НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

9.4. ВОЙНИЦИТЕ, КОЙТО ПОДДЪРЖАТ ДОБРОТО В СВЕТА

НАПРАЗНО МЕ ПОЧИТАТ: Неделна беседа; 11 май, 1924 г. ТОМ 25
Алтернативен линк

9.4. ВОЙНИЦИТЕ, КОЙТО ПОДДЪРЖАТ ДОБРОТО В СВЕТА


НАПРАЗНО МЕ ПОЧИТАТ: [Неделна] беседа от Учителя,

държана на 11 май, 1924 г. София. -

В: Който дойде при мен. София, 1950, с. 142-143.


"... Казва се, че сме нездравомислещи хора. Кой е здравомислещ? Като се проповядва едно учение, не трябва ли да се опита? По какво ще се познае, че е истинско учение? - По резултатите му. Тогава нека се опитат всички съвременни системи: религиозни, обществени, политически. Нека първо се направи опит със стотина души, а не с цели общества и народи. Ако едно учение има добри резултати в малкото, такива ще бъдат резултатите и за целия народ. Ако резултатите не са добри в малкото, т.е. в малцинството, няма да бъдат добри и в болшинството. Така трябва да мислят ида постъпват умните народи.


Да се върнем към стиха: "Напразно ме почитат." Що е почитание? Днес мъжете изискват почитание от жените; учителите - от учениците; военачалникът - от войниците; господарите - от слугите си. Когато жената не почита мъжа си, когато войникът не почита началника си, когато слугата не почита господаря си, това внася крайно възмущение в онези, които са на власт. - Мъжът, военачалникът, господарят. Ако е въпрос за привидно почитание, то лесно се отдава. Войникът лесно може да отдаде почит на своя началник, а зад гърба му да говори най-лошо за него. Почит ли е това? И жената може да върши лоши работи зад гърба на мъжа си, а външно да го почита. Почит ли е това? Това е лицемерие. Хората са свикнали на това лицемерие и се радват на външното почитание.


Господ казва: Аз не искам външно почитание. Почитанието трябва да излиза от дълбочината на човешкото сърце. Разумни отношения трябва да има между учителя и ученика. Разумни отношения трябва да има между мъже и жени. Разумни отношения трябва да има между офицери и войници. Разумни отношения са нужни навсякъде. Ние разглеждаме нещата от Божествено становище. Кой е войник? Ще кажете, че не ни са нужни войници, - Не, войници ни трябват. Досега имаше войници, които се биеха на бойното поле. Днес са нужни войници да подържат доброто в света, но без пушки и саби. Те са нужни не само за България, но за целя свят. Това не говоря само аз. Това говори целият разумен свят. Той е турил в действие великия Божи закон - законът на Любовта. Той работи отвътре навън. В умовете и сърцата на всички хора става известна промяна. Всички ще познаят, че Любовта работи в света. Когато ледът започне да се топи и разклаща в основата си, какво показва това? - Пролетта иде! Топлината вече се увеличава.


Мнозина казват, че между хората нямало вътрешна връзка. Това е погрешно твърдение. Днес връзката между хората се усилва, любовта им също. И те се стремят към разумен живот. Те търсят здрава основа. Една основа има - Любовта. Един закон съществува - законът на Любовта. Следователно, когато сегашният живот се постави на основа на любовта, всички останали закони ще се съгласуват се нея... "



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ