НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.12.5. Няколко думи до румънските българи.

ТОМ 35
Алтернативен линк

6.12.5. НЯКОЛКО ДУМИ ДО РУМЪНСКИТЕ БЪЛГАРИ

„Какво добро може да очаква нашия народ от Доротей?“

„Злото не може да се изкорени с решението на Българския

черковен въпрос“

В: Свобода (Букурещ). Г. 1, бр. 25, 30 април 1870, с. 194.

... Нима българският черковен въпрос не щеше да бъде решен още преди двайсет години, ако да не бяха турците? Нима българите не решиха тоя въпрос още в онзи ден, в койро се решиха да изгонят гръцките кесиджие и да съставят свой народен синод? Освен това, каква полза има българският народ от решението (от днешното решение) на тоя въпрос? - Нещо повече, освен, че до днес го е бил, глобил и пил му е кръвта Григорий, а от днес ще да го бие и да му пие кръвта Никодим.

Такива епископи, какъвто е Доротей ще бъдат гнуснави и под скиптъра на патриархът, и под короната на българския синод, защото както Григорий, така и Никодим ще да бъдат български архипастири само тогава, когато тие са аресат на обер-прокурорът, т. е. на Али паша или на султанът.

Какво добро може да очаква нашия народ от Доротей? Нима на народът ще бъде по-добре, ако Доротея се изпрати в България от българския синод, а не от патриархът? - Не, както щете, а злото не може да се изкорени с решението на българския черковен въпрос, това зло може да се изкорени само тогава когато се изкоренят из помежду нас и фанариотите, и турците.

Българската народна ерархия треба да бъде съвсем независима, т. е. да не зависи ни на един косъм ни от Али-паша, ни от патриархът, защото в противен случай тая ерархия, ще бъде не българска, а турско-фанариотско-българска. Българският синод треба да се подчини само на българския народ и повече на никого. Българската народна ерархия само тогава може да се нарече народна, когато народът сам захване да си избира архипастири; а не да ги назначава Али-паша. ...

Цариград, 1870.

Април 17

От Българския революционен

комитет в България


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ