НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

54.3. Писмо на Сава Калименов до Михаил Краев - гр. Оряхово, 22.12.1931

II. ПОВЕСТВУВАНИЯ ЗА ВРЕМЕНА, СЪБИТИЯ И ЛИЧНОСТИ ТОМ 30
Алтернативен линк

54.3. ПИСМО НА САВА КАЛИМЕНОВ ДО МИХАИЛ КРАЕВ

- ГР. ОРЯХОВО, 22.12.1931 ГОДИНА


Драги Михаиле,


Получих писмото, също и сумата 200 лв. и благодаря за подкрепата Отбелязах си вече новия списък, който си ми изпратил. От групата не съм получавал материали за печат, освен от Кадиев, някои негови работи бяха /в началото на есента/ за хрониката и там се предадоха с няколко думи, а също и статийката за есперанто в 42 брой с подпис - Стефан - е негова. По въпроса за подкрепа на вестник „Братство", положението е такова: той се крепи благодарение на това. че за работа се плаща съвсем малко. Ако се работеше както чужда работа, с досегашната си подкрепа той не би могъл да върви Но все таки той се подкрепя. Разбира се. нужно е да се потърсят нови средства.

Вестникът би трябвало да излиза в двоен формат /като Свобода. Зорница/ и за да се печати седмично. Това при сегашните условия лесно не може да се постигне. Мене ми е необходима по-голяма машина, за да го изкарвам в по-голям формат. Даже и сегашния формат печатам на два пъти. Имам желание да си набавя една по-голяма машина /макар и използвана/, но кога и как още е неизвестно. Оферираха ни скоро машина употребявана и поправена от 50-80.000 лева. но...не тъй лесно могат да се намерят пари, а при това и помещение за целта нямам. Тук работим кажи го, в една нехигиенична, тясна дупка, без осветление /слънчево/ северозападно изложение. Ще гледам, ако Бог помогне това лято поне да направя една барака в двора за работилница, та след това ще мога да мисля и за машина. Имам много неудобства тука. Дано с течение на времето постепенно се премахнат, за да може да се развие по-широка и усилена работа.

Аз от много отдавна живея с един план за организиране тук на една земеделско-печатарска комуна, всред природата, ще имаме лозя, овощни градини и т.н., а също и печатница, която ще бъде главната част на стопанството. Ще може да се издава /ако имаме такава машина/ голям редовен седмичник, всякакви други книги, брошури, беседи /на български, есперанто, а може би и на други езици/. Но днес положението ми е твърде тежко и планът е твърде далеч от осъществяването си. Тука има едно чудно хубаво място за тази цел, високо над града, над всички лозя към върха на Крушевския баир /или планина/ под скали, и вълшебен изглед на цялото севлиевско поле и най-красивия [до ден] Балкан. Ако нявга можеш да дойдеш до Севлиево, ще те разведа и покажа какво нещо може да стане тука, но ... сега още сме слаби. Какво можеш да кажеш по този план от части по разпространението и подръжката на вестника. Не ще ли бъде добре и по-лесно осъществимо, ако с реализирането на този план се заеме [....................] на група, доколкото това е възможно Досега не съм говорил на други от групата за него освен на братята от Бургас и на Йова и то отдавна /понеже аз живея с него от редица години/, но сега ми хрумва мисълта да направя едно по-подробно изложение и да го изпратя до членовете на групата - нека тяхната мисъл да работи в това направление и да се извършва строежа в умствения свят, поне.

Голяма дейност може да се развие тука, но ще трябва да се справя предварително с редица външни и вътрешни пречки. Така или иначе, малко по малко, все напредваме струва ми се.

С братски поздрав - Сава Калименов

Кажи си мнението по писаното от мен.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ