НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

11. Петелът и Сталин

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

11.Петелът и Сталин


Весела се премества да живее в един недовършен втори етаж на една къща. Разпъва си там палатка и все едно, че е на планина. На втория етаж няма нито прозорци, нито врати. Но има греди над главата й, по които понякога идва един петел и се разхожда по тях. Понякога кукурига. Тогава тя разказва на Учителя за този петел, който се разхожда над главата й, по гредите на къщата. Учителят пожелава да го занесат при него, за да го види. Хващат го, завързват му краката и Весела го занася пред Учителя. Той взема едно ножче, разрязва му вървите и го слага на земята. Всички наблюдават какво ще направи сега петела. А той стои и не мърда. Учителят се навежда, взема с ръце краката на петела, вдига го нагоре и казва: "Сталин горе". После обръща го с главата надолу и казва: "Сталин долу". И го вдига и обръща до три пъти. Но на третия път той навежда главата надолу на петела и казва: "Сталин ето така ще чете Евангелието". Всички гледат ръцете на Учителя, как е насочил главата на петела надолу, и му чуват гласа: "Сталин ето така ще чете Евангелието". После подава петела на Весела, за да го върне на хазяйката си.


Ние живяхме в епохата на Сталин, когато главата на петела беше нагоре. После дойде време, когато обърнаха главата на петела и СССР като империя се разруши след 1989 г. А дойде и другото време, когато ставаха промените в Москва, тогава държавните ръководители на СССР влезнаха със запалени свещи в църквите да се молят. Всички останаха зашеметени от тази гледка по телевизията. Всички бяха възмутени от това безобразие. Да си начело в СССР в една империя, където официално се отрича църквата и Бог и да се намерите след това със свещ в ръка в църква. А църквите Сталин навремето ги беше разрушил в Москва.


И тогава си спомних онази картина в с. Мърчаево, когато Учителят е държал надолу главата на петела и казвал: "Сталин ето така ще чете Евангелието".


И сега точно това наблюдавам, как Сталин чете това Евангелие с главата надолу. А когато Сталин бил младеж завършил Духовна семинария за свещеник, и много добре е знаел какво е това нещо Евангелие. Та сега СССР се саморазруши отвътре. И чете с обърната глава надолу Евангелието. Значи и така може да се чете. А докога?


      



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ