим по божествено, според Божествените разбирания и закони, ако ние оставим в ръцете на Бога -Той да въздаде Правда, Той да разреши спорните ни въпроси, то тогава вместо едно, ще получим хиляда.

Защото Бог взема едно, а връща хиляда на тоя, който слуша волята Му и върви по пътя Му. (Нека това не се разбира само в чисто материален, земен смисъл).

Крилото на Бога е разперено днес над нашата страна и нашия народ. Това, което е наше, ще бъде пак наше. БОГ ЩЕ НИ ГО ДАДЕ!

Ако, обаче, ний с нищо не нарушим волята Му и не престъпим законите Му, освен това, което ние днес искаме, Той ще ни даде още нещо, хиляди и хиляди пъти по-голямо и по-велико!

Божията благодат е несравнима!

За човешкият ум, тя е дори непонятна!

Да бдим, да не изгубим Божието благословение, което днес е разперило белите си гълъбови криле над страната и народа ни!

Мир!

С. Калименов



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ