НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4.5. Писмо на Анина Бертоли до Олга Славчева (8.11.1954, Париж)

4. ПРИЯТЕЛИТЕ НА ИЗГРЕВА ТОМ 26
Алтернативен линк

ПИСМО НА АНИНА БЕРТОЛИ ДО ОЛГА СЛАВЧЕВА


8 ноември 1954, Париж



Публикувано изображение



Публикувано изображение



Париж 8-XI-1954


Мила Олге,


Получих твоето писмо, четох го с внимание. Всички новини за Изгрева ме винаги интересуват и заедно с вас скърбя или се радвам. Зависи от случая. Радваме много, че събранията се масово посещавани, че има нови кандидати за ученичество; но колко от тях ще станат истински ученици? Трябва много постоянство, търпение и безмерна любов.


Тука на запад има много окултни и духовни школи, но хората нямат търпение и постоянство, искат бързи резултати.


Радвам се, че майка ми е добре, не бях получила от дълго време от нея писмо, малко се безпокоях.


И ти там, както аз тука си печелим хляба с иглата. Не напразно Учителя беше дал за задача всеки ученик да има един ръчен занаят, Той знаеше, че ще ни е нужен.


И аз това лято не съм ходила никъде, прекарах го в Париж, В неделя се събирахме в Парка St Cloud за да играем паневритмия. Всяка година от 22-III до края на месец септември любителите на паневритмията се събираме в парка St Cloud, най-високото място от околностите на Париж и играем с боси крака върху росната трева всред красива природа, малко по-малко групата се увеличава, расте; аз свиря на цигулка; надявам се тази година да създадем оркестър.


Две издателства са напечатали малката паневритмия с думи и предговора „Думи от Учителя върху паневритмията". Напечатано е второ издание "Dans le Royaume de la Nature Virante". Също се печатат от две отделни издателства брошури с всекидневни мисли за медитиране, извадени от Учителювото слово. Много се харесват и вършат своята конструктивна работа, четейки всеки ден по една мисъл и размишлявайки, лека полека в четеца почва да се образува нова мисъл и един нов по- широк мироглед върху живота. По такъв начин Словото се разпространява съвсем чисто, направо от извора без прибавки и лични тълкувания.


Всичко това благодарение на баща ми. Истинска градеща работа се върши само от нас. Всичко друго е прах в очите.


Много ме чудят всички приказки, които се разпространяват на изгрева за Михаил. Забавих се с писмото именно за да събера някои сведения за него, защото тук, в никое духовно общество не се говори за него, никой нищо не знае. Но с положителност се знае, че не е в Париж. Интерниран е някъде в провинцията, забранено му е да държи сказки (присъдата му беше такава). Михаил е много компрометиран и във всички сериозни духовни среди има лошо реноме, наричат го мага Иванов. На времето си печатил и разпространявал само свои беседи, а всички Слова на Учителя печатани на френски език и изпратени му за да ги разпространява, той ги държал скрити в тавана си. Това ми е казано от хора, които са били много близки с него. Знам много други неща, страшно компрометиращи от съвсем близки до него на времето си хора, но по-добре да не се говори за тях, те са кал.


Болно ми става като чувам, че на Изгрева се занимават с такива празни приказки и се чудя кой може да ги разпространява, как може да се допуска мисълта, че школата и учениците на Михаил са по-добри от Учителювите, това е цяло светотатство.


Вие, които знаете какво е говорил Учителя за Михаил в една съборна беседа държана в град Търново в 1922 год. Тия които говорят такива глупости са от неговата школа, неговата ложа.


Ние тук сме като барабанджий, които вървят напред за да разгласят, че един велик Учител е слязъл на земята и оставил едно велико учение. Но школата е там. Имайте пред вид, че щом ще има възможност, всички които са чули за Учителя (а те са много) ще дойдат там да видят това братство, тази школа, който Той остави, те очакват да видят нещо съвършено, истински ученици на такова голямо Учение. Вие имате една голяма отговорност, от вас очакват да видят истински ученици на школата на Бялото Братство, ще се иска много от вас, защото много ви е дадено. Едни ще дойдат пълни с ентусиазъм, други с критично око, ще бъдете разгледани с микроскоп.


Баща ми е ходил в едни духовни братства в Холандия, Швейцария, казва че външната организация е много добра, чиста, спретната, богата обстановка, съвършена организация, но духовния материал беден, не може да се сравни с това безмерно съкровище, което Учителя остави. Техните шефове знаят за Учителя и за Неговата школа в София - с нетърпение чакат да дойдат да видят Неговите ученици и Изгрева, от вас зависи да прославите името Му.


В нашата група нямаше никакви евреи, пък да допуснем, че има, какво лошо от това?


Мъчно ми е за Паша, за гдето зрението й не се е още подобрило, писах им, но нямам отговор.


Сега бих искала някои подробности върху някои движения на паневритмията!


Първо упражнение пробуждане пръстите на ръката са свити като юмрук върху раменете или с върха на пръстите се пипат раменете?


При упражнението „Изгрява слънцето" като се изговарят думите „праща светлина", дланите на ръцете гледат нагоре или към земята?


Упражнението „Хубав ден". Когато се пружинирва с единият крак, другият остава винаги във въздуха или пипа от време на време с върха на пръстите земята?


Когато вътрешните ръце се хващат докосват ли се с лактите?


Питам тия подробности защото ми са нужни и за да няма препирни отговори ми поне за тях веднага.


Поздрав на Паша и Аня.


Целувам те сестрински


Анина


P.S. Много здраве от баща ми.


P.S. При движението красота, при залюляването, крака дига ли се от земята?


Мисля, че движението подвижност не е пълно, липсва точката където се прави стъпка с кръстосване на крака в страни.


Запознаване. От точка едно се минава в точка 4, т.е. веднага има обръщане кръгом.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ