НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

30. Думи на оклеветените НАЧАЛО НА ЕДНО ИНТЕРВЮ

ТОМ 20
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Състрадание' в текста.

30. Думи на оклеветените НАЧАЛО НА ЕДНО ИНТЕРВЮ


(В. «Алфа», г. I, бр. 5, понеделник, 19. V. 1924 г., стр. 3-4)


Еднаж и аз бях интервюиран и макар че въпросът  беше от обществен интерес, остана си само между съразговорниците, понеже  и двете страни тогава не бяхме с намерение да му даваме публичен  характер. Ето какви бяха

обстоятелствата: Някои ежедневници, като знаеха,  че в нападките си към нас са съвсем свободни, както мъничета пред Слона,  бяха си поизтъркапи перата срещу нас. А ние бяхме се събрали на лятна  почивка в Чам-Кория, цяла дружина хора. Един ден слизахме от Мусала.  Вървяхме по шосето между Царска Бистрица и горското училище на групи.  Хората от мойта група се отбиха край пътя да берат гъби, а аз сам  продължавах, почаквайки да ме настигнат. Срещу мене се зададе млада  двойка - мъж и жена, или брат и сестра - от «постоянните» жители на  Чамо-Корийските вили. Като ме видяха сам, те се отбиха и седнаха на една  пейка. Мъжът учтиво се обърна към мене:

- Господине, поседнете при нас да си отпочинете, искаме да Ви питаме нещо.

- Заповядайте - отговорих аз, след като ги  поздравих с «Добър ден». -От почивка нямам нужда, понеже в разходките си  ние не се изморяваме. Затова ходят с нас стари баби и деца и се  изкачват на големи височини. Но ето, на разположението ви съм, с какво  мислите, че мога да ви услужа?

Интервюто започна:

- Вие дъновист ли сте?

- Не - отговорих аз, - и по простата причина, че  «дъновизъм» не съществува. Аз и цялата дружина, която сега квартерува в  горското училище, сме ученици на Бялото Братство. Такива сме и така се  зовем. Изучаваме основно всичкото Христово учение, като наука за живота  на земята. А религиозно всеки е свободен да си принадлежи на църквата,  от която иде. Между нас има от всичките църкви: православни, католици,  протестанти, евреи, мохамедани.

- Господин Дънов не е ли с вас?

- С нас е.

- Че той нали ви е учител?

- Учителят е един на света - Христос. Той е наш учител.

- Но аз сам съм чул и видял ваши хора, че наричат г-н Дънова «Учителю» и му целуват ръка?

- Да, вярно, всички го наричаме «Учителю» и му целуваме ръка.

- Той Христос ли е?

- Не, не е Христос.

- Е, тогава какво приказвате?

Но преди да дочака отговор, събеседникът ми се  обърна и продължително шепна с другарката си. По израза на лицата им се  четеше, че те вече за малко бяха ме хвърлили в лабиринта на извеяните и  показаха естественото състрадание. След паузата, аз заговорих:

- Учителят на света е един - Христос. Ние  наричаме г-н Дънова «Учител», а казваме, че той не е Христос. В това вие  намирате едно противоречие и ни състрадавате, като към заблудени хора.  Вие мислите, че не знаем какво приказваме, а всъщност вие не знаете  какво питате. Вие не знаете що е Христос и как Той е единственият Учител  на света, а питате този Учител ли е и онзи Христос ли е? Прочетете  Евангелието, там е писано, ще ви стане ясно. Тогава ще знаете да питате и  нашите отговори ще ви задоволяват. Българите се оставиха духовно да ги  ръководят неграмотни и невежи попове, които изгубиха съдържанието на  Словото и смисъла на думите. Днес не само простите хорица, но и божем  интелигентни вестникари дирят Христа с гащи и брада. Христос с гащи и  брада нито е имало, нито ще има.

Минахме на друг въпрос. --Д. Б.*

______________________________
* Д. Б. - Дедо Благо - Стоян Русев. (бел. на съставителя на «Изгревът» Вергилий Кръстев)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ