НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

78. ЯЙЦЕТО, КОЕТО СЕ ИЗМЪТИ

СТОЯНКА ИЛИЕВА ТОМ 8
Алтернативен линк


78. ЯЙЦЕТО, КОЕТО СЕ ИЗМЪТИ


Бяха ми дошли у дома на гости брат и сестра,  които току-що се бяха оженили. Като ги видях да влизат, възкликнах: "Ей,  какво нещо е да влезат млади хора, те носят младост и живот". Те се  усмихват и съобщават, че са се оженили. Казвам им: "Свърши се. Вие вече  не сте брат и сестра. Братството ви изчезна". "Ама как така, ние сме  решили да не се отклоняваме от Словото на Учителя." Съпругата му като  идваше на времето като момиче водена от баща й винаги беше елегантна, с  едно таке "ала франсе". Обръщам се към брата: "А ти какво си решил да  правиш с нея?" "Искам да я направя добра съпруга." Аз съм изненадана.  Оглеждам ги и двамата. Виждам, че са заблудени. "Искам да ви кажа  няколко думи. Не търсете щастието! Ако живеете в хармония и  разбирателство, това е най-голямото щастие, което човек може да го  постигне на земята". Те мълчат и се усмихват. Младоженци са, сега се  усмихват, но после ще видим.

Мен винаги ме интересуваше темата за човека.  Въпросът за отношението на мъжът и жената не ме вълнуваше. Аз търсех  човека дали ще го срещна в мъжа или в жената. А дали ще го намеря в мъжа  или в жената за мен също  беше без значение, защото аз търсех истинския човек. Наблюдавах ги тези  млади. Какво ще остане от тях след години? Ще оставят ли спомен и следа  от себе си? И къде ще го положат. В сърцата и умовете на своите  съвременници като следа или на нашето поколение, което си отива като  спомен. Или в идното поколение като спомен или в другото, като следа. Аз  затова съм, за да размишлявам. На третия месец идва младоженецът и ми  съобщава: "Съпругата ми избяга заради другиго, поведена от баща си. Взе я  и си я отведе у дома". Аз скочих и викам: "И какво става накрая от вас?  Нито семейство, нито брат, нито сестра". Той вдига рамене. "Аз  продължавам сам. Аз ще си бъда брат, сестра, съпруга и всичко." "А дали  ще издържиш?" Той стои пред мен и кима утвърдително.

Веднъж на Рила Учителят беше седнал на една  скала, представляваща голям заоблен камък приличащ на голямо от няколко  метра яйце. Яйце на великан. Приближих се до Него. "Тука в този камък  седи, затворен е един дух, който на времето гонеше богомилите." Оглеждам  камъка. "Учителю, както виждам, камъка е много голям и вероятно духът в  него дето е затворен е също голям. Какво ще стане ако този дух излезне  от камъка?" "Аз затова съм седнал отгоре, седя повече от половин час и  го мътя. Трябва да се измъти и сам да счупи черупката си и после да  тръгне като кротко, жълто, пухкаво пиленце." "А като порастат тези  пиленца какво ще станат?" "Е, това ти ще провериш!" Минаха десетки  години. Онова, което беше в камъка се измъти, само си проби черупката с  клюна, излюпи се като пиленце, порасна и с човката си след време изкълва  главите на всички ни и сега не знаем какво да правим и до къде ще  стигнем. Пък си казвам, нали Учителят измъти това пиле, значи накрая  трябва да бъде и да се случи така както Учителят го е предвидил. Говоря  за това и за онова, което се излюпи след заминаването на Учителя. И  което изкълва наоколо всичко подред, че не остана нищо от Изгрева.

Този случай го разказвам, за камъка и за  затворения дух в него, защото като дойде братът и ми разказа, че младата  му булка е избягала на третия месец заради другиго, му казах: "Не бой  се, дошло е време духът да се излюпи и сам да пробие черупката си.  Остави я да ходи по белия свят. А ти запомни случката, кога Учителят е  седял върху камък и е мътил размирен дух, за да се излюпи накрая. Запиши  го и го разкажи на останалите. За поука и назидание".

Той седи, слуша ме внимателно и всичко си  записва. Дано това гдето записва да излезне някога наяве за поука на  останалите поколения след мен. Дано. А после ще видим как ще се развият  събитията.




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ