НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1.1. „Изгревът", том XXI, с. 538-541

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

1.1. „ИЗГРЕВЪТ", ТОМ XXI, с. 538-541.


ПИСМО ОТ УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ ДО ВЕЛИЧКА СТОЙЧЕВА

ОТ 10.4.1913 ГОДИНА


София

10 април 1913

Л. В. С. [Любезна Величка Стойчева]

Пиша ви тия редове, като имам предвид миналото, настоящето, бъдещето с неговите последствия.

Това е дълга история, през която човешката душа е минала, минава и ще мине. Вий живеете в един свят, който постоянно привлича вашите мисли, вашите чувства, вашите постъпки към своето битие.

Този свят, за който говоря, е проявление на Природата, която е майка на всички живи същества. И тя, както всички други майки, се интересува от свойте деца. Създала им е много играчки за развлечение, ушила им е много дрешки за украшение, образувала е много сокове за прохлаждение, много плодове за насищание. Сложила е богата трапеза на своите деца, да си похапнат, да си попийнат, да си починат, след това да идат да се поучат и да поработят в нейната градина на живота и да принесат свойте придобивки в нейния дом.

Сега, защо са играчките, защо са дрешките, защо са соковете, защо са плодовете?

Вий имате четири неща, които могат да се изразят в четири числа така: 1, 2, 3, 4 или 1+2+3+4=10, на които общият сбор е десет.

А знаете ли какво представлява общият сбор на тия четири числа?

Играчките, това са действия, дрешките, това са оформявания, соковете, това е растение, плодовете, това е завършвание.

Сега, важно е с какъв род играчки трябва да се занимава едно дете, с какъв вид дрехи се облича, с какви сокове да се пои, с какви плодове да се храни. С какво да се учи и какво да работи.

Нашият предмет естествено се дели на две части.

В първата влизат играчките, дрешките, соковете, плодовете.

Във втората - учение и работа.

Сега, за по-лесно разбирание, можем да ги представим в два реда числа.

Първия: 1, 2, 3, 4.

Втория: 5, 6.

Да направим едно малко изчисление: 1+2+3+4=10; 5+6=11; 11+10=21.

И в тая задача имате един отличен метод да направите живота си пълен и сполучлив, ако само можете да турите всяко нещо на неговото място. Но ще кажете: „Желаем да знаем добре."

Сега, вий на първо място разгледайте цветовете на плодните дървета и вижте по колко листа имат цветовете им и по колко тичинки, и после пак ще говорим.

Сега да се повърнем на първата част на нашия предмет. Играчките винаги трябва да съответствуват на природата на децата. На момичето -кукла, на момчето - конче; на момичето - рокля, на момчето - гащи. При ядение, и на двете храната - една: сокове и плодове.

Но в нашите размишления се появява една нова група, която иска да вземе участие. Играчките, дрешките изискват ум; соковете, плодовете - топлина. Да ги представим тия юнаци пред вас, като войници в една проста ученическа задача.

Първо: играчки, дрешки, сокове и плодове: 1+2+3+4=10. Второ: учение и работа: 5+6=11. Трето: ум и топлина: 7+8=15.

А знаете ли какво означават тия три сбора? Те означават Бог, борба, Посвещение.*

А можете ли вий да намерите отношението на тия думи една към друга?

Който разреши правилно тоя ребус, ще получи една награда от мен. Аз искам всички вий да мислите право, да чувствувате право, да постъпвате право. Право като говоря, то е по отношение на законите, силите и причините на самите неща - които съществуват в Божествената Природа.

Прочетете това писмо на всички приятели и онези, които искат да се завземат да разрешават ребуса - могат да си препишат писмото. Моя отличен поздрав на всички ви без разлика - за светлите настъпващи дни. Ний ще продължим нашата започната беседа идния път.

(Свещеният подпис) П. К. Дънов

*Обяснение на ребуса от Вергилий Кръстев:

Публикувано изображение

Учителят изпраща ребус за решение на задачата за предстоящото земетресение в гр. Търново от 1 юни 1913 г. Никой не решава ребуса.

Идва земетресението и после Учителят в друго писмо обяснява ребуса.

Числото 13 се отнася за 1913 г.

Числото 16 показва, че земетресението ще почне на 1-ви, но в шести месец, и ще продължи 36 дни, видно от числото 36.

ПИСМО ОТ УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ ДО ВЕЛИЧКА СТОЙЧЕВА

ОТ 21.4.1913 ГОДИНА


София

21 април 1913

Любезна В. Стойчева,

Получих последното ви писмо от 17-того. Всяко добро дело се възнаграждава и приноси добри плодове отпосле. Вий нема освен да се радвате, че Господ е бил с вас през всичкото време на вашата работа за Него. Желая да имате твърда и непоколебима вяра и да не падате духом. Моето писмо, отправено до вас, което ви е произвело тъжни мисли има съвсем друг характер. То съдържа общи истини, които не се отнасят лично до никого. Вий мислете тъй както децата - когато някой голям облак засени слънцето, те мислят, то не е вече разположено да свети и се радва на тях.

Имайте онова търпение, което дава мир на душата. Има Божествени закони, които трябва да спазваме постоянно в душата си.

Законът е: Любовта Любов ражда, но Любовта в която Бог се проявява има за задача спасяването на света.

Тази Любов е постоянна и тя носи в себе си всичкия живот и тя е обща на всички души. Мен ме радват добрите усилия, които всички правите за доброто на другите. Аз познавам добрите страни на вашата душа. И всяко добро усилие от ваша страна е един подтик да ви доведе по-близо до великата Истина на Живота.

Казано е: Истината ще ви направи свободни. Работите ще се оправят, макар и да изглеждат забъркани - в това не се съмнявайте. Всичко ще се изведе на добър край.

Ако Пеню напусне Бургас, то е пак за добро. Той ще работи и там, гдето ще иде. Ний трябва да сеем на вся къде. А вий не се опасявайте - гдето и да идете, Аз нема да ви забравя, ще ви посещавам. Нека изпълним волята на Небесния Баща. Аз мисля да изляза, но не съм определил времето. Имам още малко работа, която трябва да се привърши. Отсега трябва вече да се готвим за събора и да се молим на Господаря на Нивата да уреди всичко добре и благополучно. Да премахне големите спънки на пътя.

В.В. [Ваш верен] (Свещеният подпис) П. К. Дънов

ПИСМО ОТ УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ ДО КЪНЧО СТОЙЧЕВ

ОТ 11.5.1913 ГОДИНА


Любезни К. П. Стойчев,

Получих вашето писмо. Върху ребуса ще говорим, когато се дадат всичките отговори. Всяко добро усилие, в каквото и направление и да се извърши, все принася своите добри плодове. В живота има много задачи да се решават, много цели да се постигат, много работи да се завършват. Човек е като плодно дърво, при всяко лято трябва да цъфти, върже и дава плод. Господ е всичко добре наредил, и който разбира пътищата Му, ползва се от Неговите блага, а който не - страда. Който ги следи, въздига се, а който ги изоставя, спъва се. Ходете във виделината, която имате, и всичко ще се преобърне като на зазоряване.

Моя поздрав на Величка и вам, а така и на Стефка. Поздрав на Приятелите!

П.К.Дънов

София

11 Май 1913

ПИСМО ОТ УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ ДО ВЕЛИЧКА СТОЙЧЕВА

ОТ 21.5.1913 ГОДИНА


Любезна В. Стойчева,

Получих вашето писмо. Моето желание при задаванието на ребуса бе вий да се ползвате като мислите върху великите неща в природата, която Бог е направил училище за добро. И когато човек мисли, той трябва да разтваря всичките прозорци на своята душа, за да може Божествената виделина свободно да влиза и озарява всичките кътчета на Неговия ум. Човек е като плодно дърво, което трябва да се посее, да изникне, да порасте, да цъфне и да даде плод, едно - 30, друго - 60, а друго - 100. И по този начин човек се учи на Божиите пътища. За други няма защо да се смущавате. Политическите работи това са ветрове, които периодически веят в едно или друго направление. Тяхната цел е да става проветрение в светът. По някой пъти вятъра може да е слаб и да произвежда една приятна хладина, а по някой пъти може да е цяла стихия, която да подигне цял облак от прах. Но тия неща са естествени. Прахът е потребен за образуванието на водните капки. Гледайте на всички явления от добрата и полезна страна. Всичко Господ урежда за добро. Няма нужда да бъдете дрехли и обезсърчени. Вяра и надежда, добрите дни са на бъдещето. Бъдете радостни и весели в безбройните добрини, които Господ е изпратил на всички, според Своята безгранична Любов и обич към човешките души. Нека мислите ви и желанията ви всякога да бъдат насочени към това, което е полезно, което е добро, което е благо, което е благородно и доброволно пред Бога, Спасителя на всички. И колко добре е изразил Духът тая мисъл чрез устата на великия Учител на човечеството: Това е Живот вечен, дето да познаят Тебе Единаго Истинаго Бога и Христа, Когото си пратил. Нека да говорят мислите, нека да говорят чувствата и нека да говори и душата чрез своите уста. Нека всичко, което се върши, да е благоприятно пред лицето на Бога. Аз всякой ден изпращам добрите си мисли към всички. И зная, че всички са получили повече, отколкото заслужават, а като е така, да благодарят всички на Господа Бога Единния Спасител. Всички са опитали закрилата и обичта Божия. Той е показал своята вярност и голяма грижливост. И бъдещето е в Неговите ръце. А като е така - бъдете уверени, че и то ще е добро. Защото Господ е велик и по ум и по Дух и по сила.

В.В. [Ваш Верен] (Свещеният подпис) П. К. Дънов

София

ПИСМО ОТ УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ

ОТ 14.6.1913 ГОДИНА


14/6-913 г.

Да не оскудява вярата Ви. В края Господ всичко ще преобърне на добро. Работите ще се оправят, те са вече в най-високата точка на своя развой. Всички приятели в Търново са запазени невредими. Минали са през изпита добре и сега са бодри и весели в милостта на Онзи, Който ги е избавил. Божиите пътища са непостижими. Повидому всичко върви на зле, но всъщност всичко е добре. Защото сам Господ ръководи работите, а там, гдето Той работи, всичко става добро. Аз ви имам предвид всички. Трябва да помогнем на всички ония, които имат най-голяма нужда. Съдействувайте и вие там всички.*

П.К.Дънов

Бележка на съставителя:

Търновското земетресение е на 1 юни 1913 г. Учителят в едно писмо обяснява ребуса. Числото 10 е „Бог", 11 е „борба", 15 е „посвещение". Обяснява, че в 10 часа започва земетресението, 11 е първият земен трус и ще продължи до 15 часа.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ