НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

80.А. КОЙТО СЕЕ ВЕТРИЩА, БУРИ ЩЕ ЖЪНЕ (бр. 22, 9.VI.1930 г.)

ТОМ 21
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Поука' в текста.

80.А. КОЙТО СЕЕ ВЕТРИЩА, БУРИ ЩЕ ЖЪНЕ

(бр. 22, 9.VI.1930 г.)


(В. „Ратник на свободата”, бр. 22, 9.VI.1930 г., София, стр. 2)



Преди 2000 години Исус Христос каза тези велики слова и въпреки че всички се кичим с името „християни”, не ги изпълняваме.

Някога, когато на фронта бяхме и народът там и тук тънеше в мизерия и търпеше оскъдици, тогава се стекоха така условията, че войниците хвърлиха пушки и обърнаха гръб на противника и дойдоха да търсят противника край София. Обявиха Радомирската република с председател Ал. Стамболийски, с главнокомандующ Р. Даскалов. Те посяха ветрища и трябваше да се чака, че ще женат бури. Нашите политически водачи не взеха поука от това и министър Буров и други шефове и шефченца на партии почнаха да правят митинги, конгреси, из Търново да заявяват, че през трупове ще минат, но властта ще вземат и усмихна се щастието на Сговора и Сие (всички стари партии) и смъкнаха Стамболийски, посяха ветрища и пр.

Днешната опозиция тръгва по стар път пак с митинги, Варна откри борбата против Сговора, почват да сеят ветрища, ще се женат бури.

И ние може би не одобряваме управлението на Сговора, но ний питаме тези господа бивши боляри, които ни донесоха такива катастрофи и страдания: какво ни дадоха те, когато бяха на мястото на Сговора? Що нови ни носят днес? Измениха ли се те, след като народът ги изгони от управлението? Забравиха ли кражбите, рушветите и канските пискания на народа от тях? Забравиха ли сладките си приказчици, които си казаха едни други преди (който не вярва, да разгърне книгата на Омарчевски)?

Този ли е пътят за вземане властта?

Не сеят ли ветрища и не ще ли женат бури?

Това ли е най-важното днес за България?


(следва)



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ