НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3.6.9.2. Значението на Болград за другите колонии.

ТОМ 35
Алтернативен линк
Намерени са 1 думи в 1 изречения за : 'Жито' в текста.

3.6.9.2. ЗНАЧЕНИЕТО НА БОЛГРАД ЗА ДРУГИТЕ КОЛОНИИ

Другите колонии поради това, че били заселени от хора земеделци, орачи, хора без занаят и неграмотни, отначало, както и досега, трябвало да ходят на пазар в Болград. Там те купуват и продават, вземат пари в заем, за което плащат съответен процент, а така също към болградчани се обръщат за наставления и съвет. Освен това тук още се намирал окръжният началник и управлението на цялата колония, към които според нуждите си при съдене волю-неволю трябвало да се обръщат.

И още друго, че Болград, както казахме по-горе, е населен от хора търговци, които по търговски сделки обикалят околните колонии, в които продават своите манифактурни и бакалски стоки. Те откриват кръчми, в които продават вино и ракия (тези две неща са любимото занятие на болградчани, върху които те притежават по-особени способности и познания), закупуват вълна, сирене, жито и добитък.

Освен това със своите много или малко книжовници те задоволяват и другите села с попове, даскали и писари. И така читателите могат да се уверят, че Болград с тези свои качества е могъл да има и сега има голямо значение за другите колонии, както и нравствено и материално влияние над тях.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ