НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.1.2. Българските ученици в Бебешкото френско училище.

ТОМ 35
Алтернативен линк

6.1.2. БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ

В БЕБЕШКОТО ФРЕНСКО УЧИЛИЩЕ

В: България (Цариград)431. Г. 1, бр. 35, 21 ноември 1859, с. 138-139.

рубрика: Изглед на българските работи

Почти преди един месец ние съобщихме на нашите читатели, че в Балкапан, няколко Българе, на които войводата е един хаджия Търновец, правяха интриги, писаха писма, разпращаха манифести, насам на татък, за да нагрозят Бебешкото училище432 и да извадят нашите българчета, които следват тия курсове и приимат твърдо възпитание. От тогава до днес интригите им се вършеха и ние чакахме да видим краят им.

Прочее с последния си лист „Цариградски вестник“ ни известява, че тия неприятели на нашите съотечественици срещнали препятствия в интригите си. Защото ето, според нашият събрат, отговорът, когото те приели от управителът на Бебешкото училище и когото ни излага с едри слова: „Тескере на г. Цанкова треба да ми донесете, инак не бива.”

Истина да кажем - и сякой може да съди - тия няколко души тържествено докладват добрият чин, добрата нареда, изрядното управление, които владат в Бебешкото училище. И това волно или неволно признание от страна на гонителът, е едно блескаво свидетелство за доброто внимание, което Бебешките учители имат за възпитанието на децата.

Но има още повече. Ние имаме обичай да даваме за сяко нещо очевидни и веществени доказателства.

Ще попитаме прочее г. Ексархаса, колко години има от както входът на това училище е станал свободен и за нашите българчета!

Е, добре. От тогава има пет-шест години почти и ние можем да прочетем доста Бебешки ученици, които днес занимават високи положения между българите и които при това са много по-патриоти от г. Ексархаса.

Без да говорим за сътрудника ви, ние ще напомним, че в Сливен г. Т. доктор Миркович е Бебешки ученик, че г. Симеон Янчев, учител в истият град е Бебешки ученик, че г. Добри Попов, учител в Шумен е Бебешки ученик, че г. Д. Бракалов433 в Балкапан е Бебешки ученик.

Ето прочее, за пет-шест години Бебек ни даде петима младежи снабдени с учение за полза на българите. И ние се надяваме, че след малко, още повече ще ни даде. Ами Халки, какво ни е дала!!!

Редът е ваш г. Екзархасе да отговорите!

____________________________________

431) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: БЪЛГАРИЯ (Цариград). Вестник за българските интереси. Г. 1, бр. 1 (1859) - г. 4, бр. 50 (1863). Управител и издател Драган Цанков. Вестникът е сканиран и предоставен за ползване на сайта на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ на адрес: Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Дигитална библ. Периодични издания [прегледан 19.01.2020 г.

432) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Бебешко училище, училище в Бебек - стар квартал в Истанбул, разположен на брега на Босфора. Буквалният превод от турски на думата бебек е бебе - детето на Босфора или по-свободно - окото на Босфора.

433) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова\ Димитър Тодоров Бракалов (1840-1903)-юрист, участник в Униатското движение. Член на настоятелството на Българското общинско народно читалище в Цариград, подпомага Драган Цанков при издаване на в. „България”. Един от основателите на самостоятелна българска община (1868 г.), на българска църква „Св. Св. Кирил и Методий“ и българско училище „Св. Св. Кирил и Методий“ (1869 г.) в Бургас.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ