НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

9.5. ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИ ОТ БЪЛГАРИ - ОЩЕ ЕДНА ПРИЧИНА ЗА СТРАДАНИЯТА НИ

ЗА СЪДБА ДОЙДОХ: Неделна] беседа; 22.IV.1928 г. ТОМ 25
Алтернативен линк

9.5. ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИ ОТ БЪЛГАРИ

- ОЩЕ ЕДНА ПРИЧИНА ЗА СТРАДАНИЯТА НИ


ЗА СЪДБА ДОЙДОХ: 1 [неделна] беседа

държана от Учителя на 22.IV.1928 г. София

[Сила и живот, XI серия]. София, 1928, с. 6-8.


"... Сега, в тия времена, ако ме слушате, най-добре е човек да мълчи, да наблюдава явленията и да ги проучава. От преди години още аз имах силно желание да избавя българите от страданията, които днес дойдоха. И земетресението спря до София. Обаче, ако българите не изменят поведението си спрямо небето, ако не се решат да служат, на Бога, страданията и изпитанията ще дойдат. Трябва да знаете, че на първо място духовенството е отговорно за тия катастрофи в България. След това отговорността лежи върху управляващите, в широк смисъл на думата, и най-после върху всички останали хора: учители, майки, бащи, млади и стари. И ако всички тия фактори в света не изпълнят волята Божия, ние не сме отговорни за нищо.


Питам: какво може да се очаква от един народ, поданиците на който се изтребват едни други помежду си? Какъв пример дават българите в това отношение? С какво могат да се похвалят те? Едно време турците ги клаха и изтезаваха, и те се оплакаха за това пред цяла Европа. Но какъв отговор ще даде днес българският народ пред Бога, като се изтребват и колят сами помежду си?


Казвате: еди-кой си човек не подържа държавата, обявява се против нея. Питам: как може този човек да се обявява против държавата, от която е един уд? Как може краката ми да бъдат мои врагове? Как може очите ми да бъдат мои врагове? Това не може да бъде, немислимо е! Българинът на българин враг не може да бъде. Такъв е Божият закон! Всеки, който каже противното, не говори Истината. Въпросът не е само за българите, но и за всеки човек, който се обявява против цялото човечество. Такъв човек е негов враг.


Христос казва: "Аз за съдба дойдох в света." Христос е дошъл за съдба, да тури ред и, порядък в света, да внесе разумно разбиране за живота. Някои хора мислят, че светът, както и цялата земя, е създадена само заради тях. Не, на първо място земята е създадена за Бога, на второ място - за ангелите и на трето място - за нас.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ