НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8.2.1.4. Авторството на снимките в „Изгревът”

8.2.1. Книгата “Изгревът на Бялото Братство - пее и свири, учи и живее”. ТОМ 26
Алтернативен линк

АВТОРСТВОТО НА СНИМКИТЕ В „ИЗГРЕВЪТ"


1. Приложените снимки в поредицата „Изгревът" от том I - XXIV са от различни фотографи. Получавах лични снимки от отделните автори, за да документирам, че ги е имало, а не са измислени. С големи обяснения и убеждаване от моя страна, те предаваха и по някоя снимка. Но в повечето случаи ги задържаха: „Много ми са скъпи като спомени!" Казвам: „След години няма да те има на Земята, и твоите наследници всичко ще изхвърлят и тогава няма да те има в историята Изгрева." - „Ти ме заплашваш!" - „Ще си го провериш по-късно." И затова към някои автори няма достатъчно снимки. Вината не е моя. А на онези, които ги ръководеха отвътре.

2. При приложението на снимките отначало нямах опит и знания ипомествах по 1 -2 снимки, а други оставаха. Сега съм се поправил и всички снимки по автори са сложени в пликове и в отделни папки, надписани с имената им.

3. На много от снимките, направени на Изгрева, на Рила и на други места не знаем имената на фотографите. Някои са сполучливи, други не са добри, но това е документален архив. Пример: виж „Изгревът", том XXIV, снимки 50-63 за събора 1926 г. на Изгрева.

4. Васко Искренов - за него виж в „Изгревът", том III, с. 97, „Изгревът", том VII, с. 498-522, с декларация да ползувам снимките на с. 522.

Виж в том XXIII, с. 875 копие от завещанието му с неговия почерк.

А снимките за Васко, виж „Изгревът", том XXII, снимка 110;. том XVI, снимки № 26 и 27

Васко Искренов е най-добрия фотограф. Неговите снимки са най- добри, проявени са на специална хартия и веднага се познават, а отзад е сложил името си - Васко Искренов. Има различен формат. Така че аз имам разрешение да ползувам неговите снимки в „Изгревът". Ще дойде време да правим албуми за „Изгревът" и авторството на снимките му ще бъде посочено.

5. Пеню Ганев - за него виж „Изгревът", том XVI, който е за него самият. Снимките в този том са правени от него, както и в „Изгревът", том XVII в отдела за Елена Хаджи Григорова от с. 1-325. А снимките са от № 1 до № 65.


Аз съм работил с него. Всичко е описано, а сега съм подготвил фотоизложба с 48-50 снимки от 30/40 см за оисветени на него концерти през 2011 г.

Имам разрешение от Пеню Ганев и от сина му Петър Ганев. За мен те са сполучливи. Вихър Пенков отдели много време и труд - сканира, обработи, извади и ламинира снимките за изложба.

6. Любомир Лулчев - той е бил военен фотограф, понеже е бил военен летец. От него се е учил да фотографира Пеню Ганев. Виж „Изгревът", том XVI, с. 95. За него аз съм издал цял том от „Изгревът", том XX със 75 снимки, в които той участвува. Материали за него има в „Изгревът", том XXI от с. 4-499. В „Изгревът", том XVI, снимки № 16-22 на Бивака в София, са на Пеню Ганев.


Така че той е представен в „Изгревът", и аз имам неговото разрешение да публикувам снимките му. А кои са те - днес никой не знае. Вероятно по-късно ще бъдат уточнени от мен, когато правя албумите за „Изгревът".

7.  Д-р Иван Жеков, той е снимал много хора на различни места. Имам снимки, на които никой не може да посочи кои са тези хора. Имам и негативи, като някои от тях са разчетени. Това на никой не му трябва и не може да му влезе в работа. Аз имам право от него да публикувам негови снимки. Какви са доказателствата? Вижте какво съм публикувал за него.


За д-р Иван Жеков е записано в „Изгревът", том I, с. 121; том V, с. 484-487. И в „Изгревът", том XXIII от с. 205 до 505 съм публикувал негов материал и снимки от № 17 до № 48. Малко ли е това? Дори е много.

И за Юрданка Жекова има в „Изгревът", том VII, с. 584-595 - спомени от нея, записани от Цанка Екимова , а от с. 596-627, записани от Радка Левордашка. Направил съм въз основа на този материал и 2 концерт-рецитали на 29 януари 2005 г. и на 19 февруари 2005 г., които са издадени на 4 компактдиска и са публикувани на интернет страницата на „Изгревът". А това е вече много!

Така че за него всичко е направено от мен и с това имам неговото разрешение да публикувам снимките му. На всяка негова снимка имаше отзад печат: „Фото Д-р Иван Жеков - запазено" Ето аз съм го запазил за следващите поколения. Някой друг да е направил това?

8.  Жорж Гигов Кьосев

Спомените на жена му се намират в „Изгревът", том VI, с. 471-501. А за Жорж, на с. 501-503. Но тя не пожела да даде нито една снимка. Синът му Гриша беше женен за рускиня. Тя се разведе с него и отмъкна всички негативи и снимки в СССР. Всичко изчезна. Аз съм намерил 2 снимки, на които тя е заснета с група приятели и ще ги публикувам, когато му дойде времето и ще отбележа, че са за нея, автора от том VI, с. 471-501.

9. Иван Калканджиев е от гр. Сливен. Той е бил учител, но уволнен като дъновист. Започва да се занимава с фотография и от него имаме много снимки за първите братя по съборите, от Айтос и от други места. Неговите снимки са най-добрите, защото той ги е заснел отблизо. Така неговите стъклени негативи, от които извадихме, са най-хубавите снимки на Учителя от екскурзиите на Бивака. От тях направих фотоизложба от 40 снимки - 30/40 см, и бяха представени на 2 концерта, които направихме за Бивака. Те бяха на 26 март 2005 г. и на 24 юни 2006 г. Те са издадени на 4 компактдиска и са пуснати в 1-я комплект, а са качени и на интернет страницата на „Изгревът". Проверете си ги и ги прослушайте.

Снимките му ще бъдат включени в албума за Учителя. А за Иван Калканджиев от Сливен, ще разкажа когато правим специален том за д-р Миркович и приятелите от гр. Сливен.

Аз имам разрешение от дъщеря му Маргарита Калканджиева да ползвам снимките му.

10. Елизер Коен - На няколко снимки го виждаме, че се движи с фотоапарат. (Виж „Изгревът", том XVIII, снимка № 18).

За него са написани много неща, които са приятни и неприятни. За него виж „Изгревът", том IV, с. 505-506; том VII, с. 208-292 - изповедта на Гради Минчев. Той публикува много статии в „Житно зърно". Има го на много снимки. (Виж „Изгревът", том XVI, снимки 26 и 27). Оженва се за латвийката Мариана. (Виж „Изгревът", том XIV, снимки 25, 26 и 27).

След заминаването на Учителя Дънов на 27.XII.1944 г., той се преобръща, става враг на Учителя и на Братството. Нарича Петър Дънов фашист и, че е закрилял фашистите. А за едно такова определение тогава се отива в концлагер, 10 години затвор, а понякога и на разстрел. Разболява се от рак на черния дроб и умира. А Мариана продължава да воюва срещу Братството. Та според него Петър Дънов бил фашист и закрилял фашистите.

Няма що - това е картинката ни в България. Има всичко. Тук е Рая и тук е Ада.

11. Незнайните фотографи

Те са много, останали са безименни. Не знаем нищо за тях. Но за тях се знае в Невидимия свят за това, че са заснели живота на Школата на Учителя Дънов и Неговите последователи. Благодаря им!

Благодаря на фотографите, които бяха заснели съборите на „Изгревът" в София през 1926 г. Виж „Изгревът", том XXIV, снимки от № 49-63. Открихме снимките след 20 годишно издирване. Успяхме!

12. Ето отговорът на онези, които говорят защо аз публикувам снимки, и кой ми е разрешил. Показах ви кой ми е разрешил. Освен лично фотографите, работата на които съм свършил и съм ги оставил в „Изгревът", но имам разрешението и на Онзи, Който ръководи „Изгревът".



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ