НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6. ПОБОЯТ НАД УЧИТЕЛЯ ПРЕЗ 1936 Г.

ТОМ 8
Алтернативен линк


6. ПОБОЯТ НАД УЧИТЕЛЯ


ПРЕЗ 1936 Г. Той съвсем не беше инсцениран от двореца както го  описва д-р Методи Константинов в "Изгревът", том IV, стр. 503, ред 5  отдолу. Истината е следната: Учителят е казал на Лулчев да не се слага  Цанков за министър-председател. Лулчев го предава на Царя и с никого не  споделя. Лулчев влизаше от задния вход на двореца без много шум, за да  запази анонимността, че няма връзка с Царя, а и Царя го наричаше моят  "таен съветник", която тайна продължи няколко години. В кафенето на  стария представителен хотел "България" се събираха хора от различните  политически групировки и известни бивши и настоящи държавни мъже.

Братът на Любомир Лулчев се казваше Андро Лулчев,  бивш офицер от войната 1915-1918 г. с много ордени за храброст,  невъздържан и буен мъж, председател на Македоно-одринскатото опълчение,  при разни коментари в кафенето, на кого ще се даде властта, избухнал  иказал: "Бати няма да позволи да се даде властта на Цанков". След като  Цанков не получи властта, няколко Цанковисти, пияни отиват с кола да  търсят Лулчев, но попадат на Учителя. Най-близкия помощник в домашните  работи на Лулчев - Йордан-шофьора записва номера на колата на  побойниците, тича при Любомир Лулчев. Лулчев се свързва веднага с  генерал Кирчев - директор на полицията, който изнамира побойниците, води  ги при Учителя и казва на Учителя: "Да ги сложа ли в един чувал и да ги  смачкам вътре?" Учителят казва да ги пусне и Кирчев ги освобождава.  Учителят само казва на побойника: "Аз ти прощавам, но моли се Бог да ти  прости!" Това всичко го зная от Любомир Лулчев, нали съм от групата  "Упанишади".

А за Андро Лулчев искам да кажа още нещо. Андро  беше избран за депутат през 1942-44 г. Той беше много смел в  изказванията си в парламента и тъй наречените Цанковисти не му простиха.  Въпреки неприкосновеността от депутатския му имунитет като народен  представител, при едно негово пътуване към Плевен, го хващат, вкарват го  в някакво полицейско управление, жестоко го бият, строшават му ребра, и  след това с кола го закарват някъде към Реброво и го изхвърлят в  канавка още жив. Предполага се, че хората на Цанков са организаторите  също и на този побой. Налага се да бъде лекуван в Искрец - Санаториума,  където умира 1944 г. Драматични развръзки за лица и исторически събития.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ