НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

122. Хороскопът на Любомир Христов Лулчев

III. В Кабинета на Учителя ТОМ 33
Алтернативен линк

122. ХОРОСКОПЪТ НА ЛЮБОМИР ХРИСТОВ ЛУЛЧЕВ


Момичето, като се изчерви, обърна се към Учителя:

-Учителю, мога ли да поискам от господина данните за хороскопа му? - Не получи никакъв отговор, може би, защото Христов изпревари, или защото Учителят не искаше да става с него по-дълбоката връзка между тях.

-    Какво е хороскоп? - запита Христов.

-    По някой семейни и лични данни, може да се предсказва съдбата на хората.

-    Съгласен съм госпожице - каза галантно Христов: син съм на пощенски чиновник. Аз съм най-големият му син от четиримата.

Следващият след мен замина за Русия като журналист, с чин полковник и там беше убит. Третият ми брат е инвалид от войната и ходи с две патерици, а четвъртият е още дете... Имам и четири сестри, които с нищо не са забележителни, освен с бъбривостта си!* [*3а биографията на подполковник Христов - виж в „Изгревът”, т. 21, с. 4-41, т. 31, с. 729-732.]

-    Чакайте, чакайте, господин подполковник, грешка съм направила, грешно съм се изразила, тези данни съвсем не са ми необходими. Интересува ме годината, денят, часът и минутата на раждането Ви.

-    Добре, и това може.

Роден съм в Русе на 1 ноември 1883 година в 6 часа сутринта, минутите не зная.

Завършил съм гимназия в Русе. Четири семестъра съм изучавал медицина в Букурещ. Военно училище съм завършил в София, а авиация съм специализирал в Англия. Бях авиатор 319 на въздушните сили на Англия.* [*3а хороскопа му - виж в „Изгревът”, т. 21, с. 16-22: т. 31, с. 727-732.]

-    Достатъчно, достатъчно, предостатъчно! Най-интересното, което ми направи впечатление на пръв поглед е, че сте родени в Деня на будителите. - И се обърна към Учителя:

-    Нали Учителю ще бъде будител на българския народ, разбира се, когато разбере Истината? - Учителят, като че ли Се усмихна и поклати одобрително глава, и каза:

-    Той е бил и сега ще бъде.

-    Пак загадка ли, господин Дънов? - отвърна Христов. - Но те вече не ми правят силно впечатление, аз им свикнах! - Госпожице, мога ли да зная кога ще получа резултат от хороскопа ми?

Момичето погледна евреина въпросително, после Учителя, защото то не можеше да прави хороскопи, само парадираше с някои астрологически термини, както много жени и сега обичат да кокетират с астрологически термини и дават илюзия, че са астролози. Хороскопът трябваше да го направи евреинът.

И дълбоко зад всичко това беше пак миналата връзка, която в него се събуждаше и веднага се обличаше в различни одежди на времето, и положението и желанието отново да се възстанови и задълбочи, а на наш език се казва флирт.

-    Ако дойдете идната неделя, или дайте си телефона да Ви го съобщя.

-    Не, не желая по телефона, линиите са претоварени.

И евреинът и момичето го загледаха учудено, че линиите са претоварени, а Учителят за първи път съвсем леко на лицето Му Се изрази възхищение.

-    Тогава както искате - отвърна момичето.

-    Непременно ще дойда в неделя. - И като погледна Учителя, добави: - Тогава ще уредим и въпроса с диспута.

Но не получи отговор.

Отново отдаде чест, постави си ръкавиците и излезе.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ