НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Бележка за съдържанието на стенограмата на Боян Боев

Борис Николов ТОМ 32
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Пространство' в текста.

Бележка за съдържанието на стенограмата

на Боян Боев

Борис Николов


По отношение съдържанието на беседата, която брат Боян е записал, трябва да се има в предвид следното:

Брат Боян не стенографираше тези беседи напълно, а си записваше само онези места, които го интересуваха в момента, въпросите върху които той мислеше. Защото имаше други стенографи, които имаха задачата да запишат цялата беседа, и да я дешифрират. Тъй че тук се получава едно сгъстяване около една тема, което прави само брат Боян.

Така, понеже в туй време го интересуваше проблема за Любовта, той записваше всички места, където Учителят говори за Любовта. В беседата те са разположени в пространство, покрай други материали. Брат Боян, обаче ги сгъстява, и така се получава едно сгъстяване на темата за Любовта. Който не знае това, ще си мисли, че Учителя така е говорил - постоянно за Любовта, а то е проекция тука в записките на брат Боян.

* * *


„Нещата които не се казват, се сбъдват по-лесно отколкото нещата, които се казват, за които се говори.

Ти не казвай: „Аз ще направя това и това.” Помисли, но не говори. Така нещата ще станат по-лесно. Ако кажеш, че ще направиш нещо, няма да можеш да го направиш. Нещата не стават, понеже искаме ний сами да свършим нещо. За да станеш художник, трябва да бъдеш в съгласие с всички художници от памтивека и те ще те упътват. Много важен закон за всяко нещо. Същото е, ако искаш да станеш музикант, и прочие.

Искаш да работиш за Бога, сам нищо не можеш да направиш. Трябва да се свържеш с всички, които работят за Бога, да влезеш в общата Божествена идея. Ти като влезеш в един трен, няма какво да разглеждаш научно как е направен трена, какъв трябва да е огъня и пр. Ти съзнай накъде е огъня, нека си гледа работата машиниста.

Сега ти дадат една малка работа да направиш, ти не почваш, а очакваш да дойдат други да работят. Малката работа я свърши, не отлагай, нищо повече. Ти казваш: „Искам да свърша по музика.” Не казвай тогава. Кажи, че искаш да учиш музика и песента е безкрайно нещо, няма да свършиш, но учи!

Всички хора съставляват части на едно цяло. Ние изпълняваме една Божествена идея. Човек трябва да знае какво е неговото предназначение. Срещаш един човек, искаш да знаеш дали те обича, или не. Ти не разглеждай така. Ти като срещнеш някой човек, задай си въпроса: „Обичам ли го, или не?” Всеки човек като те срещне, ще упражни известно влияние, микроскопическо върху вас. Това е закон неумолим. И ти като срещнеш някого, непременно ще упражниш известно влияние. То е закон. Ти не очаквай влияние само от едно място. Ти като запалиш лампата, не очаквай благословение само от тази лампа, но от Слънцето и от звездите, и светения всякакви. Това благословение ще дойде. Това благословение, което иде от ВСИЧКО, то е Божественото благословение.

Ще ви дам една задача: всеки от вас, който желае по любов да работи, да пречисти от трева и да изкопае една леха ягоди в градината.

Противоречието е всякога едно Божие благословение. В пълния смисъл вярвайте в това. Бог използва в света всички противоречия, използва ги както Той разбира. Има нещо, което Бог ще направи. Всички противоречия, които идат в ума ни, в сърцето ни и тялото ни, ще се превърнат за добро. Това е Божия работа. Няма от какво да се страхуваме.

Сега, толкова години сте Ме слушали. Едни пишат, а вий само с думи - какво сте разбрали от толкоз години насам?

Учителят пее: „Аз остарях, но ще се подмладя. Иде време, когато това ще стане. Това да знаете всички вий. Млад аз ще бъда, по планините ще ходя и цветята ще изучавам, реките ще прегазвам, и по високите върхове ще се качвам, на Бога слава ще отдавам. Да знаете всички вий това, което ви казвам сега.”

Думите записахме, обаче песента, мелодията изтървахме, отиде във вечността.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ